28 Юни 2019

  Месец на родителите

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (1 глас)

  Тази история, разказана от първо лице, е част от инициативата „Месец на родителите“ на УНИЦЕФ България.

  Дарая е родена след нормална бременност. Докато бях бременна, не знаехме дали ще е момиче или момче и един ден просто ми хрумна името Дарая – Дар от Рая. Тя е на 7 г. и обича да говори и да задава много въпроси. Тя е любопитно дете и с желание контактува както с деца, така и с възрастни. Дарая много обича да рисува, пее и може да говори руски език, но много се срамува да показва талантите си. Обича да играе с кукли и да прекарва времето си с най-добрата си приятелка Еми.

  Да бъдеш родител е голям урок, за който винаги си мислиш, че не си готов, и винаги има нещо ново, което научавам за себе си. Учиш се да носиш отговорност, да пазиш и закриляш детето. Давам свобода на детето, за да открие себе си, а в същото време я подготвям за битката, наречена "живот". Аз съм изключително директен родител и наричам нещата с истинските им имена с цел да бъде подготвена, че няма да ú бъде лесно. Уча Дарая да бъде по-силна от мен и моята задача като родител на дете с увреждания е тя да бъде самостоятелна, защото невинаги мама и татко ще са на точното място, за да я пазят.

  Едни от най-хубавите ми моменти са тогава, когато ме гушка силно и ми прошепва "Ти си най-добрата майка" и "Радвам се, че точно ти си моята майка". Тогава разбирам, че всичко, което съм преживяла, си е струвало. Всяка сълза и болка си е струвала и без да искам нещо в замяна, моето дете се гордее с мен. Има ли по-голяма награда за един родител от това? Тя е само на 7 г., а благодарение на екипа, който работи с нея, тя чете, пише и смята. Което е толкова много за нея – цял един нов свят, който не я плаши и е напълно подготвена за първия учебен ден. Тя е толкова позитивна, че не се чувства по-различна от другите деца.

  Когато Дарая се роди, чак тогава разбрахме, че има проблем – Спина Бифида, Хидроцефалия, липсващи ребра и херния. Не знам дали има думи, които биха описали болката ни. Тя има 5 операции, при които за нас светът е спирал. Тялото ú е цялото в белези, които ни напомнят всеки ден за съдбата ú, за болката, но най-вече за огромната ú жажда за живот и борбеност. На 4 г. тя прекара и бактериален менингит, с който се пребори – но 2 месеца постоянно я гледахме как се мъчи, наложи се да ú обръснат голяма част от косата, което нея я изплаши и не знаех като родител как да ú обясня, че тя е моята принцеса – със или без коса.

  На 5 г. вече лекарите бяха категорични, че няма да проходи и мечтите ми на родител бяха попарени, колкото и да вярвах в чудесата. И точно по празниците тя ме помоли да напиша в писмото до Дядо Коледа, че иска само едно – батерии за крачетата, за да проходи. Не мога да опиша болката и как  обясних, че това няма как да стане, но това не я прави по-различна от другите деца. Дарая обича семейството си, обича да прекарваме време заедно, да ни напомня колко ни обича и как не може без нас. Обичаме да пътуваме, да се разхождаме и щом сме заедно, сме най-щастливи.

  Според мен родителите в България имат нужда от подкрепа и насоки. Някой да говори с нас за отговорността и за това какво ни очаква за напред. Родителят да усеща подкрепа, да говори за страховете си, защото мисля, че всеки човек го е страх от това дали ще се справи с тази отговорност – ето защо е важно да получава правилни съвети, гледни точки и подкрепа, за да изпълни задачата си и да отгледа едно дете по най-добрия за него начин. Ние като родители на дете с увреждания не получихме никаква подкрепа и информация за това, което ни очаква, но повече ме плаши това, което виждам в детските очи – те трудно разбират, че има едни по-специални деца като Дарая... Ако трябва да обобщя, за тези 7 г. научих за себе си, че съм много силна, че винаги когато ми е било трудно, в детските очи на Дарая съм намирала смисъла на живота и тайната на всичко, което сме – родителската любов и детската чистота, съчетани в едно!

  Автор: Весела Семерджиева, майка на Дарая

  Снимки: UNICEF Bulgaria/2019

  Още в Здраве

  Бременност и гастроентерологични нарушения

  През бременността организмът на жената претърпява редица физиологични, анатомични и хормонални промени, които водят до някои гастроентерологични нарушения. Нарастването на матката измества вътрекоремните органи, а… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh