24 Авг 2009

Секциото не е разходка

Публикувана в Къде да родя
Оценете
(0 гласа)

В какъв свят живеем? Това се пита човек, когато чете в пресата съобщения, че все повече китайки предпочитат да родят със секцио, за да могат да определят рождената дата на детето си. Особено предпочитани са дати с осмица, тъй като в Китай това число носи щастие – например 18 август, 8 часа и 8 минути...
Може би ще си кажете, че това се отнася за Китай и няма защо да ни вълнува. И българките обаче не са далеч от тази практика. Много бъдещи родители смятат, че щом детето ще се роди със секцио, добре е това
да стане на някоя хубава дата

Няма да е лошо да се появи например на 09. 09. 09 г.?
Е да, сигурно не е лошо. Поне бабите, лелите или приятелите няма да забравят датата. Въпросът обаче може да се постави по друг начин – дали някоя друга медицинска интервенция би могла да се планира така? Не е ли по-добре цезаровото сечение да се проведе точно тогава, когато е най-добре за здравето на майката и на детето?
Ясно е, че страх от цезарово сечение вече почти не съществува и едва ли някой го смята за тежка коремна операция. На секциото днес се гледа като на интервенция с малък риск, която се предприема дори по желание на бременната или при опасност за нея и за детето. Операцията се свързва с по-кратко раждане, по-малко обезболяващи средства, по-малко кръвонасядания и по-малко болки при заздравяване на раната. Ако се приложи епидурална анестезия, раждащата може веднага след прерязване на пъпната връв да прегърне бебето си.
Всичко това е вярно. Днес усложненията при цезаровото сечение са много малко, в почти всяка, дори малка клиника то е рутинна практика. Може да се каже, че е и истинска медицинска благодат. Не на последно място с негова помощ майчината и детската смъртност през последното столетие значително намаляват. Секциото е животоспасяващо при предлежаща плацента, при спиране на родилния процес, при преждевременно раждане или при многоплодна бременност. Според Световната здравна организация при около 15% от всички раждания по тези и други причини секциото е необходимо и предотвратява по-тежки последици. При всички останали случаи обаче специалистите са на мнение, че
раждането по естествен път е по-добрият вариант!
Това обаче не променя бурното увеличаване на честотата на цезаровото сечение в световен мащаб. В някои западноевропейски страни чрез него се раждат над 30% от бебетата. Специалистите обясняват това с желанието на бъдещите родители да не предоставят процеса на случайността в свят, в който вече всичко се планира. Страхът от болки, загубата на контрол в родилната зала и възможните късни последици като увреждания на тазовото дъно, инконтиненция (незадържане на урина или изпражнения) или нарушен сексуален живот също накланят везните към избора на операция.
При това често се игнорира, че и лекарите преследват определен интерес – ражданията със секцио се планират по-добре, по-кратки са и носят на клиниката (и на лекарите!) повече пари от ражданията по вагинален път.
Въпреки че с цезаровото сечение някои рискове могат да се намалят, то все пак е
сериозна оперативна интервенция
при която също има опасности за тялото, а и за психиката. 
Най-напред – болките. Която бременна смята, че чрез секциото ще се спаси от тях, се лъже. Вярно е, че при операцията раждащата не се напряга, анестезията я предпазва и от болките. Но след това болките от операцията често са по-силни, отколкото след естественото раждане. Докато жената се отърве от тях, минават около десетина дни, през които всяко движение е трудно. При раждането през естествените пътища често родилката се чувства добре още същия ден.
Рискът за майката от тромбоза, белодробна емболия или  инфекция на оперативната рана е по-висок, отколкото при неусложнено нормално раждане. След раждане със секцио съществува опасност и от усложнения при следваща бременност, например разкъсване на матката, което не позволява раждане по естествен път.
Цезаровото сечение създава
проблеми и за новородените

Операцията ги лишава от интензивния ”масаж” чрез контракциите, който стимулира дишането и рефлексите. Липсват хормоните, които се отделят от майката и детето по време на вагиналното раждане и помагат за зрелостта на белите дробове, бъбреците и черния дроб. Освен това дихателните пътища на бебето още са пълни с околоплодна течност, която при родените по естествен път се изтласква чрез натиска върху гръдния кош в родилния канал. Поради това много често родените със секцио прекарват първите няколко дни в интензивно отделение. Много жени, раждащи със секцио, не са информирани за този риск.
Операцията оставя
следи и върху психиката

на майките. В операционната зала те са абсолютно безпомощни и нямат възможност истински да се насладят на първите часове с бебето, защото са замаяни от анестезията. Някои изпитват силна вина, че не са успели да се справят със собствени сили. Проучвания показват, че жени, родили със секцио, много по-рядко забременяват отново през първите пет години, отколкото родилите по вагинален път.
Не на последно място при естественото раждане интензивно се отделят хормони на щастието, а това е чудесно и за майката, и за бебето. Добре воденият вагинален процес доставя на родилката гордост и удовлетворение от огромното постижение. След него жените признават, че въпреки болките раждането е било най-вълнуващото и прекрасно преживяване в живота им.
И все пак цезаровото сечение печели все повече почитателки. В някои частни клиники в Бразилия около 80% от раждащите се отказват от естествено раждане. Там секциото принадлежи към стандарта на живот – моя дом, моята кола, моето бебе, родено със секцио.
Слава Богу, в повечето развити страни този избор не е стигнал дотам. Какво обаче може да се направи, за да се спре настъплението на цезаровото сечение? Проф. Биргит Зеелбах–Гьобел, шеф на родилна клиника в Регенсбург (Германия), смята, че всъщност повечето жени предпочитат да родят по естествен път. Те искат активно да участват, да се напъват и да се гордеят, че са се справили. Задача на акушер-гинеколозите и на акушерките е да стимулират и подпомагат бъдещите майки в тези им намерения.

Д-р Блага Петрова
акушер-гинеколог

Още в Новини

Бебе се роди на борда на самолет

Стюардеси от турската авиокомпания Turkish Airlines изродиха бебе на борда на самолет на 12 800 метра височина по време на полет, съобщи Би Би Си… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream