25 Мар 2011

Нерви като въжета или като памук?

Оценете
(0 гласа)

Има родители, които никога на губят търпение. Запазват спокойствие дори когато около тях детето създава истински хаос. Как го постигат?

Малчуганите често подлагат на изпитание нервите на родителите си. Например детето упорито настоява да излезе по сандали, въпреки че навън силно вали. В девет вечерта му хрумват сто причини да седи на пода по пижама. То разхвърля играчките си и прави различни пакости, които възмущават възрастните. Много често детето се мотае и нехае, че мама бърза и закъснява...
Такива постъпки са причина някои родители да са в постоянен конфликт с малчугана си. Други имат сравнително здрава нервна система, но дори и те не биха имали нищо против, ако ежедневието им е по-спокойно. Има и трети – те са хладнокръвни като индийски йоги, легнали върху дъска с пирони.

Каква е тайната на родителите от типа Махатма Ганди
които видимо безпроблемно се справят с успокояването на палавника си и миролюбиво го насочват в правилната посока?

Подготовката е всичко, казват готвачите, рибарите и други утвърдени професионалисти. Те имат предвид, че във всеки момент нещо може да излезе извън релсите и който е подготвен за това, вече почти се е справил. И майките, и татковците трябва да са подготвени. Най-важното условие  е да не искат всичко да е перфектно.

Приемете, че вие самите не сте перфектни
Това ще ви помогне да разберете ината и лудориите на детето си. Всяко дете е различно и се нуждае по свой начин от защитеност.

Най-големият трик на Ганди-родителите е осъзнаването, че животът с деца просто е съвсем различен
Трудно е да се излезе бързо от къщи за работа, както е било преди. Често денят започва с разлято мляко по масата, със сълзи, че любимата фланелка е в пералнята... Подобни сюжети всяка сутрин могат да ядосват родителите. Те вероятно си задават въпроси защо детето не слуша, защо непрекъснато се стига до конфликти и разправии... Тези въпроси имат прост отговор – защото двегодишното не знае, че гушкането с мама вечер е позволено, сутрин обаче няма време за това. Защото тригодишното не разбира, че вечер го хвалят след самостоятелното миене на зъбите, сутрин обаче го пришпорват да бърза за детската градина.

Много е писано за последователността при възпитанието. Наистина детето се нуждае от ясни формулировки. Ако се научи, че постоянното мрънкане ще му осигури това, което иска, въпреки направения преди отказ, то се превръща в истински трион за родителските нерви.

Последователността и принципността не означават само да се създадат правила за позволено и непозволено, но и да се проверяват условията за смисъла и за изпълнимостта на тези правила.
Семейното всекидневие не бива да е битка за надмощие. Добре е мама и татко да разберат какво наистина се крие зад желанията на малчугана. Например при пазаруване в супермаркета вероятно не става дума за купуване на сладки изкушения, а просто детето не се чувства комфортно сред тълпите в големия магазин, капризничи и е изнервено.

Все пак има някои правила, които е добре да владеете
 Няма никакъв смисъл упорито и винаги да се противопоставяте на интересите на детето.
 Ако не можете сами да се справите с малчугана, търсете и приемайте помощ.
 Ядът няма да отстрани проблема. Важно е да разгадавате мотивите и чувствата на детето, за да стигнете до правилното решение. 

 Ще постигнете успех, ако отхвърлите страха си, че детето няма да ще свикне да не ходи на детска градина. По-добре намерете път как то да посещава градината с желание. 
 Който умее да вниква в детския свят, излъчва естествен авторитет. Достатъчно е кротко да помолите детето да не вдига толкова силен шум, за да утихне домът ви...

Ирена Недева 
психолог

Още в Да бъдеш баща

Уроци за бъдещ татко

Опознайте по-добре собствения си баща. Какво изпитвате, когато мислите за баща си – радост от хубавите общи спомени или болезнени чувства? Предстои ви да станете… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo