23 Фев 2012

  VIP комфорт за всяка бременна в „Майчин дом“

  Публикувана в Къде да родя
  Оценете
  (0 гласа)

  Проф. Виктор Златков
  изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“, София

  След като преди повече от шест месеца „Майчин дом“ – най-голямата АГ-болница в страната, откри изцяло обновената си родилна зала (тя не бе ремонтирана от 1976 г.), интересът на бъдещите майки към нея се повиши чувствително. Условията за раждане според най-добрите европейски практики станаха широко достъпни.

  За да коментира резултатите от промяната, „9 месеца“ потърси проф. Виктор Златков, изпълнителен директор на болницата...

  Какъв е ефектът от цялостното обновяване на отделението „Родилна зала”?
  Това отделение е „сърцето” на болницата. Крайният резултат от ремонта надхвърли и най-смелите ни очаквания. Всеки, който попадне в напълно реновираното ни отделение, остава впечатлен, че в България е постигнато толкова високо качество както на строително-ремонтната дейност, така и на обзавеждането и апаратурата. Позитивните оценки идват и от пациентки, и от специалисти, пътували и работили по света. Много приятно ми стана, когато група финландски акушер-гинеколози, които ни гостуваха, изказаха своето възхищение. Положителни коментари имаше и от френски студенти по медицина, които бяха на стаж през лятото в нашата болница.

  А какви са отзивите на първите родилки, които са се сдобили с бебета в новите родилни зали на „Майчин дом”?
  Осемте индивидуални родилни зали отговарят на изискванията за VIP. Нашите родилки са изключително доволни, защото получават необходимото усамотение и комфорт в този важен момент. Новите родилни легла са ергономични и удобни както за раждащата, така и за медицинския екип.

  В оперативния блок има две напълно модерни операционни зали с реанимационен сектор. За пръв път в акушерската практика в България са използвани всички възможности за профилактика на вътреболничните инфекции, като във всяка индивидуална родилна зала, операционна и реанимация са вградени ултравиолетови въздушни облъчватели. Те могат да работят безопасно 24 часа.

  Родилките ни споделят, че тази обстановка силно намалява дискомфорта от непознатата среда и рязко снижава обичайните страхове за нехигиенни условия и вътреболнични инфекции.  В България тече обучение на дули, които да придружават бъдещите майки в родилната зала. Има ли „Майчин дом” готовност да отвори вратите си за раждания с дули?
  В случай че дадено лечебно заведение има съответната материално-техническа база, присъствието на близки на раждащите е възможно. Това може да стане само при наличие на ясни правила, защото често в медицинската практика има ситуации, налагащи действия, които за неподготвения могат да изглеждат непонятни, даже опасни. Като последица може да има неадекватна реакция, която да застраши живота и здравето на майката и на бебето.

  Дали ще бъде регламентирана нова професия дула, е в компетенцията на държавата. Личното ми мнение е, че това не е нужно. Смятам, че акушерките са напълно подготвени и ако искат, извънработно време могат да придружават и да помагат при раждане, без да има риск да попречат на физиологичния родилен процес. Когато се лансират подобни идеи, трябва да се зададе въпросът каква е целта. В  едно интервю лидерът на движението, свързано с обучението на дулите, казва много ясно, че те биха се ангажирали с каузата на дула срещу 500–600 лв. на раждане. Беше подчертано, че това е значително по-малко от сумите, искани в САЩ, Франция и други страни. С какво тази теза е по-различна от съществуващата в момента практика за избор на екип?!

  Преди няколко месеца сдружение „Естествено“ инициира кампания „НЕ на раждането по гръб! Имам право на избор!”. Какъв е вашият коментар?
  Гражданското общество изисква да бъдем толерантни към всички инициативи на неговите членове. На практика принципите на сдружение „Естествено” нямат съществени различия с принципите за физиологичното раждане като философия на съвременното акушерство както у  нас, така и в чужбина. Друг е въпросът за причините, поради които доста бременни и родилки не се чувстват комфортно и понякога дори са обидени от отношението на част от медицинския персонал. Това обаче не е основание да променяме самоцелно правилата за добра практика как трябва да протича родилният процес.

  За мен по-съществено е, че в момента е налице тревожната тенденция ражданията чрез цезарово сечение да се увеличават. Разбира се, това се дължи както на медиците, така и на пациентите. Не трябва да забравяме, че при цезаровото сечение има рискове. Воденето на раждането е изкуство, за което медиците, работещи в тази област, ежедневно усъвършенстват своите умения. Класическата медицина се е наложила през годините, защото благодарение на многогодишния опит внедрява и използва методи, които са доказано полезни за пациентите.

  Сандра Керелезова

  Още в Кърмене

  Любовта към кърменето

  През последните години станахме свидетели на движение сред българските майки, което препоръчва кърменето в продължение на 1, 2, дори 3 години. На фона на съвременната… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh