11 Дек 2017

  Възпитание на добродетелите

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (0 гласа)

  Tекст:  Ива Дойчинова

  Темата за добродетелите непрестанно ме вълнува като майка, човек, журналист и не спирам да откривам нови подходи за нея. Тя е вечно актуална за нас, родителите, независимо на колко години са децата ни.

  През годините акцентираме върху различни добродетели. Когато детето е малко, тежестта пада върху това да бъде добро и щастливо човече, в ученическата възраст – върху умението му за лидерство, с узряването наблягаме върху изграждането на волята му да търси истината и да я отстоява, а когато се влюби – поставяме акцента върху обичта и отговорността.

  В тази приказка за малки и големи пиша за доброто като действие с помощта на Любов Миронова – психолог, писател, майка.

  Как да изграждаме добродетелите?

  С личен пример. Това категорично е най-работещият начин. Но преди всичко ние самите трябва да притежаваме тази добродетел, която искаме да се развие у детето. Ако вие имате желание да го научите да казва истината, а пред очите му послъгвате по телефона, че работите, когато блажено се излежавате на дивана – няма да стане. Осъзнайте какво правите и какво говорите – тези системи трябва да са в синхрон, за да сработи планът.

  Не се притеснявайте, че у вас липсват някои добродетели, които искате да покажете като личен пример – никой не е съвършен. Но затова пък възпитаваме детето с помощта на толкова много роднини и приятели, от които то може да се учи. Бабите са чудесен пример за търпение и постоянство, които може би на нас не достигат. Важното е във всеки един момент да бъдем искрени и честни с децата си.

  С приказките. Те са кодирани съобщения, които предаваме на децата си. Чрез приказките, легендите, митовете, басните най-лесно се възпитават добродетели. Аз лично, още от дете, винаги съм залагала и на красивите картинки.

  Кои са основните добродетели и как да подхождаме при изграждането им?

  Любов. Най-лесният начин да я възпитате, е пеенето на песни, при това заедно с детето си. Не ви е хрумвало, нали? Но пеенето създава красива вибрация, която синхронизира пеещите и ги свързва един с друг. Съвсем естествено и спонтанно ние тананикаме на малкото бебе и с радост слушаме неговите звуци, когато то се опитва да влезе в тон с нас. Не се страхувайте да пеете и да изразявате себе си по този начин – включете песничка или мелодия и смело отпуснете глас. Забавлявайте се. Който пее – зло не мисли, защото музиката е чиста любов!

  Вътрешен мир. Обзалагам се, че едва ли слагате тази добродетел в първата десетка от списъка, но според съвременната психология това е изключително важно – да подредим света си, мислите си, вътрешната си система. Да сме в мир със себе си. Това също е дар, който се възприема и възпитава от най-ранна детска възраст. Как става ли? В тишина и нищоправене. Най-лесният начин е разходката сред природата. Тишината далеч от типичния битов шум е естествено потъване в себе си. Децата много често сами си вземат това време. Хукват към някое дърво и се усамотяват на върха му или просто седят сред играчките и гледат замечтано през прозореца. Нека да им позволим да правят нищо и да не се безпокоим.

  Истина. Истината не може да се „налее“ в главата на детето изведнъж. Истината се постига със задаването на въпроси. Тя е откривателство, защото се ражда със съмнение. Естественият нагон на детето да пита непрекъснато, е израз точно на това. Много важно е да не блокираме вечните „защо” и „как”. Валдорфската система на обучение дава възможност на учениците непрекъснато да се съмняват в казаното от техните учители, което ги провокира да им задават въпроси. Така се възпитава добродетелта да търсим истината и да я отстояваме.

  Точни действия. В тази група са изключително важни качества като чистота, здраве, отговорност, лидерство… Общото между тях е въпросът как да организираш времето, как да правиш точните неща в точните моменти. Добрият лидер трябва да може да води и да бъде воден, да разбира как да поема отговорност и да дава напътствия за общата цел, но и как да чува напътствия и да се доверява. Идеален начин за възпитание на лидерство и отборност у децата е играта – от „Не се сърди, човече” през народната топка и игрите с капитан…

  Ненасилие. Тази група добродетели включва психично и емоционално ненасилие, гражданско съзнание, толерантност. Много важен е въпросът за психичното и емоционално ненасилие. Приказката „Лошата дума” от българския фолклор е идеалният пример за възпитание. Болката от физическото нараняване може да мине, но лошата дума остава и се помни.

  „У нас се построиха много нови училища – добре обзаведени, с красиви врати и прозорци. Но в тях продължава да цари психично и емоционално насилие от възрастните, работещи там. То идва от думите „не можеш”, „не знаеш”, „не ставаш”… Това е заклеймяване и поставяне в рамка. Добрата дума винаги дава повече”, казва Любов Миронова.

  Когато става дума за възпитанието на децата и нашето лично отношение към живота, трябва да помним „покривката с лютеницата”

  Представете си, че вие сте в прекрасен ресторант с любим човек, музиката свири, всичко е съвършено. Но в този момент съзирате едно петънце от лютеница върху покривката. Повечето хора се фиксират върху него и това разваля цялата им вечер. Нека да си признаем, че всеки има своя покривка с петно от лютеница. А не можем ли да се вгледаме в белотата и красотата на покривката, заради които си струва да се радваме на живота? Пожелавам го на вас и на себе си!

  Още в Развитие

  Бебетата практикуват думи наум

  21 юли 2014 г. Месеци преди да кажат първото „мама” или „тата” бебетата практикуват тези думи наум, показва наскоро проведено проучване. Зоните от мозъка, отговорни… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh