27 Юни 2005

Подгответе го за Европа

Оценете
(0 гласа)

Добре известно е, че малките деца учат чужди езици с изненадваща лекота. Това се дължи преди всичко на голямата пластичност на мозъка до 3-годишна възраст. Проучвания на специалисти показват, че в този период т.нар. прозорци за изучаването на чужд език в мозъка са максимално отворени. След тази възраст те бавно, но постепенно се затварят.
Има и още едно благоприятно обстоятелство – паметта на малките все още не е обременена и попива всичко ново. Затова, ако детето, което проговаря, чува два езика около себе си – майчиния и чужд, ги овладява едновременно. Вярно е, че процесът минава през различни фази. В началото то ще смесва двата езика, но когато вече е на 2–2 ½ години, започва да разбира, че всеки от тях е различен и престава да ги бърка толкова често. В такива случаи обикновено проговарянето може и да закъснее, но бъдете търпеливи и спокойни. Детето постепенно ще открива за себе си, че всеки предмет има две различни имена. Освен това то "в движение" ще учи и произношението и граматиката на майчиния и на чуждия език.
Към 4-годишна възраст детето вече ще може да говори добре и двата езика. По-нататък изучаването на трети и на четвърти език ще му се удава много по-лесно. Това е доказаната схема за старта на полиглотите.
Децата, които проговарят на два езика, развиват по-добре паметта си, стават по-гъвкави и съобразителни и се плашат по-малко от новостите във всекидневието. За тях може да се каже, че имат и по-широка обща култура (с всичките уговорки на това твърдение, като се има предвид възрастта).
Ако искате детето ви да научи чужд език (от вас или с учител), активно му помагайте. Показвайте интерес към постиженията му. Всяка похвала от ваша страна ще го мотивира повече, ще го насърчава и ще увеличава желанието му за учене.
Съобразявайте се със собствения ритъм на детето и не го затормозявайте със строги забележки, ако не успява да се изразява правилно, закъснява в някои от изявите си или произношението му е неточно. Бъдете внимателни, за да предотвратите възможни проблеми в речта, като заекване, "гълтане" на някои звуци, употреба на паразитни изрази и пр.
Едновременното проговаряне на два езика е нещо толкова сложно, а при съвсем малкото дете процесът изглежда изумително лесен. Овладяването на речта е свързано с емоционалната зрялост и психичното развитие. Затова амбицията детето ви отрано да учи чужд език е грижа за неговото хармонично развитие и, разбира се, за по-успешната му реализация като жител на Европа. А според учените няма спор – колкото по-рано се започне, толкова резултатът ще е по-забележителен.

Още в Новини

Заедно и след смъртта

26 март 2014 г. Миналата седмица 24-годишната Ашли Хамак от Лейк Сити, Флорида, сподели в социалните мрежи трогателна снимка как 3-годишният ѝ син Тъкър си… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo