08 Юни 2015

  Насилието срещу жени по време на раждане e често срещано

  Публикувана в Къде да родя
  Оценете
  (0 гласа)

  Международният ден за елиминиране насилието срещу жените (25 ноември) послужи като повод за сдружение „Родилница“ да привлече общественото внимание към проблема за насилието срещу жени по време на раждане.
  Причините за насилието над раждащи жени са много, но в основата е липсата на баланс между жената и медицинското заведение, твърдят от сдружението. Медицинската институция има определена йерархия, която пречи на търсенето на отговорност, а и очаква, че жените ще се съгласят с поставените изисквания и ще ги следват. Това създава среда, в която е много лесно да се упражни сила над жената и да бъдат потъпкани както пациентските й, така и човешките й права. Разказите на жени за преживяното от тях в болницата по време на раждане представят картина, в която физическото насилие и емоционалният натиск са често срещани.
  Много медицински лица не осъзнават или отричат, че техните действия или бездействието им нанасят тежки физически и емоционални вреди върху жените, за които се грижат.
  В някои държави насилието над раждащи е обявено за незаконно и има специални закони, които го уреждат. Така например в Бразилия се счита за насилие, когато медицинските лица се подиграват на жената, че вика или плаче, когато се обръщат към нея с умалителни или подигравателни имена, или когато я подлагат на унизителни и ненужни процедури.
  Във Венецуела е незаконно да се кара жената да ражда легнала по гръб с вдигнати крака, когато може да й се помогне в изправена поза. Незаконно е и да се разделя майката от новороденото й без медицински индикации.
  В Аржентина законът постановява, че медицинският персонал трябва да уважава биологичното и психологично време на раждането, като се избягват инвазивни процедури и медикаменти, които не са обосновани от състоянието на майката или на бебето. Жената, също така, има правото да бъде придружена, от човек по избор, по време на предродилния период, раждането и в периода след като роди.
  За бременните е важно да са информирани за проблема и да могат да разпознават проявите му. Важно е и да са запознати с правата си, като например правото на информирано съгласие, както и въпроси, които могат да задават, за да са адекватно информирани за процедурите. Полезна информация се съдържа в брошурата „Информирано съгласие“. Друга полезна брошура е тази за правото на необезпокоявано раждане, която съдържа списък с права, които жените имат по време на раждане.
  За медицинските лица също е важно да знаят за проблема и за последиците, които това поведение причинява. Нужно е обучението и следдипломното обучение да акцентира върху основните човешки права на раждащите, да запознава лекарите и акушерите с видовете насилие над родилки и да предоставя ефективни методи за промяна на нагласите и практиките в болницата.

  Още в Любопитно

  Колко тежи?

  Когато бебето се роди, най-напред Ви казват дали е момче или момиче, а след това Ви съобщават колко тежи и какъв е ръстът му. Нормата… Прочети още »
  Още в тази категория: « Важна е зрелостта
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh