24 Ян 2005

Чуйте Химна!

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Нощно дежурство. Нощният лекар води бременна, на която да направя мониторен запис, за да се разбере как е бебето. С досада повличам количката с монитора. Пак е негова “много близка”. Знам ги тези!
Включвам апарата към електрическата мрежа, прецизно, но без сърце поставям електродите, които следят контракциите и детските сърдечни тонове.
Чувам ритъма на бебешкото сърце, пускам за около 20 мин лентата, където се записват изследваните параметри и излизам от стаята. Бременната ме съпровожда със също толкова празен поглед, с какъвто гледа и апаратната лента. Празна душа на бъдеща майка
посреща звука на детското сърце.
В същата вечер настойчиво ме зове звънецът на входната врата. Брат ми и моята голяма дъщеря ми носят лакомство за разведряване през тъмните часове. Брат ми го подава, но замръзва, преди пакетчето да докосне ръката ми. Ослушва се, вторачва се в мен и поверително ми шепне: “Какво е това, дето чука в онази стая?!” Механично отговарям – акушерският монитор, който записва сърдечната дейност на бебето и контракциите на бременната.
В познатите от детството мъжки очи става нещо. Брат ми заговаря сякаш само на себе си, а може би и на целия свят: “Създал съм деца, а никога не съм чул химна на живота
Трябваше да го запиша на касетофон, за да го слушам преди и след работа, за да не ме боли гърбът, за да ми омекнат мазолите по ръцете. Ти всеки ден слушаш това. Колко пъти си чувала самия Живот?!” Набързо отпращам вечерните посетители. Срам изпълва душата ми! Колко пъти съм чувала самия живот! Не Живота, а Вечността, без да ми трепне сърцето – с досада, с равнодушие! Дори, слушайки сърцето на моята дъщеря, съм отчитала само и единствено сърдечната честота, ритъм… Студена, мъртво безчувствена наука и нищо повече.
Никога вече не ще мога да чуя сърдечния тон на нероденото мое дете. Да, като се прибера у дома, ще долепя ухо до гърдите на двете си дъщери, но късно. Сърцата на големите деца бият другояче.
Влизам в стаята при бременната и леко свеждам глава. Незабележим поклон пред химна на Вечността. Тихо моля бъдещата майка:
Запомнете този звук!
Слушайте го с любов и внимание до края на бременността, когато ви правят поредния запис. Нека да го чуе и съпругът ви. Забележете, че има и мелодия. Сърцето не бие равно: “Туп-туп…”, а всеки негов удар е различен. Тази песен е една в целия свят. Когато чуете жизнената песен на второто, третото си детенце, тя ще ви каже нещо друго. Всяко бебе е неповторимо.
Правим записи, вмъкваме ги в някакви научни рамки, за да можем да ви бъдем полезни, но вие, бъдещата майка, с преклонение чуйте посланието на вашето дете от утробата ви. Не гледайте тъпо или с ужас акушерския монитор. За нас той все пак е апарат, от който черпим ценна информация за вашето състояние и за състоянието на нероденото дете, но за вас тази машинка е
най-великият музикален инструмент
Откъсвам лентата с вече готовия запис. Основна сърдечна честота?! Вариабилност?! Резил! Как може толкова години да виждам единствено това на разграфената хартия. Колко уникални записи на вечността съм откъснала от апарата небрежно и без почит, без преклонение съм ги поднасяла на дежурния лекар?!

Още в Мнението на специалиста

Здравословен начин на живот намалява риска от развитие на рак на гърдата

По време на световния месец за борба с рака на гърдата се срещнахме с д-р Евгений Василев, акушер-гинеколог и мамолог в Клиника по хирургия на… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream