23 Апр 2018

  Стартира Европейската имунизационна седмица

  Публикувана в Новини
  Оценете
  (0 гласа)

  Стартира ежегодната инициатива на Световната здравна организация – Европейска имунизационна седмица. Темата на продължаващото до неделя събитие е „Предпази, защити, имунизирай!“.

  Тази година Световната здравна организация поставя акцента на Европейската имунизационна седмица върху имунизацията като индивидуално право на здраве и споделена отговорност. Тревожната тенденция от последните години все повече хора да изпитват съмнения относно необходимостта от прилагането на ваксините и от тяхната безопасност ни поставя пред все по-големи предизвикателства. Имунизационният обхват в България е все още достатъчно висок, за да ни предпазва от сериозни епидемии, но тенденцията е към неговото намаляване. И това развитие може да постави на изпитание живота и здравето на много хора.

  EIW2018

  Днес имунизациите са по-важни от преди. Зрелостта на обществото ни днес позволява да предпазваме по-уязвимите сред нас – хронично болни и новородени. Имунизациите подпомагат не само борбата с ваксинопредотвратимите заболявания, но и с усложненията от тях, а също така и в борбата с един все по-мащабен проблем – антибиотичната резистентност.

  И като индивиди, и като общество сме длъжни да защитим правото на всяко дете на здраве, така както го изискват международните правни актове и националните закони. Вземайки решението за съгласие или отказ от ваксиниране, трябва да мислим не само за себе си, но и за близките и за обществото. Длъжни сме да се информираме как със своите действия на отказ от ваксини можем да навредим на останалите, като по този начин нарушим тяхното право на здраве.

  Затова днес, в условията на широка информираност, е изключително важно да взимаме отговорни решения, основани на сериозни проучвания и информация от достоверни и проверени източници. Световната здравна организация тази година избра за тема на Световната имунизационна седмица, част от която е Европейската седмица, „Защитени заедно, Ваксините работят“.

  Национална пациентска организация, като основна движеща сила на кампанията „Ваксинко“, приветства всички усилия на национално и на глобално ниво за повишаване информираността относно ваксинопредотвратимите заболявания и за поддържане на висок имунизационен обхват, като начини за предпазване на населението от много заболявания, голяма част от които смъртоносни.

  Още в Новини

  Хомеопатия за лека бременност и раждане

  Световната седмица на хомеопатията 10–16 април 2018 г., посветена тази година на бременността и раждането, е повод да обърнем внимание на най-честите здравословни проблеми и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh