27 Май 2005

Врабченце, мишленце...

Оценете
(0 гласа)

Нали не бихте искали да разговарят с вас като с бавноразвиващи се, на които всичко се обяснява съвсем подробно и внимателно или им се ръкомаха с някакви трудноразбираеми жестове?
Точно така се държат обаче иначе разумни възрастни в присъствието на малко дете. Родителите говорят на малчуганите си с глас, подобен на автомобилна аларма – усилващо и затихващо, и пак усилващо и затихващо. Към това принадлежат и широко отворените (направо облещени) очи и прекомерно разкривената от умиление физиономия. И за да е пълна картината на смехотворното видиотяване, възрастните обсипват малките с най-невероятни галени обръщения – врабченце, охлювче, мишленце, картофчо... Нали едногодишните не могат да се отбраняват, ушите им се наслушват на какви ли не “шедьоври” Много мишлета остават и на 7 години с това прозвище, други едва на 17 успяват да се избавят от родителската разлигавеност.
Гъци-гъци проблемът е широко разпространен по света и като че ли няма открито средство срещу него. Нищо не помага срещу инстинкта да се изпада в умилено-глуповато бръщолевене при вида на бебето. Това не е толкова лошо, тъй като словесната атака помага на малкото да разбере отделни думи и да запомни тяхното емоционално звучене. Този феномен се нарича "детинско бърборене"
За началото това може и да е добро, но по-късно децата не биха искали да им се говори по този начин. Нещата стават по-сериозни, когато родителите до такава степен изглупяват, че започват да употребяват бебешкия език и към канапето, кучето или самите себе си. Налага се да се потърси квалифицирана помощ и ако детето в предучилищна възраст още не може да се освободи от този език, за което вина имат предимно родителите.
Може би по-лесно ще разберете какви емоционални щети нанасяте на отрочето си, ако смените ролите
Представете си, че сте съвсем малко дете и не сте в състояние да кажете твърдо "Не", нито да избягате, тъй като не можете да говорите и да ходите. Дотук всичко е ясно, нали? А сега над леглото ви се навежда захилен великан, който реве високо: "Я-я-я виж ти-и-и-и, кой е това-а-а-а?" Така че, драги родители, помислете! Не е ли дошло време да сложите край на вдетиняването и на този умилително-глуповат речник, които са яки спирачки пред нормалното развитие на комуникативните умения на съкровището ви?! Животът пред него е доста суров, за да му предлагате такава изнежваща представа...

Още в Бременност по седмици

Време е за почивка!

Ако вече планирате летния отпуск, най-доброто време за пътуване е около 25-ата гестационна седмица (г.с.) на бременността. Коремът още не е много тежък, буйната игра… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo