25 Ное 2008

Време за пазаруване на кредит

Публикувана в Новини
Оценете
(0 гласа)

Списание “9 месеца” направи проучване сред 262 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

71% от бъдещите майки притежават кредитна карта. Повечето от тях се чувстват достатъчно сигурни, за да я използват и често купуват бяла и черна техника (35%), пазаруват в Интернет (15%) или плащат в магазина. Те са наясно с рисковете, ако не погасят вноските си навреме. Има и такива (28%) обаче, които въпреки че притежават карта, не желаят да я ползват, защото не искат да задлъжняват на нито една банка. Други (29%) изобщо нямат кредитна карта и не са се замисляли да си извадят.

87% от анкетираните биха изтеглили потребителски кредит от банка, ако се наложи. Повечето бъдещи майки биха се задоволили със сума между 10 000 и 20 000 лв. Има и такива, на които им трябват около 50 000–60 000. Всички са единодушни, че ще се насочат към банка, която предлага най-ниска лихва или по възможност кредит без лихва. Най-често посочваните причини за тегленето на заем са за образование, лечение или пътуване в чужбина. 36% от запитаните са склонни да изтеглят и жилищен кредит.

63% от бременните биха си купили жилище на изплащане. За повечето от тях това е единственият шанс да притежават собствен апартамент или къща. Наемите се повишават непрекъснато, което ги прави лоша алтернатива за повечето семейства. Запитаните предпочитат дългосрочните жилищни кредити. Има и такива (30%), пред които жилищният проблем не стои и те не биха взели пари от банка.

51% от анкетираните биха рискували и биха купили нова кола на изплащане. Повечето бременни се спират на класическите семейни коли като Opel и Audi, но има и такива, които предпочитат спортните модели. Все пак някои бъдещи майки (21%) се задоволяват с возилото, което притежават сега, и не искат да вземат кола на изплащане или на лизинг. Те предпочитат да спестяват за друг вид покупки.

65% от бъдещите майки вземат пари назаем. Повечето от тях признават, че най-често прибягват до “услугите” на родителите си, братята или сестрите си и бързо връщат чуждите пари. Има и такива, които не се притесняват и задържат дълга си за повече време. Други (43%) предпочитат да разполагат само със собствените си средства.

67% от бременните не биха влезли в заложна къща, дори да имат финансови затруднения. Те предпочитат да намерят пари от роднини и приятели, но не и да заложат ценни вещи или имущество. Не стои така въпросът за 48%, които без проблем биха оставили бижута, телефони, антики, ако се наложи. Те споделят, че в случай на нужда биха се разделили с вещите си. Други (14%) ще заложат имот, а 22% - кола.

83% от бъдещите майки не биха се поколебали да вземат заем от банка за ремонт на жилището си. Повечето от тях се нуждаят от 20 000 – 25 000 лв., за да покрият всичките си разходи. Много малко са тези (4%), които биха взели пари, за да отидат на почивка.

36% от анкетираните биха изтеглили кредит, за да обезпечат образованието на детето си. Има и такива (14%), които биха използвали парите от банката, за да обзаведат жилището си. Само 8% биха се възползвали от кредити, за да развият собствен бизнес.  

 

Още в Спорт

Гимнастика и… за мляко

След раждането е добре да правите гимнастика не само за да възвърнете по-бързо фигурата си, но и… да стимулирате отделянето на кърма. Умерената физическа активност… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream