04 Ное 2015

  Бременна жена с животозастрашаваща аритмия беше спасена

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)
  Пациентката на 36 години с опасна камерна тахикардия премина през сложна и много рядкоизпълнявана по света интервенция и беше спасена от електрофизиолозите в УМБАЛ Сити Клиник.Екип на отделението по електрофизиология, ръкводен от д-р Милен Предовски и сръбския специалист д-р Лазар Ангелков извърши уникалната процедура.
   Пациентката още на 18 годишана възраст е диагностицирана с хипетрофична кардиомиопатия, но не е имала системно наблюдение и лечение. Заболяването представлява най-често вродено значително задебеляване на сърдечната стена. Именно тази диагноза е най-честата причина за необходимостта от имплантиране на устройството, играещо роля на дефибрилатор. Без него много пациенти загиват от внезапна сърдечна смърт.
   
  Жената забременява, без да ѝ бъде обяснен рискът от това, че няма имплантиран кардиовертер дефебрилатор. По време на бременността, през 28 гестационна седмица получава продължителна животозастрашаваща камерна тахикардия. Първоначално е лекувана медикаментозно в друга столична болница, където са ѝ препоръчали имплантиране на дефебрилатор. Такава процедура се извършва обаче в ангиографска лаборатория и под рентгенов контрол, което крие огромен риск за увреждане на плода. Лекарите препоръчват извършване на процедурата веднага след раждането, но със значителен риск от внезапна сърдечна смърт, докато износва плода.
   
  Бременната жена се обръща за второ мнение в УМБАЛ Сити Клиник и е консултирана от д-р Лазар Ангелков, водещ специалист в областта на ритъмните нарушения не само у нас, но и в Западна Европа. Д-р Ангелков отскоро е част от екипа на Сити Клиник и консултира своите колеги-електрофизиолози при лечението на сложни случаи. Той, заедно с д-р Милен Предовски, началник на отделението, предлагат на пациентката да се направи нещо, което рядко е правено дори в световен мащаб, а в България никога - имплантиране на кардиовертер дефебрилатора не под рентгенов, а под ехографски контрол.
   
  “Ехографският образ не дава прецизна пространствена ориентация, за разлика от ангиографа и по тази причина е изключително трудно само с него да се постави прецизно животоспасяващото устройство”, разказва д-р Лазар Ангелков.
   
  “Процедурата крие огромен риск от усложнения при поставяне на електрода на дефебрилатора в сърдечната кухина. Такъв подход се предприема само при бременни жени с цел да се предпази плодът от облъчване. В световната медицина са описани много малко подобни интервенции и за извършването им се изискват много умения и изключителен опит на специалиста”, допълва д-р Милен Предовски. Той обяви, че процедурата е преминала много успешно и само под ехографски контрол е имплантиран кардиовертер дефебрилатор с електрод в дясната камера.
   
  Пациентката е изписана на следващия ден в отлично състояние. И тя, и плодът в утробата ѝ са с практически сведен до минимум риск от внезапна сърдечна смърт, благодарение на поставеното устройство. Жената остава под наблюдението на специалистите от УМБАЛ Сити Клиник.

   Източник: City Clinic

  Още в Новини

  Веселина и Самуила ще бъдат орисани

  На 25 януари 2009 г. ще се състои заключителната церемония на Десетата, юбилейна кампания БЕБЕ 2009 - Тържественото орисване. В Овалния ресторант на Гранд хотел… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh