23 Фев 2012

  Първият лазер за гинекологични операции в Южна България вече работи в АГ болница "Селена"

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)

  АГ болница „Селена” Пловдив разполага вече с единствения в Южна България CO2 лазер за операции. Лазерът е от последно поколение най-иновативна лазерна технология в света, която дава възможност да се извършват хирургични операции с несравнима прецизност, бързина, контрол и доказани дългосрочни клинични ползи. Операциите с CO2 лазер имат минимална кръвозагуба, термалното увреждане на околната тъкан също е минимално, болничният престой е кратък и в рамките на няколко дни оперираният се връща към обичайното си ежедневие. Лазерът AcuPulse CO2 предлага уникалната възможност за роботизирна лапароскопска хирургия с минимална дълбочина на проникване от 0,2 мм. Лазерите при лапароскопска хирургия осигуряват бързо изрязване, коагулация и вапоризация, което ги прави предпочитани в световен мащаб в репродуктивната патология. Лазерът се използва за премахване на ендометриозни кисти, миомни възли на матката, тазови сраствания с или без запушвания на маточните тръби, периовариални сраствания /около яйчника/, отваряне на маточните тръби при запушване. CO2 лазерът е много ефективен при интраепителиални неоплазии /дисплазии - лека, средна и тежка степен/ на маточната шийка, особено когато са с голяма повърхност, причинени от хюман папилома вирус /HPV/. Новият лазер в АГ «Селена» извършва обгаряния при изменения на маточната шийка и конизация - хирургическо отстраняване на част от шийката на матката при наличие на аномалии. Подобни интервенции имат две основни цели – диагностична – да се уточни вида и тежестта на аномалията, и терапевтична – лечение на аномалията /дисплазията/. Лекарите, извършващи операциите с новата лазерна методика, са преминали обучение във водещата Европейска клиника по лазерна хирургия Cliniques Universitaires St. Luc, Брюксел, Белгия, под ръководството на проф. Доне – един от най-добрите световни специалисти в областта на лазерната хирургия. Ключовите механизми на лазера са открити още от Алберт Айнщайн през 1900 година. През 1979 г. Дорс и Джордан в Балтимор правят първата конизация на маточната шийка с CO2 лазер. С развитието на квантовата електроника през последните 20-30 години, лазерът навлезе широко в лечебната практика. Така медицината се обогати с нов, мощен и ефикасен фактор, при който се използват съвсем малки количества енергия, в кратки импулси, при висока плътност на светлината. Нискоинтензивното лазерно излъчване няма вредно въздействие върху организма, а води до бързо лечебно повлияване. Компанията Lumenis, разработила CO2 лазера, има над 45 години опит в областта на неинвазивните и миниинвазивни лазерни и светлинни технологии за медицината и над 270 патента, внедрени в клинично изпитани системи. Лазерните и IPL продукти на компанията се използват от специалистите по урология и хирургия, гинекология и оториноларингология, дерматология и естетична медицина, офталмология.

   

  Източник : www.press.dir.bg

  Още в Захранване

  Наистина ли е злоядо?

  Вкусът е едно от най-ранно развиващите се сетива. Доказано е, че още от майчината утроба плодът има вкусови усещания. Вкусовите особености на 2 – 3-годишните… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh