31 Юли 2018

Неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода

Публикувана в Новини
Оценете
(1 глас)

Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода отвори врати днес в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в София. Старт на работата ѝ даде заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва и в откриването на обновения Медицински център към болницата.

Заместник министърът подчерта, че „Майчин дом“ не е болница, а институция. По думите му благодарение на професионалния екип в „Майчин дом“ се раждат близо 4000 бебета годишно, което е повод за гордост. Д-р Бойко Пенков пожела на изпълнителния директор на УАГБ „Майчин дом“ доц. Иван Костов и неговите служители да бъдат все така успешни и да даряват радост.

По време на откриването изпълнителният директор на УАГБ „Майчин дом” доц. Иван Костов обяви, че лабораторията за неинвазивен скрининг ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий. Той добави още, че обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура, както и широк спектър от специализирани кабинети за цялостна грижа за женското здраве. По думите му това не само ще улесни пациентите, но и ще подобри значително качеството на услугите чрез пълен набор от изследвания и прегледи.

Разкритата за първи път у нас лаборатория за неинвазивен дородов ДНК тест е разработена с подкрепата на Министерството на здравеопазването. Тя прави възможно провеждането на високо-технологични изследвания, които са редки и досега се правеха само в някои лаборатории в чужбина. Това е и първата подобна лаборатория в България и на Балканския полуостров, което ще намали драстично разходите за обслужване и ще позволи подобни тестове да се правят на двойно по ниска цена от съществуващите в момента предложения на пазара. Лабораторията ще се ръководи от проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория, чийто опит и компетеност са от същестено значение за успешното въвеждане на неинвазивната скрининг диагностика.

 Медицинският център към болница „Майчин дом“ ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ, в това число офис хистероскопия, вагинално подмладяване, спектрален скрининг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология на всички нива, женска консултация и други. Центърът ще бъде отворен всеки работен ден от 08:00 до 17:00 ч. и ще се ръководи от д-р Мирослав Георгиев и д-р Иван Диков.

Един от най-сериозните проблеми, свързани с бременност при жени след 30-та година, са заболяванията, свързани с генетични аномалии на плода. Така наречените пренатални тестове са сравнително непознати у нас или пък са свързани с големи разходи от страна на бременните. Само преди няколко години подобни тестове се правеха  чрез редица болезнени за родилките манипулации и не винаги даваха точни резултати. Това стана причина за бум в броя на агенциите и дистрибуторите на чуждестранни лаборатории предлагащи неинвазивен скрининг. От днес Майчин дом ще разполага със собствена лаборатория, благодарение на подкрепата на Министерство на здравеопазването и компанията доставила оборудването - Антисел България.

„Наличната в лабораторията за неинвазивен скрининг към УАГБ „Майчин дом” апаратура  е от последно поколение в областта на ДНК анализа и дава много нови възможности за прилагане на най-модерните методи за молекулярна диагностика, които позволяват откриване и мониторинг на  наследствените заболявания, както и персонализиран подход в областта на фармакогенетиката и онкологията., сподели г-жа Силвана Сапунарова, представител на Антисел България.

В Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”, която е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница в страната, се извършват около 4000 раждания на година. Откриването на Лабораторията, съвместно с обновения Медицински център, превръща „Майчин дом“ в единствената АГ болница в страната, която предлага комплексна услуга за профилактика на бременността,  включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория. Не на последно място е осигурената компетентна консултация от специалисти по акушерство, гинекология и генетика.

Още в Развитие

Когато животът се променя...

Не само постъпването в детската ясла или градина предизвиква стрес у малкото дете. В съвременния динамичен живот много семейства сменят своето жилище, града, селото или… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo