23 Сеп 2009

На крачка от домашното раждане

Публикувана в Къде да родя
Оценете
(0 гласа)

Отново в България
Клер Лопринци гостува за втори път в България. Тя е обучавана в традициите на старите сицилиански акушерки и работи вече 35 години, като помага на майки да раждат у дома. Клер е обогатила уменията си с познанието на индианските и афро-американските традиции в акушерството. Досега тя е помогнала на повече от 600 бебета да поемат първия си дъх. Провежда семинари и обучения по целия свят, насочени към естественото раждане. Мисията й е да помага на жени от различни етнически култури да се върнат към естественото раждане.
Самата тя е майка на 3 деца, родени у дома.

Млада бъдеща майка лежи върху купища възглавници на пода в импровизиран „кабинет” в йога студиото „Гаятри” в София. Тя преносва своето момченце с два дни и лекарите й я съветват да роди със секцио след седмица. Клер Лопринци, традиционна американска акушерка, отново е в България, за да промени представите за раждането. Тя е твърда защитничка на домашното раждане и въпреки че твърди, че не се конфронтира с лекарите, предпочита колкото може повече бебета да се родят сред уюта на дома. Клер коленичи до жената и поставя ухо на корема й. Това е нейният начин да чуе сърдечните тонове на плода и да прецени дали всичко е наред. Бебето още не се е обърнало, въпреки че терминът е минал. Акушерката не агитира бъдещата майка да роди у дома, защото знае, че тя трябва вътрешно да е готова за това, но й дава ценни напътствия как да се държи по време на раждането и в първите часове, след като се появи новороденото. „Няма проблем бебе в седалищно положение да се роди у дома. Имала съм много такива случаи. За съжаление много лекари не знаят как точно да водят такова раждане и затова препоръчват секцио. Когато детето е в тази позиция, жената не бива да лежи по гръб. Това
не е естествената поза за раждане
Ако тя е изправена, бебето само ще знае как да прибере главата си, за да излезе по-лесно. Има много пози за раждане, но за съжаление в болниците използват предимно една”, обяснява Клер. Тя е убедена, че раждането у дома не носи никакви рискове. Когато до бъдещата майка е опитна обучена акушерка, няма страшно. „Не мога да направя така, че всяко бебе да оцелее, само Господ има такава сила. Факт обаче е, че раждането вкъщи носи много по-малки рискове, отколкото когато става в болница. В здравните центрове има техника за поддържане на живота, но и традиционните акушерки имаме свои собствени методи. Знам колко въздух да вдъхна на бебето, ако има проблем, знам как да го масажирам, но най-вече му давам любов”, усмихва се Клер. Един от основните доводи на поддръжниците на домашното раждане е, че в болницата жените се страхуват от апаратурата и непознатия персонал, който е до тях. Друг проблем е
прекъсването на пъпната връв
За много жени тя представлява не само път, чрез който детето диша и се храни, но и най-здравата връзка с майката. „Кое дете има повече шанс да оцелее – това, на което пъпната връв се отрязва веднага след раждането, както е в болницата, или онова, което остава свързано с майка си още поне няколко часа. Със сигурност второто.” Клер е убедена, че в най-добрия случай до раждащата у дома трябва да има опитна традиционна акушерка, която да може да се справи във всички възникнали ситуации и да реагира, ако нещо се обърка. „Раждащите у дома се чувстват щастливи, сигурни и без притеснения. Те знаят, че всичко с тях и бебето ще е наред. Някои изследвания показват, че при домашното раждане смъртността е по-ниска, отколкото в болницата”, казва Клер. Целта на нейното посещение у нас е да обучи млади майки за акушерки.

Мая Ковачева
Снимки: Таня Лисичкова

Нуждата от ултразвук
Преди 30 години в САЩ акушер-гинеколозите започват да използват ултразвука през бременността, за да намалят високата смъртност сред майките и новородените. Статистиката сочи, че 30 години по-късно резултатите не са се променили и все още много раждащи и техните бебета умират въпреки прегледите. „Факт е, че след внедряването на ултразвука при прегледите на бъдещите майки ражданията със секцио се увеличиха драстично. Какво печелят жените от това, че лекарят им съобщава, че най-вероятно носят дете с болестта на Даун или с други малформации? Ултразвуковото изследване не е напълно точно и грешките са чести”, обяснява Клер Лопринци. „Бременната не може да е напълно сигурна, че детето й наистина е увредено. Дори да е така, за да се потвърди диагнозата, бъдещата майка трябва да направи различни тестове и накрая да стигне до амниоцентеза. При нея рискът от аборт е около 2.5 пъти по-висок от вероятността бебето да страда от синдрома на Даун.” Традиционната акушерка е убедена още, че вследствие на множеството изследвания с ултразвук клетките в мозъка на бебето се увреждат и това дори може да доведе до рак. При амниоцентезата пък се вземат клетки от околоплодната течност, което може да причини малформации при бебето. „За съжаление някои деца наистина имат проблеми и се раждат така. Те не са създадени за този свят, но защо майката да не може да обича такова дете, да го прегърне и след това да се сбогува и да го погребе подобаващо? Преминавайки през целия процес, тя ще се възстанови по-бързо”, убедена е Клер.

Законно или незаконно?
Майките, родили децата си у дома, и тези, които искат да го направят, смятат, че законодателната рамка в България допуска възможност за асистирано раждане вкъщи, без обаче конкретно да го регламентира. 
Този вид раждане е установена практика в европейски държави като Холандия, Германия и Великобритания, където около 30% от децата се раждат вкъщи. В много европейски държави съществуват т.нар. центрове и „къщи” за раждане, където обстановката е възможно най-близка до домашната и процесът се наблюдава само от акушерки, а бъдещата майка се подкрепя от близките, на които разчита.
Българското законодателство не забранява, но и не регламентира точно асистираното раждане у дома. Тъй като раждането е естествен физиологичен процес, то може да стане навсякъде и по всяко време, без винаги да е наложително да се осъществи само в здравно заведение. Сега законодателят е предвидил и раждане у дома, като Законът за гражданската регистрация изрично регламентира как става записването на деца, родени извън болница. Формата за „записване” на детето се нарича „съобщение за раждане”, на базата на което се издава и Актът за раждане. В съобщението за раждане в графата „Място на раждане” първата възможност е „В дома”, следвана от „Здравно заведение” и „Друго”. Освен това в съобщението за раждане, както и в здравния картон на бебето се посочва дали раждането е станало със или без помощта на медицинско лице. От друга страна, Законът за здравето дава право на медицинска помощ за всяка бременна и родилка. Тя може да получи акушерска помощ и извън болницата. Акушерките също имат право самостоятелно да водят раждане. Това е регламентирано в Директива 2005/36/EC на Европейския парламент и Съвета на Европа от 7 септември 2005 г. за признаването на професионалните квалификации. Тя е отразена в българската нормативна уредба чрез Наредба 32 на Министерството на здравеопазването от 30 декември 2008 г. С нея се утвърждава новият стандарт по акушерство и гинекология.
Бъдещите и настоящите майки, които искат да родят у дома, са на мнение, че българското законодателство не забранява това, но няма изричен текст в законите на държавата, които да регламентират всички детайли.

Още в Новини

Ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства

Висок професионализъм и много любов даряват лекарите, акушерките и социалните работници на недоносените деца и техните родители В края на 2018 година болница „Шейново“ отчита… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream