×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  11 Мар 2019

  Как да преодолеем страха от раждането

  Публикувана в Раждане
  Оценете
  (1 глас)

  Текст: Диана Юсколова

  Не, Юлий Цезар не се е родил с оперативна намеса. Всъщност в неговото време тази интервенция е била толкова рискована, че се е прилагала само в случаи, в които майката вече не е жива. Предполага се, че някой от Юлиевия род е дошъл на бял свят с помощта на операция, но със сигурност не е бил Юлий Цезар, защото неговата майка е била жива след раждането му, отишла си е десет години преди него и това е надлежно документирано. В днешно време нещата съвсем не стоят така.

  В последните години се наблюдава една тенденция, която е особено валидна за България. Едни от най- новите статистически изследвания сочат, че за периода 2000–2018 г. процентът на децата, родени с оперативна намеса, се е удвоил. Ако преди години т.нар. цезарово сечение по медицински причини е представлявало едва 12–15% от всички раждания, то в момента неговата честота в глобален мащаб е нараснала до 20–22%. Някои лекари твърдят, че у нас тя достига и дори надвишава 50%. Притесненията на лекарите са свързани главно с това, че раждането с оперативна намеса се превръща в мода, а не трябва да се пренебрегва с лека ръка фактът, че методът „цезарово сечение“ всъщност е коремна операция и носи съответните рискове и последици. Разбира се, има случаи, в които оперативната намеса е животоспасяваща. Показанията за прилагане на секцио включват множество патологични състояния, като диабет, хипертония, сърдечни заболявания, миопия и изменения на ретината, неправилно предлежание на плода, многоплодна бременност, тесен таз, родова слабост, преносена бременност, възраст на майката над 35 год. и много други. Решението за извършването на операция в тези случаи е изцяло в ръцете на лекаря. Но извън патологията сме свидетели на увеличаване на ражданията с оперативна намеса по настояване на майката. Доколко е основателно това желание?

  Раждането е уникален момент без аналог в живота на всяка жена. Навярно сте чували как майките определят собствения си живот на периоди „преди раждането и след него“. Останалото са неща, допълващи и помагащи, но нищо не може да се сравни с онзи толкова личен и най-важен момент на раждането. Каквото и да сте чули, чели или видели обаче, вашето раждане ще е различно. То няма да е дори малко подобно на нечие друго, ще е само ваше преживяване, което ще е съобразено с вашата физика и психика и с вашето дете. Няма как да е като това на майка ви, на съседката или на приятелката, защото всяка жена е различна, всяко новородено – също. Големият процент на желаещите да родят с оперативна намеса се дължи главно на страховете, свързани с раждането. Те са закономерни и универсални, а голяма част от тях се дължат на разказите на майки и приятелки, на дефицита на доверие в лекарските практики и на особеностите на самата бъдеща майка.

  Болка

  Като жена, родила детето си по обичайния начин, без анестезия и шевове, мога съвсем честно да потвърдя: болка има. Но има и праг на поносимост на болката – това, което за една жена е непоносимо, за друга е съвсем в пределите на нормалното и очакваното. Има една-две тайни: първата е в правилното дишане, а втората – в преодоляването на паниката. Епидуралната анестезия също не е за пренебрегване, защото ще спести ненужното страдание. Легендата, че има влияние върху плода, категорично не отговаря на истината. В полза на нормалното раждане мога да кажа, че няколко часа след това бях на крака и посрещнах близките си в двора на болницата. При раждането със секцио също има болка, особено в първата седмица след операцията. То елиминира цялата болка, съпътстваща контракциите и напъните, но за сметка на това е свързано с болка в следоперативния период и значително по-бавно възстановяване. Има и по-голям риск от инфекции и постоперативни сраствания, и по-голяма вероятност за следродилна депресия. Въпреки тези негативи, много жени избират оперативната намеса като по- приемлив и по-сигурен вариант за раждане.

  Неизвестност

  Страхът от неизвестното се корени в липсата на знание и контрол върху бъдещите събития. Тук отново се връщаме на това, че всяко раждане е различно и ункално, затова няма как да се предвиди с точност какво ще се случи, в каква последователност или колко ще продължи. Не мислете за контрол и за това, какво ще се случи, обърнете се към акушерка или лекар и задавайте въпроси, за да не ви липсва знание. Но не забравяйте, че никой не може да ви предскаже как точно ще протече вашето раждане. В полза на оперативното раждане – при него страхът от неизвестното е много по-лесно преодолим, защото има възможност да се определят точният ден и час на операцията (такива, каквито предпочитате), лекарският екип (важно е да сте сигурни в екипа и да нямате никакви притеснения), видът на анестезията (пълна или спинална).

  Бъдещето е нещо, което със сигурност ще се случи, а страхът от него по никакъв начин няма да повлияе върху това случване. Въпреки това страхът от него е един от най-старите и най-дълбоки човешки страхове. Приемете го, прочетете за предстоящото събитие, поговорете с лекар или акушерка – това може да ви помогне да преодолеете този страх.

  „Ще се справя ли?“

  Разбира се, че ще се справите! Дори да тръгнете в неудобен час за болницата, дори да не сте успели да вземете душ или сте пропуснали епилацията, бебето ви ще се роди. Единственото, което наистина трябва да направите добре, е да слушате тялото си. Раждането е естествен процес и ако сте спокойни, нещата ще се случат сами. В случай на усложнения имайте доверие на екипа, който сте избрали. В днешно време оперативното раждане не е новост за никого, голяма част от жените дори го предпочитат, защото контролът върху целия процес е гарантиран. Специалистите обаче твърдят, че няма никакви основания да се смята, че децата, родени със секцио, са в по-добро състояние от новородените при нормално протекло раждане, дори напротив – проучванията показват, че те боледуват по-често. Друго твърдение на специалистите е, че въпреки напредъка в технологиите и диагностиката, не може да се предвиди със сигурност как ще протече дадено раждане, преди то да е започнало. Така че въпросът „със справянето“ е изцяло в ръцете на медицинския екип, на който сте се доверили. А вие ще се справите при всички положения, вашето бебе ще се роди точно на рождения си ден.

     

  Още в Бременност по седмици

  Чуй!

  Смятате, че миниатюрният свят на Вашето бебе вътре във Вашето тяло е тих и спокоен. Грешите! Вярвате или не, но в матката Ви е много… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh