14 Мар 2014

  Нова детска ясла бе открита в женския затвор в Сливен

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)
  14 март 2014 г.

  Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов и посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Гюру Катарина Викьор откриха обновените здравен център и детска ясла в затвора в Сливен.

  Обновяването на центъра в Сливенския затвор е в изпълнение на проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”, финансиран от Норвежки финансов механизъм 2009–2014 г. Проектът, насочен към подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, е на обща стойност 5 620 780 евро, като срокът за изпълнение на всички дейности по него е 28 месеца. Модернизираният комплекс в затвора в Сливен е първият приключен обект, финансиран по този проект.

  „Комплексът в Сливен е доказателство за намерението на Министерство на правосъдието да продължава да работи за подобряване на средата в местата за лишаване от свобода”, заяви при откриването заместник-министър Илия Ангелов. „С финансовата и експертна помощ на нашите партньори от Норвегия днес създаваме условия, в които жените, лишени от свобода, ще имат възможност да родителстват и да се грижат за децата си при условия, които не се различават от условията за живот на свобода”, каза още заместник-министърът и допълни, че един от приоритетите в системата за изпълнение на наказанията ще продължи да бъде подобряване на здравното обслужване на лишените от свобода.

  Лишените от свобода в единствения затвор за жени у нас вече имат достъп до качествено специализирано медицинско и стоматологично обслужване. В рамките на проекта е ремонтирано и преоборудвано помещението, което служи за детска ясла. Децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в детската ясла към затвора до навършване на 1 годинка. Тази възможност е регламентирана както от правилата на Организацията на обединените нации относно минималните стандарти за третиране на лишените от свобода, така и от Европейските правила за затворите. За последните няколко години броят на новородените в единствения у нас затвор за жени варира от 3 до 15 на година. В Сливенския затвор към момента изтърпяват присъди 276 жени, съобщи директорът на затвора Йордан Данев.

  Затворът разполага с две затворнически общежития от открит тип, културно-информационен център, библиотека, компютърна зала и средно общо-образователно училище, където в момента се обучават 94 души. В затвора е изграден и православен параклис. За затворническата библиотека, посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Викьор дари книги от норвежки автори, преведени на български език.

  Информация: Министерство на правосъдието

  Още в Възпитание на детето

  Всяко е различно

  Колкото и малко да е кърмачето, още отрано то започва да проявява типични за него индивидуални реакции и характерни поведенчески черти. Детската личност се формира… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh