28 Юни 2004

Заспиване без стрес

Оценете
(0 гласа)

Не очаквайте от малкото слънчице веднага да легне в кревата и бързо да затвори очи. То се нуждае от време и от установени ритуали. Някои родители се заблуждават, че колкото по-късно е, толкова по-уморено е детето. Наистина вечер има моменти, в които децата заспиват по-лесно, но щом ги преодолеят, отново са бодри като кукуряк. Съществуват т.нар. прозорци на съня, които се отварят и затварят. Типичен знак за отворен прозорец е, когато детето търка очите си, прозява се и мрънка. Тези пристъпи на умора се проявяват редовно през първите години от живота на детето. Използвайте сигнала, като избирате винаги прозорец на съня по същото време. Тогава детето Ви ще заспива най-бързо.

Още 60 минути. Ако искате детето да заспи в осем часа, най-късно в седем в детската стая трябва да настъпят мир и спокойствие. Лудуването, замерянето с възглавници и гледането на телевизия не са сънотворни занимания. Вечерята също трябва да е приключила, тъй като храносмилането започва около 20 мин след хранене и това се отразява на детето като будилник.
Ритуал за заспиване. Ако досега не сте го въвели, започнете още днес. Той би могъл да изглежда така: игра, измиване, обличане на пижамата, миене на зъбите, прочитане на приказка и лягане. Започнете ритуала с предупреждението, че е време за сън и спазвайте последователността на етапите, за да може детето автоматично да се озове в креватчето. Всичко, което се случва през последните 15 мин преди заспиване, става в легнало положение. Детето се гушва под завивката, Вие оставате при него, изпявате му приспивна песничка или тихичко си говорите за преживяното през деня.
Последният четвърт час. Детето се нуждае от 15-ина минути в креватчето си, за да се успокои и заспи. Това може да му се удаде по-лесно, ако оставите да свети малка нощна лампа. Така то по-добре ще се ориентира в тъмната стая. Светлината ще му помага и срещу страха от тъмнината, ако се събуди през нощта. То ще познае обстановката, с която е свикнало, и успокоено, ще заспи отново. Някои 2-годишни настояват вратата да е леко открехната. Те искат да знаят, че са заедно с мама и татко и ще бъдат чути, ако се наложи.

Страх от раздяла
"Мамо, остани", "Татко, чети още"... Ако детето се опитва да отложи времето за заспиване, често това се дължи на нежеланието му да се раздели с вас. Ето как може да се прогони страхът от раздялата:

 • Въведете допълнително време през деня за милувки – детето да не ги търси така настойчиво вечер в леглото.
 • Бъдете през деня близо до детето – не е нужно постоянно да разговаряте с него. Не прекъсвайте всеки разговор само защото то настоява за внимание. Трябва да се научи и да изчаква.
 • Тренирайте раздели. Наемайте понякога детегледачка. Добре е детето да свикне, че ще излизате, но и да е сигурно, че ще се върнете.
 • Още в Новини

  Спасена е млада жена с извънматочна бременност и инфаркт

  Лекарите от УМБАЛ „Пълмед“, Пловдив, са спасили живота на млада жена с извънматочна бременност и масивен миокарден инфаркт. 30-годишната пациентка, постъпва в болницата по повод… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Крем за бебета с невен против подсичане
  3
  Душ гел/шампоан за коса и тяло
  4
  Подхранващо мляко с невен
  2
  Паста за зъби за деца
  6
  Чай за кърмачки
  chaichai