27 Авг 2010

  Тялото ви е създадено да ражда

  Публикувана в Къде да родя
  Оценете
  (0 гласа)

  Не се тревожете, че сте миньонче или че ниският праг на болката ще ви попречи да родите така, както желаете – бързо и леко. Помнете, че природата е подготвила тялото ви и то знае точно какво да прави, когато бебето тръгне към белия свят...

  Получих болки в таза
  Вашето безпокойство. Хормонът релаксин разхлабва връзките,  поддържащи ставите на таза, което може да причини болки в тази област.
  Някои бъдещи майки се притесняват, че няма да могат достатъчно да се разкрачат по време на раждането. Това обаче е бял кахър, ако предварително се подготвите. Вашият акушер-гинеколог може да ви изпрати при физиотерапевт, който да измери до каква степен може да се разкрачите и резултатът да се запише в документите ви за родилното. При раждането акушерката или докторът ще имат едно наум и ще ви следят да не се разкрачвате повече от записаното в картона ви. Не забравяйте, че дори жени със силни болки в тазобедрената област могат да родят вагинално.
  Съвет за подготовка. Опитните акушерки знаят, че някои пози при раждане са за предпочитане при жени, които имат болки в таза. Те препоръчват заставане „на четири крака” или приклякване с прибрани крака, което е по-удобно и ефективно, отколкото лежането по гръб.
  Някои подходящи упражнения през бременността също могат да предпазят от влошаване на болките, както и упражненията за укрепване на тазовото дъно.

  Родих първото си дете със секцио
  Вашето безпокойство. Преживели сте предишно цезарово сечение. Основното притеснение при вагинално раждане след предишнно секцио е, че шевът може да се разкъса, но този риск е по-малък от 1%. Вагиналното раждане след секцио е напълно възможно, особено ако причините за операцията са били седалищно предлежание или плацента превия.
  Съвет за подготовка. Консултирайте се с вашия лекар. Помолете го да ви обясни какви са шансовете при вас за вагинално раждане след секцио и се обърнете към друг специалист, ако не чувствате подкрепа от избрания от вас доктор. Споделете опасенията си и с други майки, които са родили по естествен път след предишно секцио.

  Толкова съм дребна...
  Вашето безпокойство. Вие сте миньонче и се безпокоите как бебето ще излезе на белия свят. По принцип природата се е погрижила неговите размери да съответстват на размерите на майката. Освен това тазът не е фиксирана структура. Връзките, които го държат, се разтягат, за да осигурят на бебето достатъчно широчина и то да може да се измъкне навън. Главата на бебето също се приспособява към родилния канал чрез подвижността на черепните кости. Благодарение на всичко това и най-дребната жена може да роди вагинално.
  В редки случаи бебето може да е твърде голямо за таза или тазът да е твърде малък за бебето. Ако при раждането главата не започне да слиза надолу, ще се наложи секцио.
  Съвет за подготовка. Ако се избегне налягането в опашната кост, това ще помогне при раждането тазът да се разшири. Подгответе се да заемете поза „на четири крака” или да клекнете, за да улесните предвижването на бебето.

  Коремните ми мускули са слаби
  Вашето безпокойство. Дори коремните ви мускули да са слаби или да са се раздалечили през бременността (диастаза), това едва ли ще окаже влияние на раждането. Най-главната работа извършва матката със своите силни мускули, с които изтласква бебето навън.
  Съвет за подготовка. Упражненията Пилатес като подготовка за раждането помагат за укрепване на долните коремни мускули. Добър ефект имат и упражненията за тазовото дъно.

  Теглото ми е под/над нормата
  Вашето безпокойство. Ако теглото ви е под нормата (индекс на телесната маса под 18.5), по-вероятно е да родите по-рано. Ако сте с наднормено тегло (индекс на телесната маса над 30), по-вероятно е да преносите плода и да се наложи индукция на раждането. За напредването на процеса обаче общият ви тонус може да е по-силен фактор, отколкото теглото.
  Съвет за подготовка. Можете да сте в добра кондиция независимо от теглото си. Най-важно е постоянството – проучвания показват, че през бременността пет пъти седмично умерени упражнения по половин час са по-полезни от по-редките силови упражнения. Плуването и разходките са много добри възможности.

  Не понасям дори малка болка
  Вашето безпокойство. Имате нисък праг на болката. Особено ви плаши болката в тазобедрената област. По време на раждане тялото ви отделя естествени хормони „убийци” на болката (ендорфини) и тя постепенно отзвучава, като ви дава възможност да се адаптирате към нея. А и днес има различни методи за обезболяване.
  Съвет за подготовка. Добрата подкрепа при раждането също може да има “обезболяващ” ефект. Погрижете се до вас в родилната зала да е партньор, който може да ви окуражава. Когато дойде Денят, изчакайте вкъщи колкото е възможно по-дълго. Познатата и успокояваща обстановка помага да усмирите паниката, така че при пристигането в клиниката да се чувствате по-спокойна и уверена в успеха.

  Д-р Яна Стоева
  акушер-гинеколог

   

  Още в Новини

  Този петък в С "9 месеца" на училище - всичко за безпроблемното раждане

  Всяка бъдеща майка е слушала от приятелки и познати страшни истории за раждането - колко е продължително, колко е болезнено, какви жестоки процедури са приложили… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh