26 Май 2011

Скуката е чудесна!

Оценете
(0 гласа)

Когато детето скучае, може да скъса нервите на мама с мрънкането и капризниченето си. Добре е да запомните, че именно в тези минути малчуганите раждат идеи и развиват въображението си. Затова не се ядосвайте на малкия глезанчо, останал известно време без занимание...
Психолог прави анкета сред деца на 4 год. Първият въпрос е: „Какво ще вземеш със себе си на самотен остров?” На първо място сред отговорите е: мама. Следват татко, сестричката, приятелчето от детската градина, съседчето, любимата играчка...
Вторият въпрос включва описанието, че на този остров има само три палми, сламена колиба и пясък на брега и децата се питат: „Няма ли да вземеш много играчки?” Някои малчугани колебливо признават, че ще вземат... една играчка, като се отказват от повечето, с които обикновено не се разделят през целия ден.
Явно възможността да попаднат на самотен остров, без коли с дистанционно управление или кукли с цял гардероб тоалети се струва примамлива на децата.
Някои развихрят фантазията си
и разказват на психолога, че може би на острова ще има тигри, които могат да се опитомят, както и малки слончета, с които играта ще е забавна. Децата се вживяват в ситуацията и признават, че ще им е приятно да ходят боси по пясъка и да ядат току-що откъснати банани.
Заключението на психолога е, че ако на едно дете се предложи вълнуваща идея, думата скука изчезва от речника му.
Всъщност скуката е нещо прекрасно! Защото много често тя „извлича” най-доброто
от децата. Стимулира ги да измислят идеи, разпалва творческия им дух. Дори в някой скучен дъждовен ден на детето да не му хрумне нищо друго, освен да гледа през прозореца хората с шарените чадъри, пак е добре за психичното му развитие.
Защото скуката е покоят на душата според философа Фридрих Ницше. С това той обяснява, че часовете на скука са ниши, в които може да се постигне спокойствие. Важно е децата да се научат да изтърпяват липсата на импулси и постоянни стимули.
В повечето случаи обаче те не успяват да постигнат спокойствие. Нужна им е поне проява на съчувствие от околните. Малчуганите искат да са сигурни, че недоволството им се взема на сериозно от мама. Понякога настъпват моменти, когато на детето всичко му идва в повече – например претъпканата с играчки детска стая. То не може да реши с коя от купищата играчки иска да си поиграе. Изобилието го парализира. А и един дълъг, изпълнен със събития ден може да завърши с вечерен пристъп на скука. Рутинното всекидневие – ясла, следобедна разходка, пазар в супермаркета,  приключва, а след това – какво?! Детето трябва да свикне да приема прехода от действие към спокойствие, иначе времето помежду им то ще усеща като скука.
При свръхизобилие от играчки помагат
редовното разчистване на излишното
и разумното купуване

Във всички останали случаи на скука недоволството може да се разсее от вниманието на родителите и стимулирането на самочувствието на детето.
Скуката напада децата по-рядко, когато могат да играят в градината и да наблюдават всякакви насекоми и разхождащите се домашни любимци. В апартамента, от който малкият човек не вижда природата, добре е известно време родителите да изтърпяват мрънкащото дете, без да включват веднага компютъра или телевизора. Понякога може да се сключи „договор” – половин час детето може да гледа любимото филмче по телевизора, но след след като няколко пъти се качи и слезе по стълбите или след кратка гимнастика на канапето. Важното е скучаещото дете да открие, че винаги трябва да се прави нещо – най-доброто средство срещу скуката.

Павлина Желева
психолог

Още в Счетоводни аспекти

Златна инвестиция за бъдещето

През 60-те години на XX век бившият директор на Федералния резерв на САЩ Алан Грийнспан заяви, че не съществува друг начин човек да запази парите… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл