26 Апр 2004

Озаптете малкия егоист!

Оценете
(0 гласа)

Защо е толкова важно децата да се научат своевременно да разбират другите и да се сработват с тях.
Когато Сашко (2 год.) отнема на детската площадка играчката на Пепи (3 год.) и брани след това с нокти и зъби плячката си, родителите, наблюдаващи тази сцена, реагират нееднозначно. От една страна, с неодобрително клатене на глава: "Я го вижте този малък егоист!" От друга, с тайничко възхищение към напористия малчуган: "Този няма да си остави магарето в калта, от него със сигурност ще излезе нещо."
Ето ви две противоположни възпитателни цели. Едната залага на ценности като справедливост, съчувствие, съобразяване с другите, а също и на готовността да се откажеш от нещо. Другата е насочена към бъдещите опасности в училищния двор, към тормоза от страна на колегите, към битките за приемане в елитна гимназия, за печелене на конкурси за работа, за ръководни длъжности. В края на краищата нали стремежът е да подготвите децата си за житейските битки, макар и предстоящи в по-далечно бъдеще. Не са ли егоизмът и бутането с лакти превъзходните оръжия за тази борба? Или това е грешна позиция?
Още от яслите и детската градина малките се учат на
правилата на играта
които ги сближават и им помагат да се съобразяват един с друг. Тук пробиването на път с лакти би било погрешна тактика. И по-късно – в училище, децата биха могли да се противопоставят на заплашващите ги опасности само ако са заедно и се пазят взаимно.
Как да се накарат малките деца да мислят и за другите и да им съчувстват? И дали това изобщо е възможно?
Отговорът е: Не! Проучвания показват, че едва в пубертета децата са в състояние да се поставят в положението на другите и да развиват добродетели като съчувствие и съпричастност. Това е така, доколкото действително едва през пубертета се достига нивото на възрастните по отношение на чувствата и мисленето. Признаци на съчувствие обаче се проявяват и при съвсем малки деца. Те ни утешават, ако сме се ударили, дават ни назаем куклата, за да не се чувстваме самотни. И дълго галят плюшеното мече, ако е паднало на пода, целуват го по главата да му мине по-бързо болката…
Тези
малки положителни знаци на съпричастност
които са заложени у всяко дете, трябва да се поощряват. Най-важното при това е да се използва точният момент. Ето няколко примера: Двегодишната Мими е получила бисквита и дава на куклата да отхапе от нея. Може само да наблюдавате усмихнато и да не реагирате. Можете обаче да се възползвате от възможността и да похвалите детето. С това ще покажете, че сте видели постъпката и я одобрявате.
В яслите Мишо (1 ½ год.) безропотно дава чашата си на по-голямо момиченце. Защо да не му кажете, че на момичето му е приятно да поиграе с неговата чаша. Не се карайте и не се налагайте обаче, ако детето Ви отказва да отстъпи чашата си. По-добре изчакайте друга възможност да го похвалите за нещо.
Наблюдавайте детето си по време на игра – все едно дали играете с него, или не. Винаги има възможност да го поощрите за нещо положително – за това, че се е съобразило с по-малко дете, че е дало на всяко приятелче бонбони или че е забелязало друго дете, което също иска да участва в играта им.
Стремете се да насочвате вниманието на детето си
към мислите и чувствата на другите
За това няма разработени програми, които могат да се усвоят набързо. Нужни са време и търпение. Както и готовност да използвате всяка възможност за похвала и поощрение. Това понякога е уморително, но си струва!
Избягвайте едно – не използвайте чувствата си като средство за натиск. Не казвайте: "На мама й е мъчно" ("... ако не изядеш закуската си", "... ако тормозиш брат си"). Това би било шантаж, от който детето Ви най-вероятно ще се почувства виновно.
Да се върнем към Сашко и Пепи. Какво може да се направи с такъв малък агресор, който отхвърля всички мостове към помирението? Само не гледайте настрани! И не мислете, че децата трябва сами да се оправят помежду си. Предупредете детето си един-единствен път: "Или ще върнеш играчката, или си отиваме!" Ако това не помогне, изпълнете заканата си. Напълно спокойно.

Още в Женска консултация

Годините не са индикация за секцио

Годините на бременната индикация ли са за раждане чрез секцио? Ако преди 10–20 години по-напредналата възраст на бременната се е смятала за достатъчна индикация за… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo