23 Фев 2012

Акушерки в битка за независимост

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Мери Шварц
независима акушерка

Холандката Мери Шварц работи като независима акушерка. Тя споделя опита си с колежки от различни страни, включително и от България. Специално за „9 месеца” тя разказва за раждането у дома, за активността на акушерките по света и за личната си колекция от стари акушерски инструменти...

Как протича едно домашно раждане с помощта на акушерка в Холандия? И как се процедира, когато по време на родилния процес се появи проблем?
При домашното раждане в Холандия първо бременната се обажда на избраната от нея акушерка и й обяснява как се чувства. Но преди това бъдещата майка е получила инструкции кога да се обади –  ако се спука околоплодният мехур, ако се е появило кървене или при контракции на всеки 5 минути с продължителност по 1 минута в течение на 2 часа. Разбира се, това са само ориентири, за да не се притесни жената, че раждането е напреднало, а всъщност още да е рано. Иначе тя може да се обади на акушерката по всяко време. Когато акушерката дойде в дома на раждащата, преслушва сърдечния ритъм на бебето и ако бременната желае, й прави вагинален преглед. Ако например разкритието е 3 см, акушерката може да си тръгне и да се върне след 2–3 часа. Или пък да остане – зависи от това как се чувства бъдещата майка, как се справя с първия етап на родилния процес, дали партньорът й е до нея. Когато разкритието е около 7 см, акушерката извиква медицинска сестра, която подготвя стаята за раждането й помага по време на процеса. След това се изчаква, наблюдава се и се проверява дали раждането напредва. Когато бебето се роди, акушерката извършва неврологичния му преглед. За да се предпази родилката от кръвозагуба, бебето веднага се слага на гърда. Не се правят никакви интервенции на новороденото в първия час, защото това е часът на семейството. През това време се ражда плацентата и ако има нужда, се правят шевове. Медицинският екип остава в дома на родилката два часа, след като излезе плацентата. След това посещенията са по график (например на 2-рия, 4-ия, 6-ия и 9-ия ден след раждането), а последният преглед е 6 седмици след появата на бебето. Ако възникнат леки усложнения, имаме готовност да се справим вкъщи – носим медикаменти (окситоцин и метергин) за спиране на кървенето, както и кислород, ако се наложи да реанимираме бебето. Ако усложнението е по-сериозно, се обаждаме на акушер-гинеколог. И ако се налага родилката да постъпи в лечебно заведение, транспортираме я със собствената си кола, като предварително се обаждаме в болницата да ни очакват. А ако има например сериозен кръвоизлив след раждането, викаме линейка.

Вие изнасяте лекции в Холандия за историята на акушерството, а как виждате бъдещето на тази професия?
За мен много важно е акушерството да се утвърди като независима професия. Акушерките трябва да са специалистите, когато става дума за раждане през естествените пътища. Не  може да практикуваш една професия, ако тя е подчинена на друга професия, защото тогава ставаш много уязвим. Според мен съвременните акушерки трябва да могат да работят извън болницата. В различните части на света те са извоювали права в различна степен. В Чехия например акушерките правят всичко, което зависи от тях, за да могат да асистират при домашни раждания, но правителството изобщо не ги подкрепя. Докато в Словения държавата дава права на акушерките. В Унгария раждането вкъщи вече е разрешено (защото е човешко право), но има толкова строги изисквания към медицинските специалисти, че на практика е почти невъзможно да асистираш при домашно раждане. Холандия и Франция винаги са били добри примери за акушерска грижа, но в момента във Франция се опитват да забранят домашното раждане. Във Великобритания медицинските специалисти по-скоро не искат да подкрепят промяната, искана от самите жени, така че и там борбата за домашно раждане и за самостоятелни родилни центрове е трудна. Но ако погледнем по-мащабно, ще видим, че делът на ражданията в домашни условия все пак е нараснал от 1 на 4%.

Оценявате секциото по желание като негативна тенденция на модерните общества. Какви са нейните корени?
Ако жена, която е бременна за първи път, иска да роди с цезарово сечение, без да има медицински индикации за това, редно е специалистите да се поинтересуват каква е причината за това желание и да я запознаят с рисковете. Ако бъдещата майка е технократично настроена и просто иска „всичко да приключи по-бързо“, трябва да й се обясни, че раждането не е просто „доставка“ на бебе. Ако обаче тя е имала много травматично първо раждане и изпада в панически страх при мисълта отново да роди по естествен път, тогава може би решението й трябва да се уважи. Защото според мен всяка жена има право да преживее едно позитивно раждане, а понякога то е чрез цезарово сечение.

Притежавате колекция от акушерски инструменти. Кои са най-ценните експонати от нея?
Имам индианско столче за раждане, старинен форцепс. Едни от най-интересните предмети в колекцията ми са два холандски знака за вратата – когато подобен знак се сложи на вратата, това е сигнал, че жената вече е родила. Едната табелка е по-голяма и е за момче, а наполовина по-малката – за момиче.

Сандра Керелезова

Колко евро за независима акушерка?


Хонорарът зависи от броя на бременните, които желаят да родят с помощта на конкретната акушерка. Таксата е около 1100 евро за раждане, като тази сума включва всичко – от началото на родилния процес до 6 седмици след раждането. От тези 1100 евро 1/3 отиват за данъци, 1/3 са за разходи, а 1/3 е чистият приход за акушерката, т.е. за всяко раждане тя получава около 300-400 евро, а средният брой раждания на година е 100. Средният доход на холандската акушерка е 40 000 евро годишно. „Това включва всичко, защото нямаме коледни бонуси, платени отпуски и т.н. Всички сме членове на пенсионен фонд и когато направим 40 години стаж, имаме право на пълна пенсия“, обяснява Мери Шварц.

Още в Новини

Международен форум за недоносените деца

Лекари, родители и експерти от 26 държави обмениха опит и идеи в София на международен форум за недоносените деца Събитието обедини 140 участници от 5… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream