28 Юли 2004

  Успешна схватка с ината

  Оценете
  (0 гласа)

  Научете "правилата за движение"!Ако двегодишното Ви отроче настоява да обуе обувки, които не му стават, тръшка се с плач пред щанда със сладкиши и любимото му изречение е "Искам!" – значи то е във възрастта на твърдоглавието. Опитайте да видите положителното в това:

 • Малките протестират само срещу хора, при които се чувстват сигурни. Значи връзката между вас е налице.
 • Вашето дете развива своето самочувствие. То е напълно убедено в изпълнимостта на идеите си – да се покатери на зида, да поиска бонбон. Инициативна и силна личност – кой родител не иска детето му да е такова?
 • Детето няма за цел да Ви ядоса с пристъпа си на инат! То просто е разочаровано и кисело, че нещата не стават така, както му се иска.

  Не натискайте спирачката прекалено често!
  Сигурно детето Ви здравата дава газ. Въпреки това не го спирайте непрекъснато. Давайте му възможност да прави и грешки, да изпробва кое може да се получи (катеренето по зида) и кое не (излизането навън с татковите обувки). Ако след всяко заявено негово желание следва забрана, самочувствието му ще се срива…
  Разбира се, когато поривът на детето крие сериозен риск, няма място за никакви дискусии. Често обаче родителите са склонни да прехвърлят собствените си страхове върху децата. Те виждат само това, което би могло да се случи, вместо да отчитат онова, което детето вече може.

  Заобикаляйте препятствията!
  Родители, които умеят да общуват с упорстващото дете, заобикалят препятствията. Те знаят, че на щанда за лакомства в магазина може да се стигне до страхотни сцени и предприемат обиколна маневра покрай перилните препарати. При възможност пазаруват без детето, а вкъщи прибират всичко, което не трябва да попадне в ръцете на двегодишния палавник.
  Семейните правила естествено трябва да се спазват и във възрастта на твърдоглавието. Но ако успеете да ги редуцирате до необходимия минимум, ще допринесете съществено за мирната атмосфера.

  Избягвайте високите обороти!
  Лесно е да се каже, но как да го постигнете, ако малкото човече за части от секундата е успяло да вдигне кръвното Ви до шеметни височини! И все пак няма съмнение, че ако запазите спокойствие, ще успеете да се справите със ситуацията много по-бързо, отколкото ако се впуснете в битка за надмощие. Всеки родител има своя собствена рецепта за такива случаи, като например:

 • дълбоко дишане и броене до 20;
 • отвличане на вниманието на детето с пеене на висок глас;
 • излизане от стаята за кратко.
  Някои деца се успокояват, когато ги вземат на ръце и ласкаво им покажат съпричастност. Други е по-добре да се оставят на спокойствие, тъй като всяко докосване ги вбесява още повече.
  А какво да се прави на публични места? Там помага само едно – стискане на зъбите и външно запазване на хладнокръвие. Без избухване, но и без игнориране на детето. Говорете му спокойно даже и да е извисило глас до небесата. Помолете околните за разбиране и ако нищо не помогне, напуснете трамвая или магазина.
 • Още в Новини

  Въпроси към акушер-гинеколога

  Д-р Димитър Гунев, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“, София, пред списание „9 месеца“. Как бъдещата майка да разбере, че е време да тръгне към родилния… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh