21 Дек 2005

Защо не е като другите?

Оценете
(0 гласа)

Със сигурност сте ги виждали – онези прекрасни, великолепни, невероятни бебета, които никога не плачат, винаги се усмихват, събуждат се щастливи и ви гукат нежно, когато ги закачате по нослето. Това са бебета мечта! Много майки се чудят защо и тяхното не е такова. Защо те са наказани с дете, което винаги плаче, все се крие от непознати, стряска се от странни шумове и не иска да играе на детската площадка.
Често майките се самообвиняват и търсят причината в себе си или пък водят детето на психотерапевт още от съвсем крехка възраст, търсейки отговор на въпроса защо то не е общително и мило?
Последните проучвания показват, че децата формират своя темперамент около 9-ия месец. Така някои от тях проявяват свенливост, други са по-общителни, трети – суетни... Приемете детето си такова, каквото е, без да се опитвате да го промените, дори и да не е от най-общителните. Помагайте му в трудни ситуации и му оказвайте подкрепа. Обръщайте му повече внимание и реагирайте адекватно на желанието му да опознае света. Помогнете му да се адаптира към непрекъснатите предизвикателства, които му поднася всеки нов ден. Например, ако се страхува да излиза навън, всеки ден го извеждайте на балкона за малко, след това пред вратата и така увеличавайте разходките, докато свикне с чистия въздух и се почувства по-добре.
Не бъдете свръхамбициозна майка и не прехвърляйте собствените си нереализирани мечти върху детето.
Насърчавайте детето да играе с връстниците си, но не го насилвайте. Оставете го само да реши дали иска, или не иска да се присъедини към тях. Покажете му добрите страни на приятелството – как ще си разменят играчките, ще играят, рисуват заедно или ще построят замък, как могат да направят отбор. Не наблягайте на факта, че ако не отиде при тях, нещо с него не е наред и то е различно от връстниците си.

Още в Здраве

Естроген - женският хормон

Благодарение на д-р Марта Михайлова, чиито интереси са в областта на генетиката, психичните болести и метаболизма, опознахме отблизо един от най-важните женски хормони – естрогена.… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл