24 Ное 2008

БГ многознаците си имат “Мултимама”

Публикувана в Новини
Оценете
(0 гласа)

Да износите и да родите дете, да го отгледате от парче месо, да го възпитате така, че да стане добър и честен човек... Сменянето на памперси и четенето на приказки за лека нощ са само малка част от безкрайния списък грижи, които всяка майка полага чак докато наследникът навърши пълнолетие. А ако трябва едновременно да отгледате не едно, не две, а три деца? Ако не разполагате с гвардия арсенал професионални детегледачки, а трябва да разчитате единствено на собствените си сили?

Бебе 2, бебе 3... не е сензация
Благодарение на развитието на медицината в последните години честотата на многоплодната бременност нараства. Днес все повече жени стават майки на три близнаци и на четири близнаци, най-вече поради успешното лечение на безплодието чрез метода ин витро. Статистиката сочи, че в САЩ 7%  от бременностите в резултат на ин витро оплождане завършват с раждане на близнаци и четири близнаци, а във Великобритания процентът е 1.7. Според специалистите износването на повече от два плода крие рискове – при около 75% от многоплодните бременности децата се раждат недоносени. Много по-голяма е вероятността бъдещата многодетна майка да се оплаква от гадене и повръщане, преумора, киселини в стомаха и недоспиване. След трудностите, преживени около зачеването и износването, отглеждането на три или четири деца едновременно е достойно за златен медал. А финансовите средства, необходими за  памперси, дрехи, играчки, козметика, колички...
Мултимайки, има кой да ви подаде ръка! Дарителската кампания “Мултимама” е проект на сдружение “Детски град”, с учредител Румяна Оронова. Инициативата цели да подпомогне по всякакъв начин още от зачеването семейства с три, четири... близнаци в България.

Как започва всичко
През юни 2008 г. в село Бистрица, близо до София, отваря врати Дневен детски център. Той е създаден след сериозни проучвания на потребностите на семействата с деца в селото, проведени от сдружение “Детски град”. Оказва се, че майките в Бистрица отчаяно търсят място, където за няколко часа да оставят своите малки палавници. 10-те хиляди жители разполагат с едно училище, с една детска градина и с две детски площадки. Сдружението се заема със задачата и закратко центърът е изграден и обзаведен. Впоследствие се оказва, че най-голям интерес към занималнята проявяват децата от 1-ви до 4-и клас. Организаторите веднага преоборудват залата и от 1 септември е отворена занималня за малките ученици. “Специално благодаря на управителния съвет на читалището в Бистрица за предоставената зала. Тя е голяма и просторна, а най-важното е, че се харесва на децата”, споделя Румяна Оронова. “Детски град” възнамерява да отвори и други детски центрове в малки населени места в страната, където има най-голяма нужда от тях.

Към проекта “Мултимама”
През януари 2008 г. учредителката на “Детски град” съвместно с жители на Бистрица решава да организира кампания за събирането на парични средства и дрехи за Дома за деца от 0 до 4 год. в Перник. “Със съпруга ми също живеем в Бистрица. Една сутрин излизаме на двора и виждаме оставен до вратата кашон с олио. На следващия ден друг с пакети с ориз. Постепенно къщата се превърна в склад за всякакви хранителни продукти. Оказа се, че почти всички хора от селото са решили да помогнат на малките обитатели на дома в Перник”, разказва Румяна.
Със събраните финансови средства от сдружението купуват памперси, дрехи, колички и проходилки и натоварват всички помощи на два микробуса и две леки коли. “В дома се грижат много добре за децата, условията там са чудесни, а впечатленията ни са отлични. Разбира се, малките палавници бяха най-щастливи от подаръците”, радва се учредителката на “Детски град”. Благотворителната иницатива е приключила, но помощите продължават да пристигат. От форума “БГ Мамма” Румяна разбира, че в Пазарджик има семейства с три близнаци. Тя си дава сметка колко е трудно отглеждането на много деца едновременно и решава, че събраните помощи непременно трябва да отидат при трите бебета. Постепенно инициативата се разраства. Заместител на кърма и памперси тръгват за Варна, Бургас, Пловдив... Проект “Мултимама” проработва. Дарителите, партньорите и доброволците се увеличават всекидневно. Във форума “БГ Мамма” вече има блог “Мултимама”, където всички заинтересувани могат да прочетат повече за проекта и да се включат в неговите инициативи. А те никак не са малко. Открити са 19 мултисемейства с деца под 1 година в цялата страна, събрани са дарения за над 1000 лв., с които са купени памперси и заместител на кърма, продадени са 80 стикера “БГ близнаци в колата”, с което са добавени още 160 лв. към събраните средства, осъществени са контакти с над 40 доброволци в различни градове на страната. Сред българските партньори на организацията са Движението на българските майки, Гражданската инициатива осиновени и осиновители и Сдружението на настоящите и бъдещите майки. Проект “Мултимама” е партньор на фондации и организации на мултимайките в Канада, Великобритания, Аржентина. По примера на Обединеното кралство и у нас предстои да се заснеме фотосесия на българските мултисемейства и да се отпечата “Мултимама календар 2009 г.” От организацията планират с приходите от продажбите му да се организира коледно парти за всички мултисемейства, включени в проекта. До момента в София те са 10 и 10 – в страната. Целта е те да се запознаят, да обменят опит и да общуват и занапред. Родителите ще имат възможност да се срещнат с дарители и спонсори. “Мултимама” планира още отпечатването и разпространението на информационни брошури за многоплодната бременност и създаването на уеб-сайт “Мултимама”. “Надяваме се да осъществим всички планирани дейности, защото каузата е благородна и си струва. Идеята ни е не само да събираме помощи и да търсим спонсори, но и да създадем общество на мултисемействата”, категорична е Румяна Оронова.

София Господинова

Още в Планиране

Бялото вино пречи на зачеването

Учени от Харвард твърят, че алкохолът не само вреди на бременността, но доказано намалява шансовете на двойките, мечтаещи за бебе, да имат поколение. Според изследователите… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo