19 Ян 2011

Няма трудни деца

Оценете
(0 гласа)

Няма трудни деца, има обаче трудно поведение. Какво помага на малчуганите да го преодолеят и да се разбират по-добре с останалите?
Сърцето на мама бие силно, тя хвърля нервни погледи към детската площадка. Там едно момиченце седи на пързалката, другите деца играят на пясъчника. Тя наблюдава със страх как синът й се приближава към децата – дали този път ще успее? Дали останалите ще го приемат да играе с тях?
Родителите искат детето им с радост да играе с другите и да се харесва от всички. Те трудно понасят, когато това не се получава.
Защо точно нейният син се оказва аутсайдер?
Защо е дете, което прави пакости, не може да се включи в групата и настройва останалите срещу себе си?
Още в яслите Митко създава проблеми. На 1 ½ год. той се мъчи да замеря децата с топка, блъска прохождащите и миролюбиво играещите.
Днес обаче той е на осем години, играе футбол и се е научил да се съобразява с останалите. Заслугата е и на родителите му, които винаги са го наблюдавали и са му помагали.
В детската градина повечето от учителките не харесват Митко, защото с него им е трудно. Родителите му непрекъснато слушат оплаквания от него. Единствено една от учителките се старае да го разбере, разговаря постоянно с родителите му, за да установи заедно с тях защо момчето се държи така лошо с останалите деца.
Тригодишният Митко е голямо, тежко момче с много сила и енергия, които не знае как да я изразходва. Когато иска да играе с някое дете, той се втурва към него и всичко се обръща с краката нагоре.

При игра на криеница се хвърля към криещия се, щом го намери. Особена слабост има към слабичката Юлия, която възприема непохватните му опити да я прегърне като заплаха от удушаване.
Според опитната педагожка от детска градина Монтесори Ингеборг Бекер–Текстор няма трудни деца. Първо трябва да се свали това обвинение от детето и после да се търсят обстоятелствата
които му пречат да се разбира добре с останалите.

Митко просто не може да разбере, че силата му се възприема като заплаха от останалите деца. Той не осъзнава кое е грешно в поведението му, но знае, че другите деца го избягват и не искат да играят с него. Затова той се опитва да прави още повече неща, които умее – влага повече сила, приказва повече, лудува по-необуздано. В резултат другите все повече не желаят да играят с него.
Един затворен кръг, който тези деца не могат сами да разкъсат. Мама и татко първи трябва да помогнат. Но и останалите – другите родители, учителките в градината – също имат важна роля. Установено е, че децата, които са обявени за трудни, се държат съответно на представите за тях. Ингеборг Бекер–Текстор съветва да се разкрият причините за трудното поведение и да се работи активно върху тях. Проучване, ръководено от нея, показва, че причините могат да са най-различни.

 Тригодишно момче разваля играчките на другите деца. Чрез непрекъснато наблюдение и активна намеса при различни ситуации проблемът до голяма степен е отстранен.
 Дете души останалите, като ги стиска за врата. Чрез сътрудничество с родителите честото гледане на телевизия, откъдето се черпят антимодели на поведение, се преустановява.
 Трето дете се включва трудно в групата и пречи при почти всяко занимание. Чрез повече обич и внимание се постига успех.

Проблемите могат да се преодолеят и с показване на алтернативно поведение, но и с много любов и отдаденост. Любовта обаче не бива да води до това да се пренебрегва или да се оправдава трудното поведение. Родителите често са склонни да постъпват именно така с аргумента, че
и други деца се държат лошо.

Малките палавници не печелят от това. Мама и татко трябва да анализират защо детето им се държи по този начин и да му помагат да се промени.
На силния Митко вкъщи и в детската градина често се напомня, че притежава много сила и трябва да внимава. Татко му показва как може сам да се спре при лудориите. Така Митко постепенно привиква да дозира силата си.

Майка му установява, че среща повече разбиране, отколкото е очаквала. По-големи деца с удоволствие се надбягват с Митко и се хвалят задъхани, че са успели да го надбягат. Бащата на по-голямо момче го вика да играе футбол със сина му. Митко се радва и става все по-миролюбив. А майка му го придружава с все по-голямо желание на детската площадка, без да получава сърцебиене.

Павлина Желева
психолог

Още в Здраве

Гимнастика и масаж на бебето

Първата година от живота на детето се характеризира с бурно развитие, което не се повтаря в следващите години. Именно тогава теглото на детето се увеличава… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo