14 Мар 2019

Бебета-герои, родени 650 и 950 грама, бяха изписани от пловдивска болница

Публикувана в Новини
Оценете
(5 гласа)

Две бебета-герои, родили се под 1 килограм и прекарали месеци в интензивно неонатологично отделение на пловдивската АГ болница „Селена“, бяха изписани при семействата си. Юлия Хумчева е един от най-малките пациенти на отделението – тя е родена в 28 г.с. с тегло 650 грама от майка с много тежка прееклампсия. Владимир Джинов се ражда след спешно секцио в 31 г.с. с тегло 950 грама и диагноза вродена пневмония и перикарден излив. Юлия е първото бебе, на което е приложено лечение по най-иновативен метод – сърфактант по неинванзивен начин ЛИСА – less invasive surfactant administration/, последвано от вентилация чрез назален CPAP. Владимир е лекуван по същия начин. Този метод е атравматичен за бебетата и осигурява адекватно дишане без инванзивни методики както преди.

Месеците болничен престой не прекъсват връзката между децата и техните семейства. Родителите имат ежедневен достъп до своите деца в интензивното отделение. По време на престоя се осигурява кенгуру грижа – метод, известен още като „кожа до кожа“, който запазва близката връзка между родителя и детето и помага на недоносеното по-бързо да излезе от критично състояние. Няколко дни преди изписването майките заедно със своите деца пребивават в семейна стая. Близката връзка понижава нивото на стрес и дава възможност на майките наравно с медицинския персонал да участват в отглеждането им. Това са част от начините, които гарантират по-добра прогноза от проведеното лечение. В отделението се прилагат и множество други иновативни подходи и методи за лечение. Пример за това е музикалната терапия и съпътстващия я уред, който следи за нивото на шума в отделение, тъй като малките пациенти се нуждаят от тишина и спокойствие. Също и специалните октоподи-играчки, пипалата на които наподобяват майчината длан. Те се взимат от майката за определен период от време и след това се връщат при детето. По този начин връзката „мама-бебе“ се запазва близка и детето постоянно усеща познатия аромат на мама. Всичко това е от съществено значение за правилното развитие на недоносеното и за по-бързото му възстановяване и изписване.

Юлия и Владимир са едни от многото малки пациенти, които преминават всяка година през едно от най-големите неонатологични отделения в страната ни. След проведеното лечение и двамата бяха изписани – Юлия с тегло 2100 грама, а Владимир – 2060 грама, в добро състояние. За изминалата 2018 година над 250 бебета са преминали през неонатологията на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България „Селена“, а за тази година само до момента този брой е 70. Пациентите са под постоянни грижи на тесни специалисти – детски кардиолози, хирурзи, имунолози, невролози, гастроентеролози и други.

Още в Новини

Какво постигнахме през петата седмица от благотворителната кампания "Дарете подарък"?

Благодарности за подкрепата на Надя Кордова, сем. Стоянови, Ива Стоянова-Стаменкова, както и на много други семейства, които се включиха през изминалата седмица в благотворителната кампания… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo