05 Ное 2015

  Генетично модифицирани съставки нямат място в храната

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)
  Биологичното производство е изключително ценено в днешно време. Но дали то наистина гарантира качеството на храната? В момента всеки продукт, било то шоколад или чипс, може да се нарече "биологичен", стига да отговаря на законовите изисквания. С оглед на това, попитахме проф. д-р Клаус Хипп , който е създал собствено биологично производство, както никой друг в Германия, да обясни разликата между обозначените като "обикновени" биологични и HiPP биологични храни.

  Г-н Хипп , имате собствен печат за биологично качество. Защо?

  К. Хипп: Първо, защото това е отдавна установена наша традиция. Ние започнахме нашето биологично земеделие, преди повече от 50 години в момент, когато органичните храни все още не се бяха превърнали в основна тема. Напротив, тогава използването на химикали в селското стопанство беше в подем. HiPP плуваше срещу течението и се развиваше чрез биологичното земеделие, защото бяхме напълно убедени, че това е правилно. И по този начин, ние създадохме изцяло нови стандарти за качество на детските храни.


  Въпреки това, официалния печат за биологично качество, също означава органично качество, нали?

  К. Хипп: Разбира се. Регламентът на ЕС за биологично качество е нещо добро. В него се забранява употребата на химически, синтетични пестициди и изкуствени торове. Създадени са правила, по отношение на местоположението на полетата, семената и много други изисквания.

  Добре, не прави ли това използването на Ваш собствен органичен печат излишно?

  К. Хипп: Не, изобщо не. Стандартният печат за биологично качество е добър, но той не гарантира, че съответният биологичен продукт е свободен от замърсяване. В реколтата може да попаднат замърсители от въздуха или от съседното поле. Съответно европейските изисквания за детските храни позволяват много малки количества от пестициди в тях. Въпреки това, HiPP не предлага продукти, които показват дори следи от пестициди.


  По този начин органичния печат на HiPP гарантира изключителна чистота. Как това може да бъде постигнато в днешно време?

  К. Хипп: Нашият контрол на качеството започва преди производствения процес. Ние обръщаме внимание на всеки един аспект, като например нивите, с които работим са разположени далеч от възможни вредни въздействия. От години наред имаме сключени ексклузивни договори за най-подходящите райони за отглеждане на всеки вид зеленчук. В продължение на десетилетия ние придобихме специални познания за това, как трябва да се извършва ротацията на културите, за да се запази влиянието на замърсителите възможно най-ниско. По време на отглеждане на реколтата, ние подкрепяме фермерите и си сътрудничим с тях много активно. По-късно, когато продукцията се доставя, не се разрешава на стопаните да я разтоварят, преди нашата лаборатория да потвърди, че суровините отговарят на строгите изисквания на HiPP за чистота.

  Колко далеч стига контрола по отношение на замърсителите?

  К. Хипп: Нашата цел е да работим само с най-чистите суровини. Ето защо, ние ги проверяваме за повече от 1300 възможни следи от замърсители. Прецизността, която ние прилагаме е толкова висока, че ако пуснем една щипка сол в 50-метров плувен басейн, веднага може да бъде идентифицирана. Ценен принос към чистотата на реколтата имат и нашите биологични фермери. Известно е, че нашите земеделски производители са безкомпромисни в това отношение в продължение на повече от 50 години.
   

  Т.е. органичното качество HiPP означава, че не се правят никакви компромиси, когато става въпрос за биологични суровини. Но какво ще кажете за производството?

  К. Хипп: Органичното качество HiPP означава много повече, Извършва се огромно количество ръчен труд, както в земеделието така и в производството. Ако няма удовлетворяващо техническо решение, ние дори ще сортираме зърната ориз на ръка, за да се гарантира най-високо качество. Съдържанието на всяко едно бурканче се подлага на повече от 260 контролни проверки. Едва тогава продукта ще получи биологичния печат за качество на HiPP.

  А какво ще кажете за месото?

  К. Хипп: Абсолютно същото. Не оставяме нищо на случайността, по отношение на месото и птиците. Животните растат и се отглеждат в съобразени за техния вид условия и се грижим да получават само естествена за тях храна, без каквито и да било вещества за повишаване на растежа или хормони. Можем да документираме произхода на всяко едно животно без значение дали е говедо или пуйка. И въпреки, че животните са отглеждани в зависимост от техния вид и брой и се хранят само с фураж на растителна основа, ние все пак проверяваме органичното месо с максимална прецизност за евентуални остатъци преди преработката му. Това ни позволява да гарантираме 100% изрядност и качество на биологичното месо използвано от HiPP.


  Гарантира ли Вашия биологичен печат екологично чисто производство?

  К. Хипп: За нас биологично качество HiPP означава да се работи в хармония с природата. Нашите заводи в Германия, Австрия и Унгария работят природо-съобразно с щадящи климата технологии за постигане на въглеродно неутрален енергиен баланс. По мое мнение, философията за биологичното земеделие включва споделяне на отговорността за нашата околна среда.


  Г-н Хипп, един последен въпрос. Какво е мнението ви за генното инженерство?

   
  К. Хипп: Всеки, който ме познава знае, че аз винаги съм бил категорично против генното инженерство в селското стопанство. Ето защо съм още по-доволен, че използването на ГМО в земеделието вече е забранено със закон. Вярвам, че генетично модифицирани съставки нямат място в храната, да не говорим за детската храна.

  Източник: Hipp България

   

  Още в Любопитно

  Рискове почти няма

  Какви са рисковете от упойката по време на раждането? След поставянето на спинална упойка за кратко време може да се наруши ритъмът на родилната дейност,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh