21 Окт 2019

  Предвиждат 1000 лв. еднократна помощ при раждане на първо дете

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (1 глас)

  Eднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лв., предлагат експерти от Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет. Условието за получаване на по-голямата сума за обезщетение е майките да са осигурени. За неосигурените помощта при раждане ще остане 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ, 300 лв. за трето и 200 лв. за четвърто и всяко следващо дете.

  За целта ще са необходими допълнителни 34 млн. лв. от държавния бюджет през следващата година, като очакваните резултати са, че по този начин ще се насърчи раждането на деца и насърчаване на отговорното родителство на работещите и осигурените. Да има данъчни облекчения от 1200 лв. за всяко второ и последващо дете родено след 1 януари 2019 г. е друго предложение на експертите.

  Предлага се и облекчение за ипотечните заеми на млади семейства с деца - държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище на семейство в размер на 2000 лева при раждането на второ дете, 5000 лева при раждането на трето дете, и по 2000 лева при раждането на всяко следващо.

  Експертната група предлага и безплатни детски ясли и градини - идеята е държавата да възстановява финансовите средства на общините в размера на таксите, които плащат родителите, но определени като държавен стандарт. За тези, които посещават детски ясли и градини, където таксите са по-високи, да им се възстановяват от държавата по държавни стандарти. Сега родителите плащат различни такси в различните общини. След като се направят стандарти за издръжка и за плащане на такси ще може да се калкулира разхода.

  Текст: Деница Янкова

  Още в Споделено

  Наградата от миналия брой спечели мама Йорданка Илиева – 22 год., технически оператор, Русе

  Мензесът ми закъсняваше. Бях сигурна, че имам някакъв гинекологичен проблем, но за всеки случай реших да взема тест за бременност. Просто на майтап, но с… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh