04 Ян 2011

БЕБЕ 2011 СЕ КАЗВА ГАБРИЕЛ

Публикувана в Новини
Оценете
(0 гласа)


За дванайсета поредна година списание „9 месеца” отличава Последното бебе на изминалата година и Първото бебе на Новата година.

Официалните резултати от Дванайсетата национална кампания БЕБЕ 2011 бяха съобщени на пресконференция в БТА.

БЕБЕ 2010 се казва Георги Мартинов Савов и е роден на 31.12.10 г. в 23.25 ч. в МБАЛ-АД Русе. Майка му е 28 годишната  Алина Савова. Бебе Георги е родено с помощта на д-р Велков, д-р Иванова, ак. Бенчева, ак. Чобанова.

БЕБЕ 2011
е Габриел Станиславов Христов. Той е роден от 19 годишната Славяна Филипова на 01.01.11 г. в 00.02 ч. в УАГБ «Майчин дом» в столицата. За раждането на Габриел помогнаха д-р Велева, д-р Попова и ак. Байлова.

Какво предстои?
Семействата на двете бебета ще получат подаръци, предоставени от производители и вносители на бебешки стоки, както и символа на кампанията – почетен медальон БЕБЕ НА ГОДИНАТА. За деня на родилната помощ двете болници, в които са родени двете бебета, ще получат от организаторите паметни табели.

Раждаемостта през 2010 година
В рамките на Дванайсетата кампания БЕБЕ 2011 се родиха  251 бебета. На 31 декември 2010 г. проплакаха 124 бебета – 73 момичета и 51 момчета. В първия ден на Новата 2011 г. се родиха 127 бебета – 46 момичета и 81 момчета.

След разговори с родилните отделения в страната и обобщаване на данните за родените през 2010 г. деца прогнозата на списание „9 месеца” за раждаемостта през изминалата година е 78 451 деца – с 3.8% по-малко от 2009-а.

На оповестяването на официалните резултати от кампанията присъстваха директори на трите най-големи акушеро-гинекологични болници в страната

51 бебета по-малко са проплакали през предходната година в болница „Шейново”.  През 2010 г. там са родени 9% недоносени, 2% близнаци (около 100 раждания). Задържаното ниво на раждаемост се дължи в не малка степен и на общинското финансиране, на което болницата много разчита. Цезаровите сечения са 35-40% - сравнително нисък процент спрямо дела им в другите болници в страната. Желанието на екипа на клиниката е честотата на операциите да не се увеличава, съобщи д-р Иван Костов – изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново”.

Той допълни, че по инициатива на Министерството на здравеопазването ще се създаде електронен онлайн регистър, в който в реално време ще се регистрират всички раждания. Това е практика, въведена в повечето страни в ЕС. Регистърът ще помогне да се направи статистика с много достоверни данни за това колко и какви деца се раждат в страната ни. В него ще се въвеждат данните на новороденото – тегло, ръст, пол, срок на бременността, оценка по Апгар, както и данни за майката и др.
Д-р Костов оцени като много полезна европейска практика Дните на отворените врати, които с помощта на списание «9 месеца» са въведени и в «Шейново».

Спадът на ражданията в I САГБАЛ „Света София” се дължи на липсата на основен ремонт, но клиниката предлага екстри, които други софийски болници не могат да предложат, съобщи заместник-директорът й по медицинската дейност – д-р Валентина Григорова. Тя обясни, че ражданията се затрудняват и във връзка с напредналата възраст на голяма част от родилките. Процентът на ражданията със секциото се покачва заради многото многоплодни бременности – над 200 за миналата година.  Увеличава се и делът на раждащите, които не желаят никаква помощ от екипа – биха позволили той да се включи при крайна необходимост.
Д-р Григорова информира, че в «Света София» вече има сертифициран специалист за извършване на хорионбиопсия, чрез която могат да се установяват вродени малформации на плода.

Доц. Златков – изпълнителен директор на УАГБ «Майчин дом», където се роди Първото бебе на 2011 година, се надява през пролетта най-голямата АГ болница в страната да посреща новородените в напълно обновена и много модернизирана родилна зала. Доц. Златков напомни, че през 2010 г. че от «Майчин дом» 4 бебета с екстремно ниско тегло – около 500 грама, са изписани живи и напълно здрави.  Откакто най-голямата родилна клиника е в новата си сграда (1976 г.), са родени 157 237 бебета – средно над 4600 годишно.

Още в Възпитание на детето

Мамино детенце

Нормално е да се стремите да осигурявате най-добри условия за своето малко съкровище. Помислете обаче дали прекалено много не му угаждате и дали то не… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo