22 Окт 2009

Възпитанието започва... от оплождането

Оценете
(1 глас)

Според съвременните учени оплодената яйцеклетка вече има “съзнание” за това дали бременността е желана, или не. Смята се за доказано, че бебето в утробата чува, усеща, вижда, преживява и даже се обучава на елементарно ниво. В естествения процес на бременността чрез майката се осъществява пренатално възпитание. То е свързано с жизненоважния въпрос за качеството на бъдещото поколение.
Идеята за формирането на
жива и смислена връзка с бебето през 9-те месеца
съществува отдавна. Съвременни научни медицински и психологически изследвания доказват, че мислите и емоциите на бременната жена непосредствено влияят върху развитието на бебето й, а също и върху неговото самосъзнание. Известният френски акушер-гинеколог Мишел Оден посочва, че за съвременните родители е изключително важно да знаят и да почувстват това, което става през бременността, какво изпитва бебето по време на раждането и в процеса на кърмене. Американски учени доказват, че мозъкът и чувствата на детето функционират много по-рано, отколкото се смяташе досега. Интересен е опитът, който Томас Верни споделя в своята книга „Тайният живот на нероденото дете”: „Бременни жени са били накарани да легнат за двадесет до тридесет минути по очи върху маса под ултразвуков апарат. Онова, което д-р Рейнолд умишлено не им е казал, е, че когато една жена лежи по този начин, бебето в утробата й също притихва и престава да се движи. Щом всяко дете се успокоявало, съобщавали на майка му, че ултразвуковият екран показва, че нейното бебе не се движи. Ужасът, който тази информация е предизвиквала, бил очакван и предумишлен. Д-р Рейнолд искал да установи колко бързо страхът на майката се регистрира от детето и как реагира то, когато това стане. Във всички случаи реакцията била незабавна – секунди след като всяка майка научавала, че детето й лежи неподвижно, образът на екрана на ултразвука започвал да се движи. Никое от бебетата не било изложено на застрашаваща опасност, но веднага щом почувствало страданието на свояте майка, то започвало мощно да рита. Много вероятно е част от реакцията на бебетата да се е дължала на повишаването на нивото на адреналина при майката, причинено от ужасяващото съобщение на д-р Рейнолд. Разбира се, става дума само за част от реакцията. На друго равнище тези деца са реагирали със съчувствие към болката на своите майки.”
Много се говори за ролята на стреса и на неразумния начин на живот и как те се отразяват върху бъдещото поколение. Все по-често се срещат депресии и психични разстройства в детската възраст. Все повече родители се чувстват безсилни да се справят с възпитанието на своите деца. Много малко обаче си дават сметка за
“екологията” на вътрематочния живот
Неоспорими са доказателствата, че психичното и интелектуалното развитие на личността започват от вътреутробния период. Многогодишните наблюдения на учените показват, че в своя последващ живот детето е щастливо или нещастно, агресивно или миролюбиво, спокойно или раздразнително в зависимост от това как се е чувствала майка му и какви сигнали му е подавала в пренаталния период. От значение е и осезаемото присъствие на бащата. Изграждането на връзка между детето и неговите родители започва много преди то да се е родило. Затова напоследък толкова се говори
как да се общува с нероденото
Можете да го постигнете много лесно.
 Преди всичко през 9-те месеца си осигурете спокойна и хармонична обстановка. Стресът се отразява неблагоприятно върху плода, особено в ранните срокове на бременността, когато може да предизвика спонтанен аборт. А през 24-ата гестационна седмица вече се регистрира епизодична електрическа активност на феталния мозък. Това от своя страна подсказва, че всяко състояние на намален приток на кислород към плода (което става при силен стрес при майката) се отразява неблагоприятно върху мозъчните структури.
 Докосвайте и галете корема си – това има релаксиращ ефект и може да успокои напрегнатата маточна мускулатура, да понижи тонуса на матката и да предотврати появата на нежелани контракции. Така бебето ви ще се чувства по-комфортно.
 Говорете му, слушайте музика, пейте. Това са все пътища за комуникация между вас и нероденото дете, които все по-често се препоръчват от съвременната пренатална психология. През 7-ия лунарен месец нервната система на плода е достатъчно зряла и в мозъка вече са локализирани всички сензорни и моторни центрове. Бебето има усещания за допир и болка. Различава по-силните външни звуци от тези, които съпровождат вътреутробното му развитие. През 27-ата гестационна седмица то реагира на интензивна външна светлина и може да извръща глава към нея. А в 32-рата седмица, според невролозите, бебето осъзнава това, което се случва около него. Скенирането на мозъка му показва наличие на периоди на покой и активност.
 Избягвайте прякото въздействие на електромагнитните излъчвания: не се застоявайте дълго пред компютъра и телевизора, говорете по-малко по мобилния телефон. Науката все още не е дала окончателен отговор доколко техните въздействия са безопасни за развиващото се бебе.
 Заобиколете се с красиви вещи, гледайте леки и забавни филми, срещайте се с позитивно настроени хора, които ви зареждат с енергия. Мислете с любов за бъдещата среща с детето, за това какво бихте му казали за добре дошло. Водете си дневник на бременността.
 Споделяйте вашите притеснения с познати, с приятели, но най-добре със специалисти!

Диана Димитрова
акушерка
магистър по психология

 

Още в Бременност

Бременност при породени деца

Текст: Ана Кашкавалджиева Много от приятелите ви още не са запомнили името на първото ви бебе, а вие им поднасяте новината, че очаквате второ. Да,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo