26 Сеп 2019

  За емоцията да бъдеш част от цяло

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (1 глас)

  Аз, бебето…

  От няколко дни светът ме прие в своята необятна Вселена. Усетих нежност и любов, но в самото начало ярките цветове и студът не ми допадаха. Бях объркан, дори се страхувах. Разбирате ме, нали? Нямах идея какво точно се случва. Докосваха ме, допирът бе различен и винаги приятен. Чувах гласове – първи, втори трети... Бяха няколко, трудно ги различавах. Два от тях несъмнено вибрираха с по-висока честота. Останаха в паметта ми. В единия усещах сякаш нежна закрила, а в другия непоклатима сила. Бях малък, но имах усет, който ме накара да почувствам, че това са Мама и Татко. Осъзнавах, че все още не съм способен да комуникирам с тях пълноценно, затова се опитвах да изразя любовта си с очи. Гледах ги, усмихвайки се, и знаех, че те успяваха да прочетат мислите ми. Сигурен бях, че това е така, защото самият аз виждах отражението на обичта в техните зеници. Не произнасях сложни думи, но Мама и Татко доловиха песента на сърцето ми и бързо се научиха да разпознават кога от какво имам нужда. И ми го даваха на мига. Споделеност, смисъл, пълнота – всичко това изпълваше нашия дом. Освен любов при Мама и Татко открих и други съкровища. Всеки ден ми преподаваха урок по вяра, сила, надежда, закрила, нежност и щастие. Даряваха ми изобилно, без да очакват в замяна. Наричаха ме Вълшебство, Магия, Жива мечта. Твърдяха, че съм подарък от Бог. Истината е, че са абсолютно прави за последното. Мама и Татко разкриха пред мен един светъл и цветен живот. Споделяха усмивките и горещите ми сълзи. Категорично ме увериха, че заедно можем да стигнем далеч и ще го направим. Семейството... това е всичко. Да градиш бъдещето, да посрещаш предизвикателствата с чувство на победител. Благословението живееше в душите ни и днес все още е там.

  Горните редове бяха част от моя „бебешки лексикон“, приютил отминалите години. Вече пораснах, но обожавам да се завръщам  към първите дни след раждането ми, да развявам любопитни спомени.  Красиво е да бъдеш малък, да мечтаеш, да имаш въображение, да плуваш в море от емоции, да летиш в небе, пълно с надежди. Красиво е да си бебе и Пътят ти да предстои. Щастливо е да си част от едно цяло.

  Мамо, Татко, благодаря ви!

  Аз, майката…

  Носих те в мен цели 9 месеца, представях си твоя образ, опитвах се да чуя как ще се смееш, копнеех да те прегърна, мечтаех да потъна в твоите чисти невинни очи. И сега си тук. Мога да те докосна, да видя усмивката ти, да усетя нежността от допира с твоята кожа. Тук си, за да внесеш смисъл в живота ни, правейки го по-щастлив и цветен. Чакахме те дълго, но ето, че липсващата част вече е на своето място и семейството ни е цяло... Не знаехме дали ще успеем да ти дадем любовта и закрилата, от които се нуждаеш. Искахме да се чувстваш спокоен, а ние да сме твоята опора. Приехме за наша мисия задачата да те закриляме. Отдадохме ти се изцяло, защото твоята поява ни накара да усетим, че Бог желае да бъдем щастливи, разбрахме, че Той бди над нас и пази семейството. Бог ни подари теб, а какво по-ценно от това да виждаме топлината в очите ти, радостта, изписана на лицето ти, и любовта, нарисувана в усмивката ти.

  Ден след ден ти растеше, озаряваше всеки миг, учеше ни да бъдем родители. Животът придоби наситен цвят. Сълзите, звънливият смях, меката кожа, малката трапчинка – това се нарича съвършенство, облечено в дете. Мисълта ми лети, рее се из небесни висоти, мечтая за идните дни. Хайде, ела да те гушна…

  Вълшебен си, сине! Създадохме те, чудо е, че те има –  Мечтата стана Реалност. Старите албуми със снимки след време ще ми напомнят защо всеки ден трябва да бъда благодарна. Архивите, покрити с прах, ще оживеят, когато си тръгнеш от бащиния дом.

  Мама и тати ще те подкрепят по пътя към успеха. Ако паднеш, ще приклекнем до теб, за да ти помогнем да се изправиш. Позволи ни да виждаме радостта от сбъдването на твоите мечти, изживявай с нас миговете на щастие, споделяй и тези, в които си тъжен, защото бъди сигурен – заедно ли сме, няма трудност, която да не успеем да преодолеем. Създадохме семейство, това е есенцията на съществуването. От любовта се ражда любов, а после тя се превръща във вековно дърво. С дълбок корен, здрава обвивка и пищна корона.

  Понякога затварям очи, питам се какво би било само ако можеше времето да спре. Щях ли да си пожелая да напиша отново историята на семейството ни? Дали бих поправила някои грешки, които допуснах като родител? Всъщност няма значение – пред нас е светлото отражение на новия ден.

  Обещавам да те целувам повече, да ти пея песни, да те милвам всяка нощ, да се разхождаме, да лудуваме, да танцуваме и просто да те науча да бъдеш себе си. Обещавам да дадем най-доброто, на което сме способни като родители, за да начертаем заедно светлите хоризонти на съдбата.

  Откакто ти се появи, мисълта за теб се настани удобно в моето съзнание, за да ми напомня колко силно съм способна да обичам и колко невероятни емоции мога да изпитвам. За всички тях причината си ти.

  Ще споделям често с белия лист мислите, които събуждаш в мен, понякога подредени, друг път търсещи се една друга, но непременно продиктувани от любовта.

  След време планувам да разкрия майчините си трепети, събудени от личността ти. Ще ги развея пред теб с удоволствие! Шумно ще се смееш, щом ги прочетеш. Ароматът на отминалите дни, в които си бил малък, все още неопитен, търсещ, откриващ, приключенстващ, са моят имуностимулатор. Грижливо ще подредя своите спомени за теб, защото искам след време сам да разбереш колко много си дал на мама и татко.

  А сега запомни, у дома винаги ще намериш загрижеността на майчинската любов и закрилата на бащиното сърце. Любовта, която те създаде, ще бъде винаги жива. Пламъкът, който я поддържа, е в твоята душа.

  Благодарим ти, скъпо дете!

  Teкст: Християна Гълъбова

  Още в Любопитно

  Защо започва нощем?

  Обикновено раждането започва през нощта. Защо е така? Все още причините за това не са напълно изяснени. Доказано обаче е, че равнището на хормона окситоцин… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh