27 Юни 2005

Помагат или вредят наказанията

Оценете
(0 гласа)

Санкциите и строгостта са като лекарствата – понякога помагат, често обаче се стига до нежелани странични действия.
Наказанията са най-деликатната тема при възпитанието. Не само шамарите, но и по-леките мерки като строгите думи и лишаването от някои привилегии могат да имат непредсказуеми последици. В някои случаи въздействат, в други – не. Понякога за няколко седмици, друг път само за няколко часа. Това е така, защото причините при всяко дете и при всяка конкретна ситуация са различни. Това, което е правилно и ефикасно при едно дете, в същите условия може да се окаже напълно погрешно при друго. От значение са атмосферата в семейството и натрупаният стрес. Но и "износването" на наказанията. Трудно е да се предвиди дали санкцията ще има, или няма да има ефект. Още по-непредсказуеми са страничните ефекти.

Шамарите унижават децата
Всички наказания изтъкват йерархията в семейните отношения. Особено подчертано е това при телесните наказания. Те показват на малките, че родителите са отгоре, а те са дребосъци, които нямат думата и са длъжни да слушат. И да понасят причинените им с педагогическа цел болки, демонстриращи силата и справедливостта на главните в семейството.

 • Ако биете детето, го правите още по-малко, отколкото е то и без това. Същевременно смачквате сериозно самочувствието му. Това не би могло да е Вашата цел, защото със сигурност искате съкровището ви да стане самостоятелно и уверено във възможностите си, да не превива гръбнак пред силните на деня.
 • Плесниците разрушават доверието между родителите и детето. От една страна, стараете се да му внушите, че го вземате насериозно, а от друга, на бърза ръка замахвате, ако не се подчини на мига.
 • Боят често оставя в детската душа следи за цял живот. Той обезкуражава детето, някои дори се пречупват. Често боят води до отчуждаване на детето от родителите. След шамара детето се настройва бунтарски и става агресивно.

  Отстраняването не е безобидно
  Една предпочитана мярка е отстраняването на детето от останалите за известно време. По този начин то се наказва, ако например е проявило агресия към децата на детската площадка или е ядосвало всички вкъщи.
  В сравнение с боя отстраняването изглежда безобидно, но и то не е лишено от отрицателни ефекти. Особено неприятно е, когато детето е във фазата на ината и нищо не може да го принуди да поседи спокойно настрана дори няколко минути настрана. Тежко ви, ако решите да го успокоите със сила. Очаква ви пълен провал. Упорстващото и тръшкащо се дете ще наблюдава как ставате все по-невъздържани, ще си изпроси някоя и друга плесница и накрая все пак ще се предадете. При следващата подобна ситуация отрочето ви ще се съпротивлява още по-яростно, защото знае, че ще спечели. За препоръчване е в такива случаи да съберете играчките и с детето на ръце да се отправите към къщи – спокойно, но решително.

  За да подейства "конското"
  Да се скарате на детето, също е форма на наказание. С малко повече такт биха могли да се предотвратят нежеланите последици, които и тук не са изключение.

 • Не крещете! Така бързо ще загубите авторитета си. Умереният тон убеждава по-добре.
 • Не обобщавайте! Концентрирайте се само върху актуалната ситуация, без да напомняте за подобни случки в миналото.
 • Предпазвайте се от обиди! Винаги критикувайте постъпката на детето, а не неговата личност! ("Постъпи лошо", а не "Ти си лош!")
 • Спрете навреме! Ако непрекъснато се карате на детето, то скоро ще престане да обръща внимание на забележките Ви.

 

Още в Любопитно

Скритите опасности

Пушенето, алкохолът и... са вредни за бременната и за плода, но знаете ли, че има някои скрити опасности, като боите, съдържащи олово, почистващите препарати...? Как… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo