23 Ян 2009

Спокойствието да родя у дома

Публикувана в Къде да родя
Оценете
(0 гласа)

Имам две деца, които съм родила в “Майчин дом” в София. И при двете всичко мина леко, безпроблемно и успешно според общовъзприетото мнение за нормално раждане. Родих за няколко часа – с епидурална упойка при първото дете и без обезболяващи при второто. И двата пъти се наложи да ми спукат околоплодния мехур в болницата и да ми направят епизиотомия. Възстанових се лесно. И въпреки това винаги ме е преследвало странното чувство, че нещо липсва. Приех, че е важен резултатът – здраво бебе и бързо възстановяване.
От две години и половина живеем в Монреал, Канада. След 4 години отново съм бременна и ме делят само няколко дни от термина. С голяма радост и нетърпение чаках тази момент. Малко след като разбрах, че съм бременна, започнах да си представям раждането. Появата на второто ми дете стана много бързо – само за 2 часа. Като си припомних това, се уплаших. Нали всяко следващо раждане е все по-кратко? Помислих си – ако сега при третото няма време да отида до болницата и родя вкъщи?
Така започнах да чета за раждане у дома. 
Трябваше да съм подготвена и да намеря повече информация, за да се чувствам спокойна.
За моя голяма изненада, колкото повече научавах, толкова повече разбирах какво ми е липсвало предишните пъти. Липсвали са ми спокойствието, възможността да се съсредоточа в процеса на раждане, любовта, излъчвана от присъствието на съпруга ми до мен, без да има други хора, които да ни разсейват. Липсвало ми е посвещаването на този прекрасен момент, изпълнен с толкова силни физически и най-вече психологични преживявания.
След 3–4 месеца бях убедена, че искам да родя у дома
Когато раждах в болницата, още при приемането трябваше да подпиша купища документи, които нямах никакво желание да разглеждам, защото се превивах от болки и бях с контракции през 5 мин. Направиха ми клизма, избръснаха ме, настаниха ме в предродилната зала, която никога преди това не бях виждала, лежах на легло, от което ме привързаха с два колана за апарат, който да следи сърдечните тонове на бебето. Не можех да мърдам, а толкова исках да се разхождам. Вече знам, че движението помага на бебето да се придвижи по-бързо през родилния канал и да се намести по-лесно в правилната позиция, както и за ефективността на контракциите. В болницата се чувствах ограничена. Притеснявах се от медицинския персонал, който не познавах. Имах чувството, че нямам право да изразя гласно болката си. Трябваше да напъвам върху родилното легло, а легналата поза е изключително неудобна.
Усещането беше далеч от това, което описваха за домашното раждане – спокойствие, сигурност и възможост да правиш това, което тялото ти диктува
След като вече знаех за раждането вкъщи, бях наясно, че много от процедурите, които се извършват в болницата, сякаш не са необходими. Приемането причинява стрес, а лежането може да доведе до забавяне на родилния процес.
Запитах се, ако всичко върви нормално и усещам, че е наред, има ли нужда да ходя в клиника? Отиваме на лекар, когато сме болни. Бременността и раждането не са болест. Те са естествени природни процеси. Лекарят и болницата имат своето място, но понякога. Добре е, че ги има и можем да разчитаме на тях именно в моментите, в които нещо не върви. Ако обаче всичко е наред?!
Девет месеца изучавах домашното раждане и се подготвях за него. Ще съм си вкъщи, където всичко ми е познато. Съпругът ми и децата ми ще са до мен. У дома ще мога да заема каквито пози пожелая и ще мога да се разхождам на воля.
Тялото ми е събрало всичката природна мъдрост и трябва да му се доверя и да следвам усещанията си. То знае какво му престои и как да го постигне. Трябва да работя с него, а не против него и да не се опитвам да го контролирам, просто да му вярвам. В болницата вярвах на друг, който бе поел отговорността за мен.
Раждането вкъщи е преди всичко отговорност. Такава, която никой друг няма, освен самата раждаща. Ако майката е под стрес, тогава и бебето страда. Как би изглеждало нашето общество, ако всяко бебе идва на този свят родено по този начин? А как би било, ако децата се появяват в спокойствие обградени с любов? В болницата веднага пъпната връв се прерязва, малкото се претегля, капят му се капки в очите, бие му се инжекция, къпе се и се преповива. В България то дори остава отделено от жената през първите няколко часа в друга стая. Вкъщи детето веднага може да полегне върху топлата кожа на майка си, което му дава усещане за сигурност. Контактът между кожата на бебето и майката веднага след раждането е толкова важен и не може да се замени с нищо друго.
Има и още един въпрос, който всеки би си задал. Какво ще стане,
ако се появи проблем по време на раждането
Според статистиката именно при раждането вкъщи се появяват най-малко усложнения и проблеми. Все пак обаче има малък процент случаи, при които нещата не вървят гладко. Именно затова се подготвям за всеки възможен вариант. Ако се наложи, със съпруга ми ще се обадим на Бърза помощ и ще отида в болница.
Когато започнах да чета за домашното раждане, започнах да говоря и с таткото за това. Разказах му за своите намерения и бях готова да получа всякакъв отговор от него. Бях сигурна в избора си дори той да не ме беше подкрепил. Не му беше лесно да приеме идеята. И той започна да чете този по въпрос. Все още е убеден, че болницата е по-сигурното място за раждане именно заради минималния риск от усложнения. Знам обаче, че ме подкрепя напълно и е готов да ми помогне, да е до мен във всеки миг, свързан с появата на третото ни дете. Вярвам в него и в искреното му желание да даде всичко от себе си.
Трябваше да говоря и със синовете ми, които са на 4 и 5 години. Исках те също да знаят за плановете на мама. Обясних им как си представям събитието и това, което ще се случи у нас. Показвах им филмчета, четяхме книжки за бебета. Момчетата дори дойдоха с мен на преглед с ехограф. Единият ми син не иска да присъства на раждането и ние ще се съобразим с това. Другият иска да види как малкото ще се появи. Вярвам, че и двамата са добре подготвени и тяхното присъствие, когато моментът настъпи, няма да е травма, а прекрасен урок за естествените природни процеси.
Няколко седмици преди термина мечтая за моето активно раждане вкъщи, необезпокоявана от излишни процедури и непознати хора. Нямам търпение да споделя любовта си с малкото създание, подритващо в корема ми. Да му предам мъдростта на природата и така да го науча да й вярва, а не да се опитва да я контролира. Да го науча, че всеки избор е отговорност, която човек поема и никой не може да му я отнеме.
С нетърпение очаквам момента, в който ще мога да се насладя на всяка контракция, имаща за цел да доведе на този свят още една жива душа, зачената и родена с любов.

Мария Комитска
Монреал, Канада

Още в Рецепти

И варенето е изкуство

Вярно е, че днес младите майки са улеснени, защото могат да купят всякакви вкусно приготвени ястия. И все пак – понякога и най-заетата у дома… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo