06 Мар 2019

Националната програма за елиминация на морбили и рубеола

Публикувана в Новини
Оценете
(0 гласа)

Национална пациентска организация определи експерта „Достъп до лечение“ в Сдружението д-р Иван Вецев и медицинския експерт Цветан Йорданов за участници в два национални координационни съвета към Министерство на здравеопазването. Единият съвет е създаден във връзка с изпълнението на Националната програма за елиминация на морбили и рубеола (2019–2022 г.), а вторият – във връзка с Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип (2019–2022 г.).

Основните дейности на Националната програма за елиминация на морбили и рубеола (2019-2022 г.) са насочени към намаляване възприемчивостта на населението към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании, укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола и постигане на показателите на Световната здравна организация за ефективност на надзора, подобряване на достъпността и качеството на информацията по отношение на заболяванията, ползата и риска от имунизацията срещу морбили и рубеола. Двете заболявания са ваксинопредотвратими инфекции, които в световен мащаб продължават да са причина за заболяемост и смъртност в детската възраст. Характерни за морбилната инфекция са значителен леталитет и тежки, водещи до инвалидизиране усложнения. Рубеолната инфекция има увреждащ по време на бременност ефект – налице е висок процент спонтанни аборти, мъртвораждания или синдром на вродена рубеола. В медицинската практика са познати високо ефективни ваксини, които осигуряват 90–95% защитеност срещу морбили и рубеола.

Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип (2019-2022 г.) е свързана с действия против ежегодните грипни епидемии, които са признати като един от първостепенните проблеми пред общественото здравеопазване, както поради високата заболеваемост и смъртност, така и поради големите разходи за домашно и болнично лечение и значителното натоварване на цялата здравна система. В България ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3–4 седмици. През този период средната заболяемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000–300 000 души.

Източник и снимка: npo.bg

Още в Новини

Британските бебета плачат най-много

Бебета, родени във Великобритания, плачат повече от която и да е друга държава. Тези любопитни данни разкрива ново проучване, цитирано от „Метро”. Острова, заедно с Холандия… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream