15 Юли 2015

  Двойките без брак губят привилегиите за самотни родители

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)
   

  Двойките, които живеят на семейни начала, без сключен граждански брак, губят привилегиите за самотни родители. Това следва от окончателно приетите днес промени от Народното събрание в Закона за социалните помощи за деца. Според новите текстове, като семейство се определят и съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес, техните ненавършили пълнолетиe деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, не по-късно от навършване на 20-годишна възраст. С този текст се очаква да се сложи край на практиката един от семейната двойка да се обявява за самотен родител и само неговият доход да се взима предвид при отпускането на детски надбавки. Сега прагът е 350 лв.

  С приетите текстове ще бъде затегнат и достъпът до помощи на майките студентки. Според досегашните разпоредби майка, която следва във висше училище, получава еднократно от държавата 2880 лв. По този начин бременните жени се записват в университет за по един семестър, само за да получат парите, но не продължават обучението си по-нататък, сочат данните на Министерството на труда. Зам.-министър Лазар Лазаров съобщи пред журналисти, че от 2008 г., когато насърчението е въведено, до 2014 г. броят на получателките на такава помощ е нараснал от 1350 на 7300 – пет пъти, на фона на спад в раждаемостта. Между 80 и 90% от тях не са продължили следването си след раждането. С приетите днес изменения помощта се запазва, но ще се отпуска само на студентки в редовна форма на обучение, които не са осигурени и не получават обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете от НОИ. Помощта ще се изплаща на два пъти като втората част ще се дава след като майката се запише в следващ семестър, но не по-късно от година след раждането.

  Депутатите решиха също непълнолетните майки да получават месечни помощи за отглеждане на дете само в натура. Предвижда се стоките и услугите, които майката и детето ще потребяват, да се определят от дирекция „Социално подпомагане", чиито експерти ще правят преценката на индивидуалните потребности. В натура ще получават помощи за отглеждане на децата си и родителите, които не се грижат за тях, а харчат парите за друго.

  Осиновителите имат право на еднократна помощ при осиновяване на дете, независимо от доходите на семейството, при условие, че осиновителите и осиновеното дете живеят постоянно в страната. Размерът на помощта се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година и не е по-висок от размера на еднократната помощ при раждане на дете, гласят промените.

  Източник: www.dnevnik.bg  

  Още в Свободно време

  Създадено с любов: Нежен великденски декор

  Необходими материали: пера, дървени мъниста, мека тел, яйца от стирофом, бои и корда. Започваме Изберете по-перести и дълги пера. В горната част завържете корда, на… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh