27 Юли 2005

С лявата ръка – защо не? - Как да се отнасяте към детето левак

Оценете
(0 гласа)

Установено е, че 90% от хората в своите дейности ползват като водеща дясната си ръка. Останалите попадат в групата на т.нар. леваци (леворъки), а някои могат да си служат еднакво добре и с двете си ръце. Противоречивото отношение на родители и педагози към децата леваци често води до дискусии.
Предпочитанието към едната или към другата ръка е наследствено предопределено. Ако и при двамата родители водеща е лявата ръка, вероятността детето им да е левак е най-малко 50%. Когато тази особеност е характерна само за майката или за бащата, тази вероятност е по-ниска (20%). Дори и двамата родители да предпочитат дясната си ръка, пак е възможно някое от децата им да се окаже левак – генът идва от някоя от бабите, от лелята или пък от друг близък роднина.

Кога става ясно?
Коя ръка си е “избрало” детето, става ясно в кърмаческата възраст или най-рано до края на първата година. Обърнете внимание как бебето посяга и манипулира с двете си ръце. Важно е да се знае, че ако към 4-ия месец (тогава бебето започва целенасочено да посяга и да хваща предмет) прави впечатление, че детето щади и не ползва едната си ръка, това по-скоро е сигнал за пареза, а съвсем не означава, че още от този период то се очертава като леворъко или десноръко.
Предпочитанието става ясно към 3–4-годишна възраст. И все пак у някои деца чак в началната училищна възраст се наблюдава как при различните дейности те сменят ръцете си. Един важен съвет, нужен за възпитателния подход към тези деца: никога форсирането, насилственото настояване изцяло “да се преобърне” леворъчието не водят нито до по-голяма сръчност, нито до по-високо самочувствие на детето. В близкото минало такива драстични похвати – за отучване от “лошата” ръка – прилагани от възрастните, се срещаха често. Приемете спокойно тази даденост на вашето дете – да е левак. То по естествен начин ще ви подскаже предпочитанията си – в игрите с играчки или в други дейности.

Имат ли предимства?
Може да се твърди, че в сравнение с десноръките леваците имат известни предимства. Доказано е, че дясното полукълбо на мозъка командва лявата ръка. И не само това – то е специализирано да извършва някои функции по-добре от лявото полукълбо. Първоначално в него постъпва жизненоважната информация (зрителна, слухова и пр.) за света, който ни заобикаля. На него дължим и добрата си пространствена ориентация, лекотата, с която различаваме лица и мелодии. Освен това дясното мозъчно полукълбо определя и уменията да изразяваме външно чувства, които ни вълнуват. Ето защо поради преобладаващата дейност на дясното мозъчно полукълбо при леворъките сред тях често се срещат хора с добро образно мислене – артисти, художници, архитекти... Те са много наблюдателни, емоционални. Ако от любопитство решим да се загледаме как действат актьорите във филмите, ще забележим, че голяма част от тях боравят предимно с лявата си ръка. Сред световноизвестните личности леваци са Айнщайн и Моцарт.
Независимо от това, че водещата ръка е програмирана още от раждането ни, на много леворъки деца им се налага да се съобразяват с различни външни условия. Сред тях са традициите на съответната национална култура. Например в някои страни изповядващите исляма трябва да се хранят само с дясната ръка, а на китайчетата пък не им е разрешено да пишат с лявата ръка. Друго препятствие пред леваците е, че поради преобладаващото мнозинство на десноръките в обществото много от използваните при различни дейности технически средства са пригодени за по-удобно боравене с дясната ръка (ножици, шевна машина, пералня, мишката на компютъра, стругът, оръжието...). Ето защо в името на по-лесната житейска адаптация би било полезно в някои дейности левакът още от малък да включва и дясната си ръка. Но в никакъв случай това не означава връщане към старото становище за категорична забрана за водеща лява ръка. Съществуват дори някои научнообосновани препоръки на същия принцип и към десноръките – те да се поощряват да развиват по-голяма активност и на лявата си ръка. Това не само е полезно от практическа гледна точка, но стимулира и функциите на “художественото” дясно мозъчно полукълбо.
Фактът, че през ранното детство двете полукълба на мозъка са в процес на усилено развитие се оказва много благоприятно условие, ако през този период бъдат засегнати от някаква патология различни отдели на централната нервна система. Когато поради инфекциозно-възпалителни изменения или преживяна травма се осуетят нормалните функции на лявото полукълбо и дясната ръка не може да е водеща, за едно дете (особено до 5-годишна възраст) е значително по-лесно, отколкото за един зрял индивид, да превключи на лявата си ръка. Добре е да се знае, че дори и в напреднала възраст човек има своите скрити възможности и при необходимост с много воля и желание може да ги развие. Особено ярък пример е големият български художник Златю Бояджиев, който след парализата на дясната си водеща ръка започва да рисува с лявата. И с нея в продължение на десетилетия създава много картини – гордост за изобразителното ни изкуство.

Още в Грижа за кожата

Вредни ли са сауната и джакузито?

Засега безопасността от използването на сауна и горещи вани през бременността не е доказана с достатъчно научни изследвания. Затова пък широко разпространено е мнението, че… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo