07 Мар 2019

За голотата пред децата

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

Текст: Драгомира Иванова

Начинът, по който един родител възприема тялото си, влияе на това как детето се възприема. Всеки път, когато майката или бащата са голи пред детето си или го целуват по устата, това за него е вид съблазняване, смята психоложката Димитрина Митрева. Според нея трябва да сме много внимателни, тъй като е възможно това да има невидими последици върху децата.

Хлапетата също имат сексуалност и когато прекаляваме с голотата пред тях, ние ги възбуждаме несъзнателно, обяснява Митрева. Според нея те не могат да акумулират сексуалната енергия, както умеем ние, възрастните. И стават агресивни, а родителите не могат да си обяснят защо. „От малко детето трябва да знае, че е редно да чука на вратата на майка си, защото това е нейното пространство. Не бива и да се ходи до тоалетна пред хлапето“, твърди психоложката. „А всяко едно докосване на тялото му трябва да е съпроводено с думи – сега мама ти сменя пелените, маже ти дупето с крем.“ Думите са важни, защото на подсъзнателно ниво детето свързва тези докосвания с удоволствия и ако не му говорите, дълбоко в него остават неразбрани послания. Препоръчително е къпането да става от родител от същия пол, но не е добре той да е гол. Имайте предвид, че при децата сексуалността се събужда след 3-годишна възраст и прекалената интимност може да се отрази върху характера на детето.

„Когато майката се разхожда гола пред детето си или го целува прекалено, тя несъзнавано показва на детето си, че бащата не извършва своята функция на съпруг и мъж. Това не значи, че не трябва да прегръщаме и целуваме децата си, но не бива да преминаваме границите”, обяснява Димитрина Митрева. „Целувайте го по челото, по бузите, но не и по устата”, съветва тя.

ВАЖНО

„Има родители, които не смеят да прегърнат или целунат детето си. Това също е крайност. И двете крайности са вредни за детето. Прегръдката е важна за него.”

Знаете ли, че…

В Сингапур се третира като порнография да се разхождаш гол вкъщи и е забранено със закон.

На друго мнение

Наталия Кобилкина, сексолог
В голотата няма нищо срамно. Така сме родени. Начинът, по който един родител възприема собственото си тяло, влияе на начина, по който детето се възприема. Криенето, паниката и неадекватният срам може да доведат до по-сериозни последствия върху малчуганите. Не смятам, че е задължително родителите да са облечени, докато се къпят с децата си. Напротив, колкото по-свободно се държат, толкова по-свободно ще се чувстват и децата.

Калин Терзийски, писател и психиатър
Ако родителят ходи гол пред децата си по съблазняващ начин, те ще бъдат съблазнявани. Има разлика между голота и голота, както и между интимност и интимност. За много хора интимността е мръсотия. Голотата може да е изключително невинна. Ако Христос в краката на Дева Мария в „Пиета” на Микеланджело е сниман от съвременен фотограф и този фотограф е вложил собствената си лъст, то това ще излезе. Микеланджело не е вложил лъст, извайвайки голия Христос. По същия начин и ние, разхождайки се голи, без капка лъст у себе си, няма да предизвикаме нищо у децата. Дори и в секса може да няма лъст. Лъст, това е мъчително грозно усещане за греховност и за нечистота. Нито тялото, нито сексът са мръсни и греховни. Всичко е до душевното съдържание на човека.

Как да говорим с детето за секс

На родителите не им е лесно да разискват с децата въпросите, свързани със сексуалността. Но колкото повече отлагат, толкова по-трудно става. Според канадската сексоложка и педагожка Жоселин Робер, автор на поредицата „Моето сексуално образование”, родителите правят основна грешка, като представят темата за сексуалното възпитание като табу, защото така създават грешното впечатление, че това са неудобни въпроси, които не бива да бъдат разисквани. Тя е категорична, че разговорите на тема полово възпитание трябва да започнат още в най-ранна възраст – 3–4 години.

Наричайте нещата с истинските им имена

Жоселин Робер обяснява, че сексуалното поведение на детето свидетелства за здравословно, нормално и естествено развитие: нужда да откриваш, любопитство, склонност да имитираш. Възрастните трябва да се научат да приемат открито детската сексуалност, да я осъзнаят като неизменна част от личността, да не й придават нито повече, нито по-малко от значимостта, която заслужава. Много важно е още, когато детето усвоява езика, да не го лишите от думите, свързани с пола и сексуалността. На малчугана му доставя удоволствие да разпознава всички части на тялото си. Ако не изключва половите си органи от останалите части, детето ще може естествено да приеме сексуалността си като част от цялостното си развитие. Точните термини за означаване на половите органи не бива да се поднасят по различен начин от този, по който го учите какво е ръка, носле, лакът и т.н.

Откъде идват бебетата?

Тайнствеността, която обгръща раждането, буди в детето истинско очарование. То обича да му говорят за всичко, свързано с този феномен. Информацията, поднесена по разбираем за него начин, му помага да осъзнае кое е и откъде идва. Заради това е важно да не прескочите някой от етапите, за да може детето да възприеме логическата последователност: любовта и сближаването между мъжа и жената, акта на зачеване, оплождането на яйцеклетката, развитието на плода, раждането.

Сексуалността е много повече от секс

Често родителите обясняват на малките за раждането, но след това години наред избягват въпросите около сексуалността чак докато дойде време да говорят с подрастващите за трудностите през пубертета. Все едно между тези два периода развитието на детето е на stand by. А това съвсем не е така, подчертава Жоселин Робер. Сексуалното образование трябва да присъства почти всекидневно. Разговорите за секса не бива да се ограничават единствено до въпроси за самия акт, а трябва да обхващат цялата палитра от физически и психологични промени, които предстоят на подрастващия. Родителите трябва да засегнат въпросите за идентичността, за ролите на мъжете и жените в обществото, за равенството между половете, за стереотипите, с които трябва да се борим.

Превенция на сексуалните злоупотреби

Да говорите за сексуалността открито и естествено, е идеалният начин да подходите към темата за сексуалните злоупотреби. Ако сте искрени с детето, ще му помогнете да развие своята отговорност и да различава докосването с обич от нежеланото докосване. От изключително значение е още от най-ранна възраст малчуганът да знае, че неговото тяло принадлежи единствено на него и че той има право да каже „не”, когато не му е приятно, и най-вече, че винаги може да говори с родителите си за нещата, които се случват с него – добри или лоши. Не става дума да го стреснете или изплашите, а да го информирате за съществуването на такава реалност.

Още в Споделено

Роди се Бебе 2012!

В 9 поредни броя проследявахме историята на Мама 2011 и Татко 2011. Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo