24 Фев 2010

  В схватка за епидуралната упойка

  Публикувана в Къде да родя
  Оценете
  (0 гласа)

  Как изглежда напълно безболезненото раждане? За много бъдещи майки, които се тревожат колко ще ги боли при раждането, това е съществен въпрос. Д-р Джилбърт Грант от Медицинския център Лангон при Нюйоркския университет в своята книга “Наслаждавайте се на раждането: нов подход към обезболяването при раждане” убеждава, че на всички жени трябва да се поставя епидурална упойка, преди да са започнали контракциите, и че те не бива да изпитват страх или чувство на вина, когато настояват болката им да бъде облекчена. Много обаче му опонират, че раждането е естествен процес и че жените трябва да искат колкото може по-малко болкоуспокояващи средства.
  Кое е вярно? Предлагаме ви мнения на експерти, които са на двата полюса...

  “За”
  След 30 години ранната епидурална упойка ще е рутинна практика.
  Д-р Джилбърт Грант, доцент по анестезиология, твърди, че право на всяка жена е да реши какъв вид обезболяване иска (ако го иска) и кога да го получи. За съжаление много бъдещи майки нямат достъп до нужната им информация и това им пречи да вземат решение.
  В много случаи поддръжниците на естественото раждане, които имат резерви към съвременните обезболяващи средства, се мъчат да убедят жените, че е неестествено и опасно да се прилага епидурална упойка. В САЩ над 70% от жените раждат с този вид обезболяване и въпреки че са изминали повече от 150 години от първото раждане с обезболяване (в Шотландия), много застъпват мнението, че жените са орисани да изпитват болка.
  Разбира се, винаги има рискове при анестезията, включително епидуралната, но най-честият страничен ефект е главоболието, което засяга 1% от раждащите. За огромното мнозинство от жените и техните бебета епидуралната упойка е безвреден и безболезнен начин за раждане.
  Д-р Грант смята, че ако жената иска епидурална упойка, няма нужда да чака болките да станат нетърпими. Неговата прогноза е, че след 30–40 години прилагането на епидурална упойка преди започване на болките ще е рутинна практика.

  Епидуралната упойка не трябва да е лотария, която зависи от... пощенския ви код.
  Д-р Маги Блот, акушер-гинеколог в Университетския колеж към болницата в Лондон, смята, че епидуралното обезболяване трябва да е свободно достъпно за раждащите в Обединеното кралство. Бъдещите майки трябва да са добре обучени през бременността, за да знаят какво може да им предложи клиниката.
  Според  д-р Блот епидуралната упойка осигурява сигурно обезболяване и в някои случаи на много продължително раждане може да позволи на раждащата почивка, докато бебето се спуска през родилния канал. Д-р Блот твърди, че с помощта на тази анестезия много жени раждат по-леко от други, които не са обезболени, тъй като могат да следват акушерските съвети по време на фазата на изгонването. Така намалява и рискът от разкъсване. Според лекарката има много аргументи в полза на епидуралната упойка, която трябва да е далеч по-достъпна. В момента тя по-скоро наподобява лотария по пощенския код, а би трябвало всяка раждаща жена, ако иска, да може се възползва от нея.

  Предимствата на епидуралната упойка далеч надвишават рисковете.
  Д-р Синтия Уонг, шеф на акушерската анестезия в Медицинския институт на Северозападния университет в Чикаго, смята, че решението за епидурална наркоза е личен въпрос. Ако бъдещата майка иска да роди без болки и е наясно за рисковете и ползите, няма причина да не й се приложи епидурално обезболяване в ранната фаза на раждането. Според д-р Уонг този вид упойка има ясни предимства – тя осигурява много по-добро обезболяване, защото някои други методи могат да предизвикат замайване при майката и бебето и гадене при майката.
  Въпреки че и този вид обезболяване има странични действия, д-р Уонг твърди, че при повечето жени ползите са много повече от рисковете. Когато се приложи в ранния стадий на раждането, епидуралната упойка се осъществява по-лесно и води до по-бързо раждане.
  Рисковете от широко прилаганото напоследък цезарово сечение са много по-големи и жените би трябвало да са информирани за тях.

  Защо трябва да се подлагате на болки, щом можете да ги избегнете?
  Ребека Скот, майка на две деца, смята, че раждането не е състезание, чрез което да се доказва колко болка може да се изтърпи. Тази майка твърди, че не би могла да роди второто си дете без епидурална анестезия, тъй като то е било в неправилно предлежание и болките й са били нетърпими. След пет часа разкритието й е било само 1 см и тя е настоявала за облекчаване на болките.

  “Против”
  Жените трябва да познават фактите, за да направят информиран избор.
  Д-р Алън Макгленън, главен анестезиолог на родилното отделение в Кралската болница в Лондон, смята, че да се прилага епидурална упойка на всички в ранния стадий на раждането е погрешно. Според него не всяка раждаща се нуждае от обезболяване. В неговото отделение само около 40% от бъдещите майки настояват за това. Ако епидуралната анестезия се прилага при всички, това ще доведе до значително увеличаване на страничните ефекти. Най-честият от тези ефекти е главоболието, от което се оплаква една на всеки три жени, а около една на 200 страда от следродилно главоболие.
  В становището на д-р Грант не се предвижда възможност на жената за избор. Според д-р Макгленън бременните трябва да знаят всички факти за естественото раждане и за видовете обезболяване, които са достъпни за тях. Тогава те могат да вземат информирано решение по време на раждането. Кой би могъл да каже на раждащите от какво обезболяване ще се нуждаят, преди те действително да изпитват болки? Със сигурност това няма да е техният лекар.

  Трябва да се върнем към законите на природата, а не да даваме все повече медикаменти.
  Д-р Майкъл Одент, акушер-гинеколог, автор на 11 книги, смята, че днес много раждащи се нуждаят от епидурална анестезия. Това обаче не означава тя да им се прилага безразборно. Според д-р Одент окситоцинът – най-важният  при раждането, е “плах хормон”, който се отделя в нужното количество в организма в спокойна среда. Ако тази среда липсва, както често се случва, жените се нуждаят от медикаменти, които да заместят ефекта на окситоцина и да се справят с болката. Затова е време да се преоткрие значението на спокойствието и тишината по време на раждане.
  Най-добрата обстановка според д-р Одент е наоколо да няма други хора, освен опитна акушерка. В такава среда бъдещата майка може да се отпусне и да рее мислите си в различни посоки, което ще облекчи болките.
  Раждането във вода е друг начин да се избегнат болкоуспокояващите медикаменти. То може да намали адреналина, отделян от раждащата, и да направи контракциите по-ефективни. Ако се приложи в подходящ момент, раждането във вода може да се конкурира с епидуралната упойка.

  Раждащите трябва да чувстват, че владеят положението.
  Шийла Китцингер, социален антрополог на раждането, смята, че е нелепо да се прилага епидурална упойка при всяка раждаща. Тази упойка удължава с около час раждането, предимно във фазата на изгонването. Това често налага използването на вакуум-екстрактор или форцепс, което увеличава риска от разкъсване и епизиотомия. Случва се след епидурална упойка кръвното налягане на раждащата да спадне, поради което притокът на кислород към плода намалява и пулсът на бебето се забавя. Има данни, че кърменето след тази упойка е затруднено поради преминаване на медикаменти в бебето, които влияят на сукателния му рефлекс.
  Според Китцингер някои жени дори не се нуждаят от болкоуспокояващи средства. Те намират раждането за възвисяващо преживяване. Ако на всяка жена се прилага епидурална упойка, преди да е почувствала болка, тя се лишава от възможността да изпита това. Китцингер смята, че самохипнозата и акупунктурата са по-ефективни начини за справяне с болката, които позволяват на раждащата да чувства, че успешното напредване на процеса е нейно постижение, а не нещо, което й е било наложено.

  Из чуждестранния печат
  Симона Симеонова

  Още в Женска консултация

  За книгата на Гинес

  Избрахте ли си вече акушер-гинеколог, който да проследява бременността ви и да присъства на раждането? Американският акушер-гинеколог д-р Уолтър Уотсън е признат за най-възрастния специалист… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh