29 Ян 2008

Краят на пътуването

Публикувана в Раждане
Оценете
(0 гласа)

Предлежащата част на плода е легнала на тазовото дъно и малко от нея се вижда във входа на влагалището. Контракциите ви са ритмични и придружени с напъни. След дългия престой на спирка “Предродилна зала” тялото ви най-сетне е готово да завърши 9-месечното си пътуване. Време е да се отправяте към родилната зала.

Последни стъпки
Бременният маратон е изцедил силите ви и е нормално да се чувствате изтощена. Възможно е да ви се струва, че не можете да помръднете, но подкрепата и съветите на дежурните акушерки ще ви помогнат да стигнете до родилната зала. Не пропускайте възможността да се освежите с глътка вода, да напръскате лицето и горната част на гърдите си и да изплакнете устата си.

Спирка “Родилна зала”
Престоят ви тук ще е кратък, но ще остави спомени за цял живот. В родилната зала протичат същинското раждане, оглеждането на меките родилни пътища, възстановяването на спонтанни разкъсвания или на разрези за подпомагане на процеса.
Обстановка. Помещението е непретенциозно, но пък просторно и светло, целогодишно с постоянна температура, безупречна чистота и ред. Ако графикът на ражданията в клиниката е натоварен, може да не сте сама. Понякога в залите има 2–3 легла.
Родилно легло. То е широко и удобно. За да се дезинфекцира лесно след всяко раждане, тапицерията му е от кожа. Родилното легло прилича на гинекологичен стол – има стойки за краката и ръкохватки, които осигуряват опора и помагат за изгонването на плода.
Детски кът. В него се намират специално предварително затоплено легло, както и апаратура за реанимация на новороденото и за подаване на кислород.
Още... Близо до родилното легло има монитор за проследяване на детските сърдечни тонове, стойки с банки за венозни вливания и апарат за подаване на овлажнен кислород. В залата се намират шкаф с медикаменти и стерилизатори за инструментите, необходими при всяко раждане. Когато акушер-гинекологът оглежда меките родилни пътища, той използва специални локални лампи.

Вашата компания
На последната спирка от бременното ви пътуване ви очакват 4–5 души, които поемат пълната отговорност за вас и за нероденото ви дете. В случай че в хода на раждането възникнат усложнения, към компанията ви ще се присъединят още 2–3-ма специалисти.
Отдясно. Обикновено от дясната ви страна застава акушерката. Със стерилни ръкавици и вещи и внимателни движения тя помага на влагалищния пръстен да се разшири и междувременно ви напътства как да дишате и да напъвате. Освен нея в залата присъстват и други акушерки. Една от тях ще изкъпе бебето и ще постави на вратлето му и на вашата ръка един и същ номер. Акушерка ще защипе с щипка пъпчето на новороденото, ще измери обиколката на главата и на раменния му пояс, ще го повие и ще го сложи на специалното креватче за наблюдение. Една от акушерките ще се грижи и за документацията.
Отляво. От тази страна застава дежурният акушер-гинеколог, който води раждането. След всяка контракция той проверява честотата на детските сърдечни тонове. При възникнали усложнения заедно с втория акушер-гинеколог той взема решение за използването на вакуум-екстрактор или форцепс. След раждането дежурният лекар ръководи плацентарния период, грижи се за състоянието на меките родилни пътища (оглежда ги и ги възстановява) и ви наблюдава през следващите няколко часа.
Другите. В залата присъства и неонатолог, който преглежда новороденото и поема грижата за него, ако са възникнали усложнения. Освен него до вас може да е и анестезиолог-реаниматор. Той ръководи реанимацията и обезболяването, ако то е по ваше желание или се налага заради различни манипулации. Ако пък раждате в университетска клиника или в база за обучение, към компанията могат да се присъединят специализанти и стажанти.
Още една “самодива”. Неотлъчно до вас е и дежурната санитарка. Тя се грижи за хигиената и за комфорта ви (сменя компресите на седалището и подлогата, подава ви вода, помага ви при напъните). Тя почиства и родилното легло. След раждането сменя нощницата ви и 2 часа по-късно ви отвежда в родилното отделение.

Краят
Вече ви остава съвсем малко, за да приключи бременното пътуване и да започне новият ви живот. След като възстановят меките родилни пътища и ако матката ви не кърви повече от нормалното и се свива добре, ще ви направят тоалет. Ще получите съвети за режима, който трябва да спазвате, ще поставят торбичка с пясък върху маточното дъно и ще ви завият добре. През следващите 2 часа не бива да заспивате.
На определени интервали от време акушерка или акушер-гинеколог ще проверява какво е състоянието ви. Когато изтекат двата часа, ще ви настанят в родилното отделение. Оттук започва съвсем ново пътуване.

Опознаване срещу страха
Установено е, че ако предварително се запознаете с обстановката в родилна зала, няма да изпитвате страх от непознатото и най-вероятно ще родите по-бързо и лесно. Проверете дали в клиниката, в която ще родите, се организират курсове за запознаване с предродилната и с родилната зала.

Още в Бременност

Сънищата през бременността: странни, но обясними

 „Една нощ сънувах странен сън. Вече бях в родилната зала и около мен виждах лицата на най-близките ми – всички бяха усмихнати и много красиви.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo