20 Сеп 2019

  Една майка, която не позволи на миналото да съсипе бъдещето

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (1 глас)

  Фондация „За Нашите Деца“ ни сподели поредната вдъхновяваща история:

  „Появата на дете е истинска благословия за всяко семейство – незабравимо събитие, което носи неповторими емоции. Но понякога то е свързано и с притеснения, съмнения...и дори страх. Такъв е случаят със семейството на Поля и Живко. Двамата със съпруга й често се карат, а това неминуемо се отразява на малкия им син Евгени. Момчето има емоционални и поведенчески специфики, често се държи агресивно и автоагресивно, общуването с него е трудно, а правилата в семейството по-скоро се определят от потребностите и желанията на детето.

  Поля дойде при нас с молба да я подкрепим да подобри уменията си за общуване и родителските си умения, за да се справя добре с отглеждането на сина си.

  Индивидуални сесии с нея, в които понякога се включваше и съпругът й, започна психологът в Центъра за обществена подкрепа „Св. София“ Катерина Ковачева. Изследвахме семейната история, както и етапите в развитието на взаимоотношенията между двамата съпрузи. С помощта на Катерина Ковачева, родителите научиха как да разпределят своите задължения и какви трябва да са ролите на всеки един член на семейството. Работихме интензивно за преодоляване на травми от миналото на Поля.

  Очакваното второ дете бе извадило на бял свят болезнени за нея спомени. 13 от детските си години прекарала в институция, лишена от емоционална подкрепа, любов и сигурност. Животът там лишил Поля от увереност в себе си, от умения да се справя с разнообразни житейски ситуации и предизвикателства. Рядко контактувала с майка си. Всичко това довело да затруднения в общуването й с хората около нея и до съмнението й в своите способности да отгледа още едно дете. Проблемните отношения със сина й Евгени засилваха тези страхове. И така, очакването на нейната втора рожба се бе превърнало в агония, заплашваща да доведе до изоставянето на детето. 

  Заедно решихме, че е важно и полезно за Поля и съпругът й да преминат през нашия обучителни курсове „Родителски умения“ и „Първи грижи за новороденото“. Поля и Живко се запознаха с основни теми, свързани с отглеждането на очакваното бебе - хигиена, здравословно хранене и нуждата от гимнастика. Общуването им с Евгени се подобри. Ден след ден, Поля се чувстваше все по-уверена в своите способности. И готова да посрещне и отгледа втората си рожба с цялата любов, на която е способна.

  Краят на тази история е щастлив. Поля роди здраво и красиво момиченце – Кристина. Заедно със съпруга си Живко се грижат с любов за малката си рожба. А съмненията дали Поля ще бъде добра майка вече са само далечен спомен“.

  Още в Проблемна бременност

  Има ли връзка?

  Вероятно може да чуете от “капацитети”, че мъчителното гадене сутрин е по-силно, ако бебето е момче. Има ли доза истина в подобно твърдение? Столетия наред… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh