21 Сеп 2010

  Техническите помощници

  Публикувана в Къде да родя
  Оценете
  (0 гласа)

  Бъдещият татко е в несвяст от притеснение, болките зачестяват, бебето напира да излиза… Време е! Раждането започва. След 9 месеца на вълнение, радост и тревога най-сетне ще видите бебето, ще го прегърнете и ще го целунете. Преди това обаче ви очакват 8, а може би и повече напрегнати часове. Дори да сте прочели всички книги, списания и теми в Интернет форумите за раждането, това, което ви предстои, е непознато и плашещо. Много бъдещи майки избират болницата, в която за първи път ще се срещнат с детето си, като преди това подробно са я проучили. Събрали са мнения от приятелки, близки, посетили са я. Всеки месец „9 месеца” организира „Дни на отворените врати”, които дават възможност бременните да влязат в клиниките и да видят обстановката, в която ще попаднат – стаите, родилната зала, апаратурата.
  Д-р Валентина Григорова, зам.-директор по медицинските дейности в Първа САГБАЛ „Св. София”, е наясно, че за всяко раждане освен опитни акушерки и лекари е нужна и съвременна апаратура. Въпреки че все по-често някои жени настояват да родят напълно естествено, без намесата на медицински персонал и техника, това може да доведе до редица усложнения и да изложи на риск както живота на детето, така и живота на майката.

  Ехографът
  След като бъдещата майка премине първия преглед в приемния кабинет и преди да бъде настанена в предродилната зала, ще й се направи ехографско изследване. То е задължително във всички болници.
  Защо се налага? „Чрез прегледа с ехограф лекарят получава информация за състоянието на плода и неговото предлежание и за количеството на околоплодната течност”, обяснява д-р Григорова.
  При този преглед е важно да се измерят главата и кракът на бебето. По този начин специалистът преценява размерите на плода и има ли вероятност за усложнения в хода на раждането, ако бебето е много голямо и не съответства на размерите на таза на жената. Благодарение на ултразвука се установява и количеството на околоплодната течност. В случай че тя е малко и това е съчетано с преносване, може да се очакват проблеми и съответно жената се наблюдава много по-внимателно.
  При първия преглед лекарят установява и къде се намира плацентата. Това е от изключително значение при раждащи, които са имали много бременности или аборти. Обикновено при тях плацентата се прикрепя на нетипични места и това може да доведе до сериозни рискове през бременността и по време на раждането.
  Въпреки че при прегледа при приемането лекарят установява предлежанието на бебето – дали е седалищно или с главата надолу, позицията се потвърждава с ултразвука. „Важно е специалистът, който ще води раждането, да е наясно как точно е разположен плодът. От позата му зависи изходът на раждането. Това може да се види много ясно само с ехограф. Ако бебето е в седалищно предлежание и жената вече има контракции, обикновено се формира екип за цезарово сечение”, допълва д-р Григорова.

  Мониторът
  Веднага след приключване на прегледа с ехограф раждащата се премества в предродилната зала, където акушерка поставя на корема й колани за проследяване на детските сърдечни тонове.
  Защо се налага? Първият запис са прави, за да се установи дали детските сърдечни тонове са между 115 и 150 удара в минута. Ако те са ускорени – стигат до 180, това е сигнал, че бебето страда. „По време на раждането детето е в състояние на стрес. За 8 до 12 часа то трябва да премине през тесния родилен канал. Раждането е неприятно както за жената, така и за плода. Лекарят може да разбере как се чувства бебето, като непрекъснато се следят неговите сърдечни тонове”, казва д-р Григорова. Важно е мониторирането да продължи не по-малко от 30 минути. Това се налага, защото бебето спи 20 минути и 10 минути е будно. Специалистите трябва да отчетат промяната в детските сърдечни тонове, когато то е активно. През останалото време, ако има желание и сили, раждащата може да се разхожда.
  Лекарите следят детските сърдечни тонове по време на всяка контракция. Те не бива да се променят, когато майката изпитва болка. „Нормалното е при всяка контракция, когато матката се свива, бебето да компенсира намаления приток на кислород с по-често свиване на сърдечния мускул – сърдечните тонове се ускоряват. Ако обаче преди, по време и след контракция детските сърдечни тонове затихват, има проблем. Когато тоновете са под 100 в минута и това се повтори няколко пъти, налице е сигнал за тревога. Бебето и най-вече мозъкът му страдат. Решението е спешно цезарово сечение”, твърди д-р Григорова. Все пак, ако този проблем възникне в края на процеса и жената има 10 см разкритие, по-добре е тя да роди през естествените пътища. Ако проблемът обаче възникне в началото, операцията е неизбежна.

  Родилното легло
  След като бъдещата майка има разкритие 10 см, тя се прехвърля от предродилната в родилната зала.
  Защо се налага? Родилното легло е максимално удобно както за раждащата, така и за акушерката и лекаря. През втората фаза на процеса, когато бебето ще се роди всеки момент, жената може да клекне, да седне или да се подпре на ръце и на колене, но не бива да стои така през цялото време. „При контракция при изгонването на плода следват три напъна, като между тях се правят три последователни дълбоки поемания на въздух. Така раждащата ще има достатъчно сила, за да избута бебето навън. След всеки напън лекарят преслушва детските сърдечни тонове, за да разбере дали всичко с бебето е наред. Това може да се извърши само ако жената е легнала. В лежаща поза по-лесно се поставя упойка и ако се налага детето спешно да се извади. Всяка друга, по-различна поза излага на риск както майката, така и бебето”, обяснява д-р Григорова.

  Форцепсът
  Когато раждането не напредва и бебето спешно трябва да се извади на бял свят, лекарите прибягват до използването на форцепс.
  Защо се налага? Форцепсът се прилага, когато главата на бебето е на изхода на таза, раждащата има пълно разкритие, а процесът не напредва или детските сърдечни тонове рязко се влошават. Едно от условията за прилагането на двете железни „лъжици” е жената да е под кратка упойка. „Форцепсът е много полезен инструмент, когато се използва правилно в точния момент. Външната извивка на двете лъжици е съобразена с извивката на таза на жената, а вътрешната извивка пасва точно на формата на детската глава. Благодарение на този инструмент лекарят леко подпомага излизането на бебето без какъвто и да е риск”, казва д-р Григорова.


  Мая Ковачева

   

   

   

   

  Още в Отслабване

  Захарта в някои храни – числа и факти

  45 г Чаша гроздов сок (300 мл) – 186 ккал Може би звучи изненадващо, но в една чаша пресен гроздов сок има доста захар. Наистина… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh