29 Мар 2018

Недоносените бебета не са пациенти, а личности

Публикувана в Новини
Оценете
(0 гласа)

II САГБАЛ „Шейново“и фондация „Приятели“ разработиха проект за ранна подкрепа на преждевременно и рисково родени деца и техните семейства. Той предвижда оказване на специализирана помощ, основана на патронажна грижа за тези семейства. Екип от акушерка и социален работник извършва домашни посещения и подкрепя изграждането на връзката между детето и неговите родители, придружава родителите и ги подпомага още при изписването на новороденото дете от болницата, работи за предотвратяне на изолацията, спомага за социалното адаптиране на недоносените деца и децата с увреждания, осигурява комплексна медицинска грижа и превенция на възможни усложнения, както по отношение на физическото здраве, така и по отношение на взаимоотношенията вътре в семейството.

Болница „Шейново“ отдавна работи по проекти и програми, насочени към подпомагане на родители, които отглеждат деца в риск. Съвместно с българо-немската фондация „Приятели“ и диаконията на Франкфурт се разработи проект, който подпомага емоционалната адаптация на близките към новата ситуация в живота им. Родителите на деца, които са рисково родени и/или застрашени от увреждане, имат нужда от специализирана медицинска и социална подкрепа при грижите за своите деца. Много семейства в такава ситуация взимат решение да дадат детето си в стационарно заведение, защото не знаят как могат сами да се справят с трудностите при отглеждането. Данните показват, че недоносените деца са около 9–10% от всички новородени в страната. В болница „Шейново“ се раждат приблизително 110–130 недоносени деца годишно.

Проектът „Начален старт на живота – ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства“ обхваща бебета, родени преди 32 гестационна седмица с тегло около и по-ниско от 2 кг. Такива деца остават под медицинско наблюдение и грижи в неонатологично отделение средно около месец и половина. През това време естествената връзката майка-дете се прекъсва, независимо, че родителите могат да посещават децата си ежедневно. Семействата с недоносени деца изпадат в стресова ситуация от първия ден след изписването. Екипът, който работи по проекта, започва ефективна работа с родителите от момента на раждането. Родителите и децата получават ефективна медицинска, педагогическа, социална и психологическа грижа във първите три години след раждането. „Това е труден период за родителите. Някои семейства се затварят в себе си и преживяват огромен стрес. Нашият екип се стреми да спечели доверието им и да им помогне, защото ролята на родителите е да бъдат активен участник в оздравяването, възстановяването и съзряването на децата“, казва Кирилка Цекова, акушерка в болница „Шейново“, част от екипа, който осигурява патронажни грижи.

„За нас недоносените деца не са пациенти, а личности“, казва д-р Румен Велев, изпълнителен директор на болница „Шейново“ и допълва, че моделът, по който работи проекта, ще даде информация и данни за изграждане на национална стратегия за недоносените бебета. „Патронажната грижа е качествена промяна в медицинското обслужване. Това е друго ниво на обслужване, което работи в полза на пациента и в полза на медицинския персонал, който постоянно повишава квалификацията си.“

Досега болница „Шейново“ и фондация „Приятели“ са поели грижите и подкрепата на 14 деца и техните семейства. Постигнатите до момента добри резултати мотивираха екипа на болница и фондация „Приятели“ да търсят възможност за продължаване на работата. Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“ към Европейския социален фонд дава шанс за развитие и проектът „Начален старт на живота – Ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства“ получи финансиране за срок от 14 месеца. Новият проект ще даде възможност за поемане на грижи и осигуряване на подкрепа на между 40 и 50 деца и техните семейства.

С работата по проекта са ангажирани 5 акушерки от болница „Шейново“ и двама социални работници от фондация „Приятели“.

Още в Имунизации

Определящ е причинителят на заболяването

Мога ли да избера да се постави  жива или убита ваксина на бебето ми? При различните заболявания ваксините се различават – причинителят определя дали ваксината… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo