31 Авг 2018

Какъв документ ще получа след раждането на детето ми – акт или удостоверение за раждане

Публикувана в Раждане
Оценете
(0 гласа)

При раждане на живо дете се съставя акт за раждане. За тази цел всяко раждане трябва да се съобщи писмено в срок до 5 дни, като денят на раждането не се брои. Съобщаването на раждането е задължение на ръководителя на лечебното заведение или на лицето, на което със заповед е възложено това, когато раждането е станало в лечебно заведение. Ако раждането не е станало в лечебно заведение, това е задължение на компетентно медицинско лице, а когато в населеното място, в което е станало раждането, няма такова лице, съобщаването се извършва от длъжностното лице по гражданското състояние. Актът за раждане се съставя от длъжностното лице по гражданското състояние, след като се удостовери писмено станалото събитие. Когато майката е родила две или повече деца (близнаци), се съставят отделни поредни актове за раждане на всяко дете – по реда, по който са се родили.

Актът за раждане е необходим, за да бъде вписано новороденото дете в регистрите за гражданското състояние. Издаване на Удостоверение за раждане – оригинал се получава, след като бъде издаден Акт за раждане. Компетентен да издаде Удостоверението за раждане – оригинал е длъжностното лице по гражданското състояние към общината, където е настъпило събитието и където е съставен актът за раждане (услугата се извършва от съответната районна администрация, на чиято територия е родено детето).

Удостоверението за раждане – оригинал се издава и се връчва на родител или законен представител или на лице, изрично упълномощено от тези лица с нотариално заверено пълномощно. Майката или бащата като родители на  детето не са  обвързани със законоустановен срок, в който са задължени да поискат или да се явят да получат Удостоверението за раждане – оригинал.

Независимо от това, тъй като законите свързват упражняването на много и различни права на гражданите с представянето на Удостоверение за раждане – оригинал, може да се очаква това да бъде направено в относително кратък срок след раждането на детето, но не по-рано от 7 дни. Издаването на оригинално удостоверение за раждане (или удостоверение за раждане за първи път) е безплатно, а в случаите, когато се издава дубликат, се дължи такса. Удостоверението за  раждане – оригинал има безсрочна валидност.

Още в Следродилна депресия

Следродилната депресия

Бременността е един изключително важен и деликатен етап от живота на всяка жена. Ние я планираме, очакваме, желаем. По този начин продължаваме себе си, сътворявайки… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo