30 Мар 2020

  Какво е да си майка-тийнейджър?

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (1 глас)

  За трудностите и рисковете, пред непълнолетните майки, разказва Мария  Урилска, социален работник във фондация „За Нашите Деца“. Вече втора седмица работим в условията на извънредно положение. Въпреки това ние не сме прекъснали връзката с хората, които имат нужда от нас и сме готови винаги да ги подкрепим.  Днес искам да ви разкажа за една млада майка, на която помагам вече повече от година в рамките на програмата „Семейна подкрепа за сигурна грижа“.

  Започнах работа с Наталия  малко след като беше станала майка на момиченце - Лили. Беше едва на 15 години. Бащата на Лили не се интересувал от нея, но периодично търсел срещи с Наталия, които носели огромна болка и тъга на младата майка. Защото нейната мечта за сплотено семейство не отговаряла на разбирането на бившия й партньор за техните отношения.

  Основната цел, която си поставих в работата по този случай, беше да подкрепя младата майка и нейните родители в грижите им за Лили, без да се неглижират нуждите на Наталия, която също е дете в риск! Рисковете за нея са много – повторно забременяване преди навършване на 18 години, прекъсване на образованието, дискриминация в бъдеще при търсене на работа, бедност, неглижиране на нейните нужди поради приоритизиране на грижата за дъщеря й.

  В процеса на работа с Наталия и нейните родители разговаряме на много и разнообразни теми – за използването на различни методи за контрацепция и предпазването от нежелана бременност, за отношенията между Наталия и бившия й партньор, за това как и къде Наталия може да продължи образованието си, за грижите за Лили, нейното развитие и възпитание и т.н.

  Съдействах на младата майка да продължи образованието си в гимназия и днес тя е ученичка в 8-ми клас.

  Няколко пъти придружавах Наталия за прегледи при АГ специалисти, тъй като тя и родителите й са склонни да неглижират профилактиката на здравето си. Осмелявам се да твърдя, че един от тези прегледи беше дори животоспасяващ, тъй като у момичето беше открит сериозен гинекологичен проблем. Последва успешно лечение и сега младата майка е здрава.

  Не по-малко важна от консултирането и придружаването, е работата ми за развитие на емоционалната интелигентност при Наталия, израснала е в семейство, в което трудно се споделя за  емоциите и чувствата на хората. С рисунки, колажи и други арт дейности Наталия изразява и продължаваме да говорим за нейните мечти, страхове, емоции и надежди. За да е по-сигурно и спокойно в отглеждането на детето ЦОП “За деца и родители” предостави на семейството столче за хранене и гърне за Лили, памперси, козметика, дрехи и играчки за момиченцето.

  Засега Наталия и Лили се чувстват добре, но непълнолетната майка все още среща доста трудности – както в училище, така и в личния си живот. Затова въпреки извънредното положение, в което се намираме, аз продължавам  да поддържам връзка по телефона с Наталия и родителите й и се опитвам ги подкрепям с каквото мога.

  Говорим за здравословното състояние на всички в семейството (Наталия има брат и две сестри), за трудностите й в училище, за услугите, които могат да използват в ЦОП, въпреки задължителната социална изолация.

  Насърчавам непълнолетната майка да не се отказва от намерението си да посетим заедно АГ специалист за поставяне на противозачатъчна спирала, възможност за предпазване от нежелана бременност, която сме коментирали и с личния й лекар. Това обаче е лично решение, което зависи изцяло от нея.

  Наталия и по-малката й сестра продължават обучението си с онлайн уроците, провеждани от техните учители в гимназията, и не пропускат учебен материал, използват активно и социалните мрежи. Като координиращ специалист поддържам контакт по телефона с класния ръководител на Наталия, която ми дава обратна връзка за напредъка й. Цялото семейство знае, че може да разчита на мен и че независимо от извънредната ситуация аз съм винаги до тях.

   

  Още в Споделено

  Наградата от миналия брой спечели Женя Желева, 30 год., управител на фирма, Стара Загора

  Със съпруга ми се познаваме от 9 години, но в началото бяхме само добри приятели. Постепенно нещата между нас започнаха да стават по-сериозни и ето… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh