27 Авг 2004

  Тъпа като тиква

  Оценете
  (0 гласа)

  “Не зная как да живея, как да победя унинието. Не искам да съм вечно разочарована. Срина ме майка ми. Сгреших, стъпих накриво. Тя ме осъди остро и с нищо не ми помогна да се изправя. Твоята майка понякога може да те е засягала, но ти си научила от нея толкова много за хората, за себе си. Моята е тъпа като тиква. Знае само да ми дава месо и зеленчук, но не това ми трябва. Пътя към щастието искам да ми сочи. Мразя я!” – отчаяно ту шепне, ту крещи 30-годишна жена.
  Трепет. Радост. Току-що сме разбрали, че ни е споходило най-голямото женско щастие – Новият живот в утробата. Въоръжаваме се със списания, книги за бременността, отглеждането на бебето и детето. Овладяваме перфектно въпросите на храненето, отлично знаем с кой балсам да мажем детското дупе, за да не се подсича. Четем! А помисляме ли, че раждаме Човек? Че Той не само ще яде?
  Няма да усетим кога безпомощното същество, което размахва хаотично крайниците си в модерната количка, ще тръгне само, без мама, в кварталната градинка, ще се срещне с друго, подобно на него, и между тях ще заискри първата радост от общуването или ще възникне първият конфликт.
  Ние, майките, непрекъснато се трудим – готвим, чистим, къпем с много любов роденото от нас създание и пропускаме златното време да развиваме себе си. Сами не знаем кои сме, към какво се стремим, какво трябва да поправим в душите си. Неусетно излитат ден след ден, докато настъпи мигът на страшния съд от най-милите ни, за които сме дали всичко –
  присъдата, изречена от нашите деца: “Тъпа като тиква!” Жестоко е!
  Как да се предпазим от страшния съд на потомците си?
  На първо място да се устремим да опознаем себе си и най-близкото си обкръжение. Как бихме могли да изживяваме мъката и радостта заедно с децата си, когато не разбираме себе си, а и другите са загадка за нас?
  “Да разбереш, значи всичко да простиш” – шепне учителят ми по психотерапия, дал много познания и мир на страдащите. Колко често мразим някого, защото ни е наранил, обидил… Мразим и себе си, защото сме отхвърлили някого или някой ни е отхвърлил. Тайно и неумолимо ни унищожава чувството за вина, когато сме убили вярата у някого… Ту злобеем и упрекваме всичко и всеки, ту обвиняваме себе си за всевъзможни неуспехи. Какво да сторим, за да се чувстваме горе-долу Човеци?
  Да дадем безрезервна любов сами на себе си
  Да се обичаме барабар с всичките си дефекти. Да усещаме прекрасното у себе си. Не е лесно да се научим да опазваме същността си на Човеци въпреки несъвършенствата си. Успеем ли да се разгадаем, да си простим и с твърда крачка да поемем към следващото предизвикателство, веднага ще разберем партньора, който ни е оскърбил до смърт, ще оправдаем комшийката, която поради духовна нищета ни залива с клюки и интриги…
  Много скоро детето, дето сега подритва под сърцето на бъдещата майка, ще се втурне вкъщи с плач: “Мамо! Митко ми счупи играчката-а-а-а!” Как ще постъпим? Има два варианта. Луд скандал с Митко и с майка му, възстановяване на играчката и толкоз… Но защо да не използваме случая по-мъдро? На достъпен език да обясним на детето си, че Митко е беден, никога не е имал и няма да има такава хубава играчка, а и у дома не го обичат чак толкова много. Детето ни завинаги трябва да запомни факта, че човек реагира злобно, агресивно само когато жестоко го боли, когато е крайно нещастен. Най-добре е ситуацията да ни послужи да дадем
  урок по етика на детето си.
  Нека поканим провинилото се момче у дома, да го почерпим, да се помъчим да разберем какво го гнети, откъде извира агресията му. Ако подходим към него с искрено съчувствие, то сигурно лесно ще изплаче мъката си,. А така ще поднесем ценен житейски урок на нашето най-мило същество. Нагледно то ще се убеди и ще запомни, че лошото не е лошо, а неистов вик за помощ, за разбиране. “Да разбереш, значи всичко да простиш.” Това осигурява чудото – най-върлият враг да се превърне в най-добър приятел, както в приказките, но сега наяве, в нашия живот и в живота на потомците ни.
  Каква полза има от манджите, сервизите, модните тоалети…, ако не успеем да опознаем единственото ценно на този свят – Човека?! Каква стойност има кулинарното “ваятелство”, щом
  в душата ни цари тюрлюгювеч
  от неразбиране, обвинения. А когато детето ни дотича и в очите му прочетем молба да възвърнем вътрешния му мир и хармония, ние да му предложим сладкиш, направен по най-сложната рецепта. Няма ли с това да допринесем за още по-големия хаос в душата му, тъй като отказваме да разберем роденото от нас и неговото обкръжение.
  Сигурно безкрайно много пъти ще чуваме: “Мамо, много ме боли!”
  Ако съумяваме “да обезболяваме” душите на децата си, после на внуците си, ще бъдем вечни. “Баба ти казваше…”, “А прабаба ти твърдеше…” “Тъпа като тиква!” А иначе “тиквата” е давала пари, зеленчуци, нови ботушки… Осигурявала е обаче бързопреходното, което няма грам нравствена стойност. Точно тази “тиква” е останала недокосната от безсмъртните ценности на човечеството. Затова сигурно получава справедлива безсмъртна присъда от детето си, иначе осигуряващо й биологично безсмъртие…

  Още в Мнението на специалиста

  Ухажвайте съня

  Всеки трети човек на планетата не спи спокойно и по цяла нощ се върти в леглото. Безсънието не е болест, а синдром, борбата с който… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh