25 Апр 2005

  Внимателно към вниманието

  Оценете
  (0 гласа)

  Вниманието е една от много важните психични функции на човека. То му е жизненонеобходимо, за да опознава света, да отбира най-значимите за момента дразнители. Като се преработи информацията от тях, веднага може да се реагира.
  Още през първия месец новороденото утихва, ако чуе силен звуков дразнител, а изпречи ли се пред него човешко лице, то краткотрайно го фиксира с очи. Това са т.нар. ориентировъчни реакции все едно, че то казва: “Какво е това?” По-късно тези реакции стават по-чести и по-изразени. Малкото се заслушва в човешки говор, отначало само разглежда висящите играчки, а после тези в близост до него, които то само е избрало и хванало. Интересно му е да ги обръща, захапва, размахва. С една дума – изучава ги. Като усъвършенства способността си към все по-сръчно манипулиране с предмети, малкото дете започва да се заиграва по-дълго с тях и да извършва по-сложни действия. С времето то се научава

  по-продължително да концентрира вниманието си

  върху онова, което е интересно и значимо за него. Така с помощта на подобряващото се внимание детето напредва в опознаването на света, натрупва знания и практически опит. Тази функция има и друга много важна страна – чрез нея човек се насочва към някаква опасност, която го заплашва в даден момент, и се мобилизира да я посрещне. Но за да си спести излишното изразходване на енергия, организмът ползва и още един механизъм. Към познатото и по-маловажното човек се отнася с по-слаб интерес – т.е. привиква.

  От психологична гледна точка вниманието се характеризира с няколко свойства

  Устойчивост – колко дълго човек може да се съсредоточи върху важен за него предмет или действие. Ако искате да насърчавате тази способност у детето, трябва не само да го оставяте пасивно да наблюдава нещо (например телевизия, и то с часове!), но и да го ангажирате с активни игри и действия.
  Друго свойство на вниманието е умението да се разпределя едновременно в няколко посоки. Това качество се налага да развият майките, заети с много дейности у дома – вършат домакинската работа, грижат се за детето, отговарят на телефонни обаждания… И още едно свойство – когато се налага, вниманието бързо да превключва от едно занимание или обект към други.
  Подобно качество изискват жизненоважни професии. Например докато оперира, хирургът трябва да е съсредоточен не само върху съответния орган, но постоянно да се интересува и за цялостното състояние на болния. Подобно умение е нужно и на майката. Понякога тя е увлечена в разговор с приятелка, а вече проходилото й детенце е готово да създаде рискова ситуация. Ако иска да е спокойна, тя трябва бързо да превключи вниманието си.
  Как да стимулирате детското внимание
  Най-важното е да разнообразявате обектите, които привличат и задържат детското внимание. Но не като изсипете пред детето огромен куп играчки и го оставите да се занимава както си знае. Когато му се поднасят едновременно много предмети, вместо да се концентрира добре в играта с тях, става обратното.
  Играчка, която предлага повече възможности за разглеждане и действия с нея, буди винаги по-голям интерес и задържа по-дълго детското внимание, например кукла, която може да се реше, облича, съблича, и т.н. Периодично внасяйте някаква промяна. Подновете картинките на стената. Купете нова книжка – тя ще засили детския интерес и ще ангажира вниманието много повече, отколкото вече омръзналата стара.
  Колкото по-голямо става детето, толкова повече се вслушва в това, което възрастните му говорят. То разбира много по-добре техните обяснения и обръща внимание на повече неща, когато заедно ги наблюдават и обсъждат. И далеч по-полезно за малкото дете е да гледа и слуша предавания на родния си език, отколкото да съзерцава кадри по телевизията, без да разбира нито дума от диалога на героите.
  Рисуването – любима детска дейност, по много приятен и увлекателен начин помага да се развива детската наблюдателност. По същия начин въздейства и грижата за посадените растения или за домашния любимец, която култивира и любов, и отговорност. Децата, които посещават детска ясла или градина, имат по-благоприятни условия за трениране на вниманието. Защото там и заниманията, и тяхната продължителност са съобразени с възможностите на съответната възраст.
  Винаги ги ръководи учителка – тя разказва, показва, насочва интереса и към важното, и към детайлите.

  Така, докато расте малкото дете, еволюира и неговото внимание

  В началото то лесно се разсейва, привлича го всичко наоколо – независимо дали то за момента е от значение. Но с времето умението по-дълго да се съсредоточава става все по-добро. Това се постига както с помощта на волята, така и под въздействието на словото на възрастните – родители и учители.
  Установено е, че деца, които още от малки умеят продължително и задълбочено да се концентрират върху своите занимания, съхраняват това качество и по-късно и имат по-добри постижения в обучението. А в бъдеще тази психична способност им помага да се справят добре с отговорни и трудни професии.

  Още в Красота

  АЛТА КОЛОР - НАШЕТО ПРЕДИМСТВО – 100% РЕЗУЛТАТ!

  АЛТА КОЛОР ЕООД  е основана през 2000 г. като оторизирана фирма за внос, търговия на едро и дребно с козметични продукти, притежаващи лечебен ефект, от… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh