14 Ное 2017

Първият в България ултрамодерен кувьоз

Публикувана в Новини
Оценете
(0 гласа)

 Интервю с д-р Мария Нещерова, завеждащ неонатологично отделение в УСБАЛАГ „Селена”

- Д-р Нещерова, в неонатологичното отделение на болница „Селена” вече работи ултрамодерен кувьоз, който е първият и единствен в България. Какво представлява той?

- “BabyleoTN 500” е последно поколение уред, създаден от фирма „Дрегер”, предназначен за отглеждане на недоносени и доносени пациенти, който може да се използва като кувьоз и като термолегло. Уредът осигурява топлинно регулирана среда за бебета с тегло до 5 кг. и ръст 55 см. С многобройните си функции "Babyleo TN 500" имитира околна среда за новороденото, която е възможно най-близо до тази на майчината утроба.

- Как работи “BabyleoTN 500”?

- Най-важните режими на работа са няколко. При затопляне уредът поддържа зададената температура, независимо дали е отворен или затворен, чрез три източника на топлина – лъчист нагревател, нагряване на въздуха в кувьоза и нагряване на матрака.

При охлаждане затоплянето се прекъсва и температурата на бебето се намалява постепенно до 33. 5 – 34 градуса, като се следят основните жизнени функции и телесната температура. Жизнените функции и метаболизмът се забавят. Този метод се използва при деца, които имат мозъчно страдание (понесли са перинатална асфикция).

При режим „Отвикване от кувьоз” уредът понижава температурата на кувьоза и следи температурата на бебето, за да провери дали пациентът може да поддържа необходимата кожна температура самостоятелно. Чрез постоянен термомониторинг се следи централната и периферна кожна температура и разликата между тях. Вградена система за мониторинг позволява нивата на светлина и звук лесно да се контролират,за да се намали стресът за недоносеното бебе, което е полезно за сърдечносъдовата, дихателната, неврологичната и ендокринната система на детето.

- Как родителите общуват с детето, докато то е в кувьоза?

За да имат контакт с новороденото неговите майка и баща, се ползва режим на работа „Кенгуру”. Бебето се поставя върху гърдите на родителя, като сензори следят централната и периферна температура и своевременно могат да установят признаци на хипотермия или хипертермия. В зависимост от състоянието на пациента грижата „Кенгуру” може да продължи няколко минути или няколко часа.

- С какви други функции разполага уредът?

Когато уредът се използва като кувьоз, измерва в динамика концетрацията на кислород и влажността на въздуха. Има вградена везна, което позволява да се измерва теглото на бебето и да се наблюдава тегловна крива и таблица на екрана.

Възможно е да се направи рентгеново изследване, без да е необходимо да се премества пациентът. Има вградени тонколони за осъществяване на музикотерапия – известен е добрият лечебен ефект при слушане на произведения на Моцарт. "Ефектът на Моцарт" влияе върху метаболизма на недоносени бебета и това води до повишаване на теглото и ръста им, което е особено важно за тях. Освен това класическата музика въздейства положително на развитието на организма, на нарастването и съзряването на отделните органи, както и на нервната система. При възстановителната терапия на недоносени деца е много важен контактът на детето с човешки глас и допирът, за да не се чувства то изолирано. Възможно е да се направи запис на гласа на майката и той да звучи в кувьоза. Това действа успокоително на бебето.

Източник: УСБАЛАГ „Селена”

Още в Развитие

Децата и целувките

Целувките са забранени. Кого ще целуват и от кого ще се оставят да бъдат целувани, децата решават сами. Едногодишното синче на наша читателка носи фланелка… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo