31 Авг 2018

Какъв документ ще получа след раждането на детето ми – акт или удостоверение за раждане

Публикувана в Раждане
Оценете
(0 гласа)

При раждане на живо дете се съставя акт за раждане. За тази цел всяко раждане трябва да се съобщи писмено в срок до 5 дни, като денят на раждането не се брои. Съобщаването на раждането е задължение на ръководителя на лечебното заведение или на лицето, на което със заповед е възложено това, когато раждането е станало в лечебно заведение. Ако раждането не е станало в лечебно заведение, това е задължение на компетентно медицинско лице, а когато в населеното място, в което е станало раждането, няма такова лице, съобщаването се извършва от длъжностното лице по гражданското състояние. Актът за раждане се съставя от длъжностното лице по гражданското състояние, след като се удостовери писмено станалото събитие. Когато майката е родила две или повече деца (близнаци), се съставят отделни поредни актове за раждане на всяко дете – по реда, по който са се родили.

Актът за раждане е необходим, за да бъде вписано новороденото дете в регистрите за гражданското състояние. Издаване на Удостоверение за раждане – оригинал се получава, след като бъде издаден Акт за раждане. Компетентен да издаде Удостоверението за раждане – оригинал е длъжностното лице по гражданското състояние към общината, където е настъпило събитието и където е съставен актът за раждане (услугата се извършва от съответната районна администрация, на чиято територия е родено детето).

Удостоверението за раждане – оригинал се издава и се връчва на родител или законен представител или на лице, изрично упълномощено от тези лица с нотариално заверено пълномощно. Майката или бащата като родители на  детето не са  обвързани със законоустановен срок, в който са задължени да поискат или да се явят да получат Удостоверението за раждане – оригинал.

Независимо от това, тъй като законите свързват упражняването на много и различни права на гражданите с представянето на Удостоверение за раждане – оригинал, може да се очаква това да бъде направено в относително кратък срок след раждането на детето, но не по-рано от 7 дни. Издаването на оригинално удостоверение за раждане (или удостоверение за раждане за първи път) е безплатно, а в случаите, когато се издава дубликат, се дължи такса. Удостоверението за  раждане – оригинал има безсрочна валидност.

Още в Здраве

Възпалени очи

Детето ви търка с ръце очите си, които сълзят, и премигва твърде често?! То трудно отваря очи след събуждане, става раздразнително, а спокойният му сън… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream