26 Ное 2008

Непукизъм и принципи

Оценете
(0 гласа)

Как родителите се справят с трудната граница между либералното отношение и принципността? Прочетете какво мисли експертът по социална педагогика Нора Христова.

Каква доза непукизъм е добра за родителите и за децата?
Зависи какво се разбира под това. Майка, която не закрепва добре детето си в колата, не е спокойна, а е небрежна. Този родител, който гледа настрани, когато на детската площадка детето му удря други деца, не е спокоен, а по-скоро е безразсъден.

Искате да кажете, че добрият модел не означава да се бездейства?
Да – спокойствие при възпитанието означава голяма активност. Вземете за пример майка, която иска детето й да мие зъбите си. Тя многократно му е обяснявала колко важно е това. То обаче не обича да го прави и майката десет пъти го вика и му напомня, докато накрая става скандал.

Как би изглеждал добрият подход?
След третото напомняне би трябвало майката да влезе при детето, да го погледне в очите и спокойно да го помоли да измие зъбите си – в стадия, когато нещата не са стигнали до избухване и когато все още има място за шега или за малка игра (кой ще стигне по-бързо до банята – аз или ти...?).

Подходящо ли е например да се прояви либерализъм – по изключение и този ден детето да не си мие зъбите?
Изключенията са допустими, ако има ясна линия на поведение. В този случай обаче проблемът с миенето на зъбите ще се появи отново на другия ден. А тогава как ще постъпите?

Да се запазва спокойствие и същевременно родителят да е принципен е доста трудно...
Да, защото е нужно той самият да се познава добре и да действа, предвиждайки евентуалната ответна реакция. Това означава да може да определя и приоритетите.
А спокоен може да е само този, който е наясно с ценностната си система. Който може да отговори на въпроса кое за него е важно в живота. Дали наложените отвън принципи, например възприетите от собствените родители, които отдавна са изгубили значението си и чието спазване изисква ненужна енергия.

Имате предвид въпроси като този дали по-важно е перфектното поддържане на домакинството, или играта заедно с детето?
Нещо подобно. Мисля си и за случаите, които съм срещала в практиката си с тежко болни деца. Виждала съм как след първия шок родителите пренастройват ценностната си система. Болестта на децата им ги е накарала да видят много неща в напълно нова светлина. Никой от тези родители повече не се вълнува от изцапания кухненски под или от някоя пакост на детето си. При повечето тази нагласа се запазва и след оздравяването на децата им.

Рецепти за успокоение
Хладнокръвието е вид поведение, което си заслужава да се тренира продължително време. Тъй като до усвояването му нивото на адреналина често е много високо, добре е да имате предвид няколко съвета.
 Изразходвайте гнева си, за да не усложнявате отношенията си с детето. Качвайте се и слизайте тичешком по стълбите, клякайте 30 пъти, боксирайте 50 пъти възглавницата!
 Не чупете съдове! За да се разтоварвате от гнева, има по-евтини трикове – изпразвайте шумно кубчетата лед от формичките в умивалника, затръшвайте вратите, чупете дървените готварски лъжици.
Постарайте се да не чувате плача на тригодишното си
отроче или разправиите на близначките – пуснете си диск с хубава музика и наденете за ¼ час слушалките!

 

Още в Бременност

29–32-ра гестационна седмица

Възможна е инконтиненция. През 29-ата гестационна седмица вашето бебе е с дължина 38 см и тежи около 1200 г, а през 32-рата г.с. достига височина 43… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo