31 Окт 2014

Център за майчино и детско здраве отвори врати в област Сливен

Публикувана в Къде да родя
Оценете
(1 глас)
В град Сливен официално отвори врати Център за майчино и детско здраве и над 1150 семейства на малки деца и бременни жени от областта вече са получили домашно посещение благодарение на подкрепата на партньорството „Най-добър старт за всяко дете” на УНИЦЕФ и Пощенска банка. Центърът, освен офис в града, има и изнесени работни места в Котел, Нова Загора и Твърдица.

В церемонията по откриването на Центъра участваха г-жа Валя Радева – областен управител на Сливен, зам.-кметът Иван Петров, г-жа Таня Радочай – представител на УНИЦЕФ за България, д-р Васислав Петров – изпълнителен директор на МБАЛ ‚Д-р Иван Селимински”, д-р Георги Георгиев, управител на МЦ „Д-р Г. В. Миркович”, г-н Румен Александров – регионален мениджър за Източна България на Пощенска банка.

„Радвам се, че откриваме Център за майчино и детско здраве в област Сливен само ден преди да бъдат отбелязани 135 години от стартирането на здравната грижа в областта и в навечерието на 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Защото всяко дете има равни права на достъп до здравеопазване, образование, справедливост и защита. Изключително разчитаме доброто партньорство между всички институции, професионалисти, родители, медии и бизнес да продължи в името на децата, които са нашето бъдеще, но те са тук и сега”, каза г-жа Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

Центърът се създава с подкрепата на Пощенска банка благодарение на дългосрочното стратегическо партньорство между финансовата институция и УНИЦЕФ България. Партньорството е най-големият проект на банката, част от политиката й за социална корпоративна отговорност. С инвестициите, които Пощенска банка е направила за разработването на платформата за дарения – през банкомат, на каса или чрез интернет банкиране, са ангажирани всички от мениджърския  ù състав до служителите в клоновете.

Инвестирахме значителни средства и усилия, за да разработим възможността за дарения, защото вярваме, че това ще се възвърне многократно в полза на обществото – повече деца да имат адекватна социална и здравна грижа. До този момент нашите клиенти, служители и партньори дариха близо 370 000 лева. Уверени сме, че дарените средства ще бъдат изразходвани по най-добрия начин, а именно – за осигуряване на подкрепа за повече деца и семейства и за обученията на медицинските сестри и акушерки, каза Румен Александров, регионален мениджър за Източна България на Пощенска банка.

От юли до края на септември 2014 г. специално обучените 18 медицински сестри и акушерки на Центъра са предоставили на посетените семейства информация, консултации, съвети и насоки за здравословен живот по време на бременност и подготовка за раждане. Професионалистите обръщат специално внимание и на психо-емоционална подготовка за родителство и основните грижи за новороденото и малкото дете. Бъдещите родители се консултират по проблемите на успешното кърмене, захранване и здравословно хранене на детето, насърчаване развитието, възпитанието, справяне при проблеми със съня на бебето или при трудно поведение на малкото дете, достъп до различни услуги за семейства и малки деца в областта и общината.

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТЕЗИ УСЛУГИ?

Всяка бременна жена и всяко семейство с дете до 3-годишна възраст на територията на област Сливен може да получи домашни посещения. Записването става на телефон 044410431, центърът работи всеки ден от 9:00 до 17:30 ч.

Опитът на българските медицински сестри или акушерки, които провеждат домашните посещения на семейства на малки деца в областите Шумен и Сливен, е заимстван от най-добрите световни практики, при които родителите на малко дете, независимо дали собствено, приемно или осиновено и без значение от социален статус на семейството, получават домашни посещения. Българските медицински сестри и акушерки, които започват работа в Центъра за майчино и детско здраве в област Сливен, са преминали обучение, проведено от Медицинския университет в град Варна, който редовно участва в обмяна на опит с медицински сестри от Националната служба по здравеопазване на Великобритания. Обученията на медицинските сестри включват специализирани семинари по различни теми, свързани с развитието и грижата за малките деца – в това число кърмене, справяне с нежелано поведение, насърчаване на социалното, познавателното и емоционалното развитие на детето от раждането, създаване на привързаност родител-дете и др.

Центърът за майчино и детско здраве е създаден по проект на УНИЦЕФ България и с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински” и медицински център „Д-р Г. В. Миркович”.

 

За допълнителна информация:

Жаклин Цочева, директор „Комуникации”, УНИЦЕФ България

тел. 02/ 9696 208, е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

За допълнителна информация за Пощенска банка:

Силвия Костова, началник отдел „Корпоративни комуникации и маркетинг“, Пощенска банка

тел. 02/ 8166 100, 0895 599 191

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., http://mediacenter.postbank.bg

Още в Захранване

Не претопляйте храната на бебето

Дали ако мъникът не изяде цялата порция пюре... което се случва доста често, останалата част може да се запази за следващия ден? Бебешката храна съдържа… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo